Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi’nin Tanıtım Toplantısı İstanbul’da Yapıldı
Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi Tanıtım Toplantısı 24-26 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti.
Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi Tanıtım Toplantısı 24-26 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın TBB Başkanlığı sırasında 2016 yılında kurulan TBB Gençlik Meclisi’nin misyon ve vizyonunun detaylı bir biçimde anlatılması amacıyla düzenlenen ve 24-26 Şubat 2017 tarihleri arasında 3 gün süren Tanıtım Toplantısı’nın ilk gün programı, İBB ve TBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’ın açılış konuşmasıyla başladı.
81 ilden 250 üyenin katıldığı toplantının açılış konuşmasında 5 milyon gencin yaşadığı İstanbul’da gençlik çalışmaları yürütmenin oldukça zor olduğunu belirten Ağırbaş, 2,5 yıl içerisinde yüzlerce etkinlik gerçekleştirerek, yılda 1 milyon gence ulaştıklarını ifade etti.
İBB Başkanı Dr. Kadir Topbaş’la birlikte geleceğe yönelik tohum ektiklerini ve daha şimdiden bunun meyvelerini almaya başladıklarını söyleyen Samed Ağırbaş, İstanbul’da meydana getirdikleri Gençlikte İstanbul Modeli’nin dünyanın birçok ülkesinde ilgiyle karşılandığını belirtti.
Yereldeki gençleri önce ulusal, sonra da uluslararası alana taşımak istediklerini söyleyen Samed Ağırbaş, İBB Gençlik Meclisi çatısı altında yaptıkları çalışmaları TBB Gençlik Meclisi ile birlikte Türkiye geneline yayacaklarını ifade etti. Ağırbaş, konuşmasında ayrıca uluslararası alanda yaptıkları çalışmaları anlattı ve Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kuruluşunda kurucu üye olarak görev aldıklarını belirtti.
“GENÇLER DAHA HIZLI ÖRGÜTLENME İMKÂNINA SAHİP”
Tanıtım Toplantısı, İBB ve TBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’ın konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Türkiye’nin dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu, ancak son yıllarda ülkemiz hakkında uluslararası alanda olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Ağırbaş, dünyanın bu adaletsiz düzeni daha fazla kaldıramayacağını ifade etti.
Yürüttükleri gençlik çalışmalarının dünyada bir örneği daha olmadığını söyleyen Ağırbaş, Ban Ki-Moon’un BM Genel Kurulu’nda 30 dakikadan fazla İBB Gençlik Meclisi’nin faaliyetlerinden söz ettiğini belirtti.
Dünyanın farklı ülkelerinden birçok davet aldığını, BM ECOSOC Toplantısı’nda Türkiye’de yapılan gençlik çalışmalarını anlattığını belirten TBB Gençlik Meclisi Başkanı Ağırbaş, uluslararası alanda önümüzdeki referandumun ‘Evet’ ile sonuçlanması halinde Türkiye’de demokrasinin daha sağlıklı işleyeceği ve refah seviyesinin aratacağı mesajını verdiğini dile getirdi.
Ağırbaş, 60’ın üzerinde ülkeden Gençlikte İstanbul Modeli’nin uygulanması için teklif aldıklarını söyledi. Ağırbaş, ayrıca gençler arasında ayrım yapmadıklarını, özellikle mültecilerin sorunlarını çözmek için gayret gösterdiklerini vurguladı.
Gençler olarak daha hızlı örgütlenme ve hızlı hareket edebilme imkânına sahip olduklarını ifade eden Ağırbaş, lise öğrencilerinin gençlik çalışmalarına dâhil olmalarının büyük önem arz ettiğini belirtti. Ağırbaş, gençlerin milletin vicdanı ve ülkemizin geleceği olduğuna dikkat çekti ve konuşmasını 7/24 gençlerin hizmetinde olmaya devam edeceklerini ifade ederek bitirdi.
‘BİRLİKTE BELEDİYECİLİK’ SLOGANIYLA YOLA ÇIKTIK
TBB Gençlik Meclisi’ni gençlerle kendileri arasındaki koordinasyon ve dayanışmanın artırılması amacıyla kurduklarını dile getiren Sökmen, Türkiye’nin Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi olduğunu belirtti.
“Katılım, yönetişim ve saydam yönetim birliği anlayışıyla hareket etmekteyiz” diyen Sökmen, gençlerin öneri, eleştiri ve katkılarının kendilerine güç katacağını ifade etti. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşında olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün de en çok gençlere güvendiğini söyleyen Sökmen, evrensel değerleri özümsemek, birlik ve beraberliği elden bırakmamak gerektiğine dikkat çekti.
Sökmen, konuşmasını TBB olarak gençlere katkı sunmaya ve destek vermeye devam edeceklerini vurgulayarak bitirdi.
“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ‘HALKLA BERABER’ İLKESİNE DAYANAN YEREL YÖNETİM ANLAYIŞINI GETİRDİ”
“Gençlik çalışmalarında en önemli şey kurumsallaşmadır, biz sistem kurmak için buradayız. Omuzlarımızda çok büyük bir yük var, gençlerimiz kendi illerinin yükünü omuzlarında hissetmeliler.”
“Gençlik Meclislerimizin en temel özelliklerinden biri de şehirlerdeki gençler için politika üretmek olacak.”
“Yerel yönetimlerin en temel özelliği halkla ilişkilerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız 1994 yılında ‘halkla beraber’ ilkesine dayanan yerel yönetim anlayışını getirdi.”
“Bütün gençlik grupları ve kuruluşlarıyla irtibat halindeyiz. Bu çatı organizasyonu anlamlı hale getirmek 81 ildeki gençlerimize düşüyor.”
“Bütün illerimizde gençlik meclisi yok, bu illerimizde STK’ları değerlendiriyoruz. Hayalimiz 81 ildeki tüm gençlere ulaşmak.”
Daha sonra Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi’nin Vizyon Toplantısı kapsamında Gençlikte İstanbul Modeli, Kulüp ve Lise Çalışmaları, Uluslararası Projeler, Coding İstanbul (Çocuk Çalışmaları – Teknik Projeler), Kurumsal Yapı ve Toplumdaki Karşılığı konulu sunumlar yapıldı.
Tanıtım Toplantısı’nın 3. Gününde ise dört ayrı eğitim programında katılımcılara Stratejik Planlama Eğitimi, Grup Yönetimi ve Motivasyon Eğitimi, Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi ve İş Hayatında İletişim ve Kamuda İletişim Eğitimi verildi.
26 Şubat Pazar günü 09.30-11.00 saatleri arasında gerçekleştirilen Stratejik Planlama Eğitimi’ne Stratejik Planlama Uzmanı Seyfullah Ekşi, 11.00-12.30 saatleri arasında düzenlenen Grup Yönetimi ve Motivasyon Eğitimi’ne ise Uzman Eğitimci Fikret Güzeller konuşmacı olarak katıldı.
Program, öğleden sonra verilen Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi’yle devam etti. Programa Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Bozlağan konuşmacı olarak katılırken, 16.00-18.00 saatleri arasındaki İş Hayatında İletişim ve Kamuda İletişim Eğitimi ise Kişisel Gelişim Uzmanı Dr. Bülent Şen tarafından verildi.
TBB Gençlik Meclisi Tanıtım Toplantısı, katılımcılara sertifika dağıtımının ardından akşam yemeğiyle sona erdi.