SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Planlama neden çok önemli?

Yayınlanma:
ABONE OL
Planlama neden çok önemli?

Yaşadığımız şehir, çevre, evimiz, iş yerimiz bize ne kadar huzur veriyor acaba?

İnsan yaşamında etkili olan çevre ve konutlarımız esasında bizim huzurlu, sağlıklı ve mutluluğumuzu sağlayan yerlerdir. Nasıl bir dere kenarında su sesi, bir ormanın yeşilliği ve havası, eski mimari evlerimiz bize huzur veriyor ise yaşadığımız mekânlar bize huzur ve mutluluk vermeli.

Bugün yaşadığımız evimizle, mahallemizle, şehrimizle, ülkemizle sorumluluğumuz yokmuş gibi davranıyoruz. Olumsuzlukları başkalarının üzerine yıkarak çözümlenmesini bekleyemeyiz. Geçmişimizden bize gelen tarihimizi, kültürü, değerleri, sanatı, gelenek görenekleri yeterince maalesef koruyamıyor ve sürekliliğini sağlayamıyoruz.

Bizim için çok önemli ve değerli olan bu güzellikleri hoyratça harcıyor, yok olmasına seyirci kalıyor ve ihmalkâr davranıyoruz. Günümüz koşturması karşısında umursamaz tutumumuz bizi daha da uzaklaştırıyor.

Ormanlarımız, nehirlerimiz, göllerimiz, yeşil alanlarımız azalırken, çarpık kentleşmeden kaynaklı şehirlerin kimliksizleşmesi de mutsuz ve sağlıksız yaşam alanlarının oluşmasına neden olabiliyor.

Bu yaşananları bir başkasına mal ederek sorumluluktan kaçmamalıyız. Tekrar kazanılması, korunması ve düzelmesi için de mücadele etmeliyiz. Sağlığımızı ve huzurumuzu bozan bozuk şehirleşmeyi, binaları, çevreyi günün koşullarına uygun olarak yeniden düzenlemeliyiz.

Planlamalarımızı, değerlerimize uygun şekilde yaptığımız takdirde daha düzgün çevre ve yaşam alanlarına kavuşabiliriz. Bu nedenle yapılan imar planlamaları da çok önemlidir.

Masa başında yapılan imar planlamalarıyla doğru bir iş yapamayız. İmar planı yapılırken mutlaka o şehrin yaşam kültürü, doğal zenginlikleri, çevresi, tarihi değerleri, sanatı, ticareti dikkate alınmalıdır. Böyle planlamalar yapıldığı takdirde, kültürü ve öz değerleri ile barışık yaşam alanları sağlanmış olacaktır. 

Şehirler kimlikleriyle bir değer ve önem kazanır. Ülkemizin her bir köşesinde ayrı bir kültür, ayrı doğal güzellik, tarih ve yaşam kültürü mevcuttur. Bu değerleri içine alan yaşanabilir, sürdürülebilir kültür değerlerimiz kent planlamasında mutlaka ele alınmalıdır.

Her bölgenin kendine has güzellikleri ve değerleri olduğuna göre planlamalar da teknik verilere uygun olacak şekilde her bölgenin şehirleri de bu veriler ışığında planlanmalıdır. Ortak kültür mirasımız bizden sonrakilere de korunarak ve sürekliliği olacak şekilde devredilmelidir.

Tüm bu çalışmalar yapılırken de mutlaka değişen iklim şartları, azalan kaynaklarımız ve enerji dikkate alınmalıdır. Kimlikli, sağlıklı, huzurlu alanlara ancak, kültürüne, sanatına, tarihi değerlerine, yaşam kültürlerine sahip çıkan planlamalar yapılarak kavuşulur.

Bu değerler bizleri bir arada tutar ve devamlılık sağlar. Bu nedenle hepimize sorumluluktan kaçmak değil, sorumluluk ve görev düşmektedir.

author avatar
Mimar Nihat ŞEN

İlgili Haberler

11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!
Yazarlar
09 Mart 2024
11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!

12 Mart Haftanın En yoğun günü olup bu günde zayıf fay hatlarında şiddetli depremlere dikkat etmek gerekebilir. 12 Martta en çok Kova burcu evimize dikkat etmemiz gerekebilir. Yengeç ve Oğlak burcu evlerimiz ise hafta boyu emin ellerde olabilir. Hafta boyu Mars Transiti düşük katsayıda olacağından Natal Güneşi Koç olanların keyfi kaçabilir. Natal Marsı Koç olanlar […]

YAŞAR KEMAL
Yazarlar
05 Mart 2024
YAŞAR KEMAL

İnsanlık yolculuğunda kimler geldi, kimler geçti. Adları yazılacak olsa kitaplara sığmaz. Kimler, kimler… Hepsi çok büyük insanlar… Her birisi insanlığa büyük hizmetler etmişler… Kimi bir şeyler icat etmiş, kimi bir şeyler bulmuş, kimi sanatla uğraşmış, kimi yazmış, çizmiş… Yaşar Kemal, o büyük insanlardan birisidir. Edebiyatta bir çığır açmıştır. O kadar ki eserleri tüm dünyaya yayılmıştır. […]

04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!
Yazarlar
02 Mart 2024
04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!

05 Mart Ayın en olumsuz ve tehlikeli günü olup Venüs ve Mars hafta boyu ve bilhassa 05 Martta son derece düşük katsayıda olacaktır. Yükselen burçlarına göre Natal Güneşi Koç, Boğa ve Terazi olanların keyfi son derece kaçabilir. Natal Marsı Koç, Boğa, Terazi olanlar ise hırçınlıklarıyla, talepkarlıklarıyla başkalarının keyfini kaçırabilirler.   İşte Hafta boyu en çok […]

Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”
Eğitim
27 Şubat 2024
Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”

Meltem Soğuk Stropoli, Destek Yayınları’ndan çıkan Yeşil Mavi Hayat isimli kitabıyla çiçeği burnunda bir yazar. Şu an İsviçre’de yaşayan Stropoli ile bir Türkiye ziyaretinde Büyükada’da bir araya geldik ve hem kitabını, hem de kişisel edebiyat macerasını konuştuk. Keyifli okumalar! Biraz sizden kendinizi dinleyelim mi? Bugün sizi bulunduğunuz noktaya getiren neler oldu? Şu an burada yazar […]