MENÜ ☰
Esentepe Avrupa Konutları
Kadıköy Gazetesi » Belediye, Manşet, Politika, Röportaj » Ömer Şahan’dan Kadıköy yönetimine II. Abdülhamid Han mesajı

Ömer Şahan’dan Kadıköy yönetimine II. Abdülhamid Han mesajı



Haber: Adem Giden

Tarihimizi ne kadar biliyor, devlet adamlarını ne kadar tanıyoruz. Bu kapsamda Kadıköy siyasetinin etkin isimlerinden Ömer Şahan Kadıköy Belediye Meclis Toplantısı’nda gündemdışı söz aldı; “Farkında mısınız, farkında mıyız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Kadıköy Belediyesi Ak Parti Grubu Başkanvekili Ömer Şahan, şehirlerde yatırımların ve altyapının önemine dikkat çekerek, İkinci Abdülhamid Han’ı kürsüde anarak padişahın Osmanlı’nın son dönemlerinde Kadıköy’e getirdiği bazı yeniliklere vurgu yaptı. “Bunları herkes bilmeli, geçmişimize kayıtsız kalmamalıyız” mesajı veren  Şahan; “Meyve veren ağaç taşlanır” diyerek bugünün Türkiye’sinin daha ileriye gitmesi için çabalayan herkesin, bir takım odakların hedefi haline getirilmesinin alışkanlıktan da öte bir hal aldığının altını çizdi.

KADIKÖY’ENERJİ, CAN, ULAŞIRLILIK VERDİ…

Ömer Şahan şu açıklamalarda bulundu;

Kadıköy’e tarihi Gazhane’yi kazandırdı, İstanbul’a enerji buradan verildi. Yine bugünkü su tesisatımızın temeli de İkinci Abdülhamid Han’ın eserleridir. Kağıt Fabrikası, demiryolları, rüştiyeler kurdu. Güzel Sanatlar Fakültesi açtı. Hukuk, Ticaret Fakültesi kazandırdı. Eski Eserler Müzesi açtı. Yine Yüksek Mühendislik Fakültesi’ni hayata geçirdi. Sayıştay’ı oluşturdu. Memurlara sicil tutmaya başladı. Kız Öğretmen Okulu’nu açtı. Beyrut’ta liman ve rıhtım inşa etti ve bunun gibi sayısız hizmetleri mevcut…

İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN (1842-1918)

“Abdülhamid’i anlamak her şeyi anlamaktır” demiş,  Üstad Necip Fazıl.

Şehzadeliği sırasında çok iyi eğitim almış, Avrupa’yı ve Mısır’ı görmüş bunun yanında sarayda her türlü entrika ve kahpeliği görmüş ,amcası Abdülaziz’in nasıl katledildiğini görmüş ve padişahlık yıllarını bütün bunları sentezleyerek yaşamıştır.

İngilizlerin öncülüğünde tarihin gördüğü en büyük donanmalardan biri olan haçlı armadası Çanakkale’ye saldırdığında Ulu Hakan “benim yaptığım istihkamları geçemezler” diyor, yani Çanakkale geçilmez diyor ve geçemiyorlar.

Dünyanın en büyük istihbarat kurumları kuruluşlarında Abdülhamid’in istihbarat örgütünü örnek aldıklarını söylemekten çekinmemişlerdir. Bu konuda dünyaya örnek olmuştur Ulu Hakan.

Bu topraklarda modern eğitimin temellerini atmış, imparatorluğun her yanına modern eğitim veren okullar açmış ve bu okullarda Mustafa Kemaller yetişmiştir.

Bugünkü Türkiye’nin sınırlarını çizmiştir Ulu Hakan. Kürtleri Türklerden ayırmak istediklerini görmüş ve Doğu Anadolu’da Kürtlerden oluşturduğu Hamidiye alayları ile hem bölge güvenliğini sağlamış hem de Türk-Kürt birliğinin bozulmasını önlemiş ve böylece bugünkü Türkiye’nin sınırlarını çizmiştir. Ve bu birliği bütün büyük devletler yüzyıldır bozamamıştır.

Birinci dünya savaşı başlamadan yıllar önce savaşın çıkacağını ve savaşı denizlere hakim devletlerin kazanacağını bizim de onların yanında yer almamız gerektiğini söylemiş ve söyledikleri aynen çıkmıştır.

Abdülhamid dönemine baskı istibdat dönemi diyen Rıza Tevfikler, Süleyman Nazifler O’nun döneminde sürgüne gidenler O tahttan indirildiğinde kıymetini anlamışlar ve şöyle demişler:

Tarihler adını andığı zaman,

Sana hak verecek hey Koca Sultan,

Bizdik utanmadan iftira atan,

Asrın en siyasî Padişahına.

(Rıza Tevfik)

Padişahım gelmemişken ya da biz,

İşte geldik senden istimdada biz,

Öldürürler başlasak feryada biz,

Hasret olduk eski istibdada biz.

(Süleyman Nazif)

Dönemin dünya liderleri de O’nun hakkında  şunları söylemiştir :

Alman İmparatoru ikinci Wilhelm “Ben politikayı Abdülhamid’den öğrendim”

Hungtington’a göre “Boğaziçi’nde oturan ihtiyar dünya çapında bir siyasi” idi.

– İngiltere’nin İstanbul sefiri Nicolas O’Connor’a göre “Avrupa’da barışı koruyan adam”dı.

– Lamouche’a göre “Zeki, kurnaz ve gayet çalışkan”dı.

– Fransız sefiri Maurice Bombard, “Avrupa’da O’nun seviyesinde dış siyaset bilen bir diplomat yoktur” demiştir.

– İngiliz Bahriye Lordu Fisher, “Abdülhamid bütün Avrupa’nın en mahir ve hızlı düşünebilen diplomatlarındandır” demiştir.

– İngiltere Dışişleri Bakanı Edward Grey, siyasi hayatı boyunca hasım olduğu padişah hakkında “Ne büyük kayıp! Hasmımdı ama O’nun ölümü ile diplomasi mesleği artık zevkini kaybetti” diye hayıflanmıştır.

– Yine Edward Grey, “Abdülhamid, kendi emellerine hizmet edebilmeleri için dış ve iç güçlerin oyun biçimlerine ve kullanılma usullerine nüfuz edebilmekte insan zekası maharetinin azami sınırlarına ulaşmış bir hükümdardı” demiştir.

– Alman Başbakanı Prens Bismark’a göre; siyasetin yüzde doksanı Abdülhamid de, yüzde beşi kendisinde, kalan yüzde beşi de diğer siyasilerdedir.

– Alman İmparatoru ikinci Wilhelm “Ben politikayı Abdülhamid’den öğrendim” demiştir.

Yine üstad Necip Fazıl’ın sözleri ile bitirelim;

  1. Abdülhamid, Türk’ün özünün ve temel varlığının, hakkı gasp edilmiş, mağdur kurtarıcısıdır. Abdülhamid, Tanzimat sonrasındaki Batı’ya kontrolsüz, körü körüne yönelişin karşısında inatla duran, kök ve cevherin müdafaasını son bir gayretle yapan muazzam bir şahsiyettir. Abdülhamid’i anlamak sayesinde yüzlerdeki maskeler düşecek ve onu bir anahtar gibi kullanarak bizi bu karanlık ve şahsiyetsiz ortama getirenlerin içyüzleri ortaya dökülecektir.

Abdülhamid hakkında söylenen her olumsuz iddiayı tersine çevirdiğimizde doğruyu bulacağızdır. Yani bir tür turnusol kağıdıdır Abdülhamid. Bu yorumların yalanını ayıklayıp onun üzerine bina ettiği yapıyı yeniden ayakları üzerine oturttuğumuzda hakikat ayan beyan ortaya çıkacaktır.

Galeri
📆 10 Şubat 2018 Cumartesi 14:18   ·   💬 0 yorum   ·  
ABS Kör Kalıp

KADIKÖY'DE HAVA

İSTANBUL

BLOG

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.