Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Araştırmalara göre Myanmar’daki saldırılarda bin 700 Rohingya öldü

Yayınlanma:
ABONE OL

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın araştırmalarına göre Myanmar’daki saldırılar sırasında en az 6 bin 700 Rohingya öldürüldü

14 Aralık 2017 – Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından Bangladeş’teki mülteci kamplarında yapılan araştırmalara göre, Myanmar’ın Rakhine eyaletinde 25 Ağustos – 24 Eylül tarihleri arasında en az 9 bin Rohingyanın öldüğü tahmin ediliyor. Rapor edilen ölümlerin yüzde 71,7’si şiddete bağlı olduğundan, en ihtiyatlı tahminlerle 730’u 5 yaş altı çocuklar olmak üzere 6 bin 700 Rohingyanın bu tarihler arasında öldürüldüğü düşünülüyor.

Rohingyaların doğrudan hedef alındığını ortaya koyan araştırma sonuçları, aynı zamanda 25 Ağustos’ta başlayan yaygın şiddet olaylarının da en somut göstergesi. Myanmar ordusu, polisi ve yerel milisleri, Ağustos’un son haftasında Rakhine’de Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) saldırılarına karşılık olarak “tasfiye operasyonları” yürütmüş, bu tarihten sonraki ilk üç ay içinde, Sektörler Arası Koordinasyon Grubu’nun 12 Aralık tarihli verilerine göre, yaklaşık 647 bin Rohingya şiddet olaylarından kaçmak için Bangladeş’e sığınmıştı.

Myanmar’daki şiddet olaylarından sağ kurtulduktan sonra Bangladeş’teki kamplara sığınmış olan mültecilerle yüz yüze görüşmeler yaptıklarını belirten MSF Sağlık Direktörü Dr. Sidney Wong,  araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Son derece sağlıksız koşullar altında, aşırı kalabalık kamplarda yaşayan insanlarla yaptığımız bu görüşmeler, yaşananların ne denli tüyler ürpetici olduğunu gözler önüne serdi. Hem bir aile üyesinin şiddet olayları sonucu öldürüldüğünü söyleyen insanların sayısı hem de insanların öldürülme veya ağır yaralanma şekillerine dair anlatılanlar bizi dehşete düşürdü. Ölüm olaylarının ciddi şekilde artması, Myanmar güvenlik kuvvetlerinin Ağustos’un son haftasında başlattığı ‘tasfiye operasyonları’ ile aynı döneme denk geliyor.”

31 günde 9 bin ila 13 bin Rohingya hayatını kaybetti
MSF ekipleri Kasım ayı başında, Bangladeş’in Myanmar sınırındaki Cox’s Bazar şehrinde bulunan mülteci yerleşim alanlarında altı adet araştırma yürüttü. Geriye dönük ölüm oranlarının incelendiği araştırmalar, toplam 608 bin 108 kişilik bir nüfusu kapsadı. Bu insanların 503 bin 698’i 25 Ağustos’tan sonra Myanmar’dan kaçanlardan oluşuyordu.

Araştırma kapsamında görüşülen haneler için 25 Ağustos – 24 Eylül dönemine ait genel ölüm oranı, her 10 bin kişide günde 8 kişi olarak kaydedildi. Bu oran, örneklemdeki nüfusun yüzde 2,26’sının  ölümüne tekabül ediyor. Söz konusu oranın, araştırma kapsamındaki kamplara 25 Ağustos’tan bu yana gelen toplam nüfusa uyarlanmasıyla, şiddet olaylarının başlamasından itibaren ilk 31 gün içinde 9 bin 425 ila 13 bin 759 Rohingyanın öldüğü, bu kişilerin en az bininin 5 yaş altı çocuklar olduğu sonucuna ulaşıldı.

Şiddete bağlı ölüm oranı yüzde 71’in üzerinde 
Araştırma sonuçları, 5 yaş altı çocuklar da dahil olmak üzere bu ölümlerin en az yüzde 71,7’sinin (730’u çocuk olmak üzere 6 bin 700 kişi) şiddet kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Şiddete bağlı ölümlerde, ölüm nedenlerinin başında yüzde 69 ile “silahla vurulma” yer aldı. Bu ölümlerin yüzde 8’i “ev içinde yakılma”, yüzde 5’i de “dövülme” yoluyla gerçekleşti. Bu dönemde öldürülen 5 yaş altı çocukların yüzde 59’unun silahla vurularak, yüzde 14’ünün ev içinde yakılarak, yüzde 7’sinin dövülerek, yüzde 2’sinin ise mayın patlaması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Araştırma sonuçları değerlendiren Wong şunları söyledi: “Bangladeş’teki mülteci yerleşimlerinin tamamını araştırma kapsamına alamadığımız için elde edilen sonuçların gerçek rakamları yansıtmadığını düşünüyoruz. Ayrıca Myanmar’dan kaçamayan ailelerin durumu da bu araştırmalara yansımadı. Oysa Myanmar’daki bazı ailelerin evlerine kapatıldıktan sonra evlerinin ateşe verildiğine, bu şekilde tüm aile bireylerinin ortadan kaldırıldığına dair pek çok duyum aldık.

İnsani kriz sürüyor; insanlar Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’e sığınmaya devam ediyor. Sınırı aşarak Bangladeş’e geçmeyi başaranlar ise geçtiğimiz haftalarda yine şiddete maruz kaldıklarını anlatıyor. Rakhine eyaletinin Maungdaw bölgesine girebilen çok az sayıda bağımsız yardım kuruluşu olduğu için halen orada olan Rohingyaların durumuna dair büyük bir endişe duyuyoruz.”

Yakın zamanda Myanmar ve Bangladeş hükümetlerinin imzaladığı, mültecilerin geri dönüşüne ilişkin anlaşma vakti gelmeden varılmış bir anlaşmadır. Rohingyalar bu şartlar altında Myanmar’a dönmeye zorlanmamalıdır. Bu plan ancak geri dönenlerin güvenliği ve hakları garanti altına alındıktan sonra ciddi olarak değerlendirilebilir.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Bangladeş’teki çalışmaları
Bangladeş’te ilk kez 1985 yılında çalışma yürüten Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 2009’dan bu yana Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinde, Rohingya mültecilerin barındığı Kutupalong kampı yakınlarında bir sağlık tesisi ve bir klinik yönetiyor. Burada bölge halkına ve Rohingya mültecilere yönelik temel ve birinci basamak sağlık hizmetleri sunuluyor. Yatarak tedavi imkanı ve laboratuvar hizmetleri de sunan MSF, çok sayıda mültecinin Cox’s Bazar’a gelmesiyle birlikte bölgedeki çalışmalarını önemli oranda artırdı; mültecilere yönelik tıbbi yardım, su ve sanitasyon faaliyetlerinin kapsamını genişletti. MSF Kutupalong’un yanı sıra Bangladeş’in başkenti Dhaka’da bulunan gecekondu mahallesi Kamrangirchar’da çalışıyor. Burada ruh sağlığı, üreme sağlığı, aile planlaması ve doğum sonrası bakım programlarına ek olarak fabrika işçileri için bir meslek hastalıkları programı yürütülüyor. 

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]