Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Darüşşafakalı çocuklar Küresel Para Haftası’nı kutladı

Yayınlanma:
ABONE OL

Çocuk ve gençleri bütçe yönetiminde bilinçli davranmaya teşvik etme amacı taşıyan Küresel Para Haftası’nın Türkiye ayağı, FODER öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle sürüyor. Pazartesi günü Borsa İstanbul’un açılış gongu ile başlayan Küresel Para Haftası kapsamında bu kez Darüşşafaka öğrencileri SALT Galata’da yer alan Osmanlı Bankası Müzesi’ni ziyaret etti. 5. sınıf öğrencisi minikler FODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Attila Köksal’dan finansal okuryazarlık eğitimi aldılar.

 

Çocuk ve gençlerde finansal okuryazarlığı artırma amaçlı uluslararası Child & Youth Finance International (CYFI) organizasyonu, her yıl Mart ayının ikinci haftasında dünyanın pek çok noktasında Küresel Para Haftası etkinlikleri düzenliyor. Bu yıl 14-20 Mart haftasında gerçekleştirilen organizasyonun Türkiye ayağına Finansal Okuryazarlıkve Erişim Derneği (FODER) öncülük ediyor.

 

Küresel Para Haftası’nda FODER çatısı altında, sivil toplum inisiyatifi ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının birlikte yürüttükleri etkinlikler hayata geçirildi. Bir yandan tasarruf bilincini oluşturacak projeler yürütülürken eş zamanlı olarak kurumsal ve bireysel üyelerinin dahil olduğu etkinlikler gerçekleştirildi.

Darüşşafakalı çocuklar Küresel Para Haftası’nı kutladı

Küresel Para Haftası etkinlikleri kapsamında 18 Mart Cuma günü SALT Galata’da yer alan Osmanlı Bankası Müzesi’ne Darüşşafaka öğrencilerinin katıldığı bir gezi düzenlendi. Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Özel Darüşşafaka Eğitim Kurumları 5. sınıf öğrencilerine yönelik müze turunun ardından öğrencilere FODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Attila Köksal tarafından finansal okuryazarlık eğitimi verildi.

Borsa İstanbul’da gong gençler için çaldı

Geçtiğimiz yıl 38 ülkede borsa açılış gonguyla başlatılan Küresel Para Haftası (Global Money Week), bu yıl ilk kez ülkemizde Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen tören ile start aldı. 14 Mart Pazartesi sabahı, Borsa İstanbul’un Açılış Gongu, SPK-FODER İşbirliğinde Küresel Para Haftası için çalındı.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer, SPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt, FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen ile FODER Başkan Yardımcıları Attila Köksal ve Dilek Bil’in yanı sıra yaşları 9-25 arasında değişen çocuk ve gençlerin katılımı ile gerçekleşen Küresel Para Haftası Açılışı Gong Töreni ile genç kuşakların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek ifade edildi.

Denizmen: “Akıllı ekonomi için akıllı tasarrufu bilen nesiller şart”

FODER Genel Başkanı Özlem Denizmen, Küresel Para Haftası’na ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“FODER olarak biz, finansal okuryazarlığı sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin temel parametresi olarak görüyoruz. Gençler ve çocuklar ise bu parametrenin en önemli yapıtaşları. Küçük yaşta oluşacak tasarruf bilinci, hem gençlerimizin hem de ülkemizin geleceği için atılmış verimli bir tohum. FODER üyeleri, bu sorumluluğun son derece farkında. Akıllı tasarruf etmeyi bilen yeni nesiller, akıllı ekonominin olmazsa olmaz koşulu. Tüm FODER bileşenleri olarak bizler, gençlerimize ve çocuklarımıza bu bilinci kazandırmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız. Türkiye’nin ekonomik geleceğini genç nesillerin finansal okuryazarlığı belirleyecek.”

Yılın teması “akıllı tasarruf”

OECD’nin de destek verdiği Küresel Para Haftası’nın bu yılki teması, “akıllı tasarruf” olarak belirlendi. Bu tema kapsamında çocuklara ve gençlere erken yaşlardan itibaren maliyet konusunda dikkatli olmalarını sağlayacak zekaya dayalı alışkanlıklar edindirmek hedefleniyor. Hayatın ilerleyen yıllarında karşılaşılabilecek finansal sıkıntılar konusunda bilinç oluşturulurken bir yandan da para yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

5 ilde yüzlerce çocuğa tasarruf bilinci aşılanıyor

Hafta boyunca İstanbul’un 21 ilçesinde, Sakarya, Bursa, Samsun ve Niğde’de pek çok ilköğretim okulu, lise ve üniversitede FODER tarafından finansal okuryazarlık eğitimleri verildi. FODER gönüllülerinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi gönüllü öğrencileri Avrupa, Yeditepe Üniversitesi gönüllü öğrencileri ise Anadolu yakasındaki çocuk ve gençlere ulaştılar.

Küresel Para Haftası boyunca Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile Turabibaba Kütüphanesi’nde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri de verildi.

FODER HAKKINDA: Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), 2012 senesi sonunda Özlem Denizmen başkanlığında kurulmuştur. FODER, devlet, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak ülke çapında bireylerin finansal okuryazarlık, finansal erişim farkındalıklarını ve olanaklarını oluşturabilmek için; bilinçlendirme, eğitim, araştırma, uygulamalara destek, politikalar üretilmesi çalışmaları yapmaktadır.

FODER’in amacı; finansal okuryazar bir Türkiye için eko-sistem oluşturmaktır.

Strateji:

  • Özel sektörde FO’da önde gelen kurumlardan biri olmak
  • Bankacılık sisteminin FOY’da doğal bir katılımcı olmasını sağlamak
  • Finansal okuryazarlığa ilişkin farkındalık düzeyinin artırılmasına ilişkin katkılarımızı artırmamız

Hedefler:

  • Bankacılık dışı nüfusta %10’luk bir artışa katkıda bulunmak,
  • Hem bankacılık sisteminin yaygın olarak kullanılmasına hem de tasarruf oranlarının artırılmasına katkıda bulunmak,
  • Finansal okur-yazarlığın eğitim müfredatına dahil edilmesini sağlamak,
  • Finansal sisteme dahil olmak ve finansal yatırımlar ile tasarruf konularında öncelikle kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere bilinçlendirilmelerine yardımcı olmak için hedefler belirleyip uygulamalar yapmaktır.

Haziran 2014’de açıklanan Başbakanlık Genelgesi ile, Türkiye için Ulusal Strateji oluşturulmasına dair çok önemli bir adım atılmış ve Eylem Planı’nda aşağıda belirtilen görevler FODER’in verilmiştir;

  • Finansal eğitim ile ilgili ortak bir internet sayfası oluşturulması ve eğitim faaliyetlerinin sosyal medya yoluyla duyurulması
  • Eğitim ve tanıtım materyalleri oluşturulması
  • Konferans, seminer, TV ve radyo programları ile ve yarışmalar yoluyla finansal konulara ilginin artırılması
  • Ev hanımlarının finansal konularda bilinçlendirilmesi

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) olarak, 3 senedir bu alanda hizmetler vermekte, gönüllü çalışmalar yapmaktadır. Çeşitli finansal okuryazarlık eğitimleri organize etmekte, tiyatro etkinlikleri ve paneller düzenlenmektedir.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]