Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Adalet Öldü Ağlayanı Yok

Yayınlanma:
ABONE OL
Adalet Öldü Ağlayanı Yok

 

          Bugün ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler ve Sağlık Kurumları başta olmak üzere hemen hemen bütün Devlet Kurumlarında çalışanların hakları gasp edilerek hak etmeyenlere verilmektedir. Hakkını arayanlara ise çeşitli zulümler reva görülmektedir. Bu haksızlık ve zulümleri görmezlikten gelmemiz, aldırmazlık etmemiz ya da bunları alkışlamamız dün olduğu gibi bugün de söz konusu olamaz.

 

Zulüm, başka bir ifade ile haksızlık toplumları felakete götüren önemli bir hastalıktır. Tarih,  zulüm hastalığına bulaşan toplumların kurtuluşuna şahit olmamıştır. Bu nedenle haksızlık ve zulümle mücadele etmek insanım diyen her ferdin görevidir.

 

Bilindiği üzere; Milli Eğitim Bakanlığı, hak etmeyen yandaşlarını okul müdürü yapabilmek amacıyla 4 Ağustos 3013 tarihinde İdareci Atama Yönetmeliğini değiştirerek okul yöneticisi olacak olanların yazılı sınav yanında sözlü sınav sonucunda belirlenmesini ön görmüştür. Müdür atamalarına esas teşkil eden yazılı sınavın yüzde 70’i, sözlü sınavın yüzde 30’u ve ek 1 puanlarıdır. Buna göre, yazılı sınavından 100 puan alan bir adayın sözlü sınavında 50 puan alması durumunda atanma şansı kalmamaktadır. Bu sistem tam anlamıyla kişi kayırmaya yönelik sübjektif ve bir zulüm sistemidir.

 

Yine Bakanlar Kurulu, 31 Ağustos 2013 tarihinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte değişiklikler yaparak Şube Müdürlüğü, Müdür ve emsal görevlere yükselebilmek için yazılı sınav yanında sözlü sınav getirmiş ve sözlü sınavda da 70 puan alma şartı koymuştur. Yapılan değişikliklerle, Şef, Şube Müdürü, Uzman gibi unvanlı kadrolara devlette hizmet süresi aranmaksızın atama yapılmasının yolu açılmıştır.  Görevde yükselmeler sübjektif kıstaslara bağlanarak yetkili amirlerin kişisel tercihlerine bırakılmıştır. Daha doğrusu görevde yükselmek için bilgi, birikim, tecrübe ve liyakat gibi unsurlar devre dışı bırakılarak yandaş memur ve idareci dönemi başlatılmıştır.

 

Nitekim son günlerde Anadolu’nun değişik illerinde okul müdürlükleri için yapılan sözlü sınavlarda haksızlık ve zulüm arş-ı alaya ulaştı. Yazılıdan 95, 100 puan alan adaylara sözlü de 27, 34, 45, 50, 60 puan verilerek elenmekte, yandaşlara ise sözlü sınavından 95-100 puan verilmektedir.  Sayın Başbakan ve Sayın Bakanlar bu durum, zulme rıza değil de nedir?

 

Daha doğrusu yapılan bu değişiklikler tam anlamıyla kişi kayırmaya yönelik sübjektif, ahlaksızlığı ve haksızlığı öngören birer zulüm aracıdır.

 

Söz konusu ilgili yönetmelikler gereği İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan Sözlü Sınav Komisyonları, çeşitli illerde okul müdürlüğü için yapılan sözlü sınavlarda müdür adaylarının alenen hakkını gasp etmişlerdir. Nitekim Kırıkkale ilinde yazılı sınav birincisi olan bir üyemize sözlüden 34 puan verilerek yazılıda onuncu sırada bulunan yandaş sendika üyesine sözlüden 100 tam puan verilmesi sonucunda üyemizin önüne geçirildi. Bu durum aşağı yukarı bütün illerde aynıdır. Örnek verecek olursak Bursa ilinde sözlü sınavından 90 üzeri puan verilenlerin % 95’i yandaş sendikanın üyeleridir. Yine Samsun ilinde 101 idareci adayından mülakatta 90 üzeri puan verilenlerin tamamına yakını yandaş sendikanın mensubudur. Ankara, Hatay, Afyon, İzmir, Eskişehir, Denizli, Zonguldak, Tokat, Konya, Gaziantep, Muş, Düzce velhasıl birkaç il dışında diğer bütün illerde durum aynıdır.

 

          Bütün uyarılarımıza ve bütün gayretlerimize rağmen İstanbul’da da durum farklı değildir. İstanbul’da okul müdürlüğü için belirlenen sözlü sınav komisyonunun son dakikada yandaş sendikanın isteği doğrultusunda, Bakanlık tarafından müdahale edilerek değiştirilmesindeki amacın ve Bakanlığın sözlü sınavın kamerayla kayıt altına alınmasını istememesindeki gerçek niyetinin ne olduğu bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır.

 

Diğer illerde yapılan haksızlıkların benzeri, Bakanlığın müdahalesi sonucunda İstanbul’da değiştirilen komisyonlarda da yapılmıştır. Nitekim yazılıdan 82 puan alan bir üyemize sözlüden 27 puan verilmiştir. Yine üyelerimizden yazılıdan 90 puan alana sözlüden 63, yazılıdan 88 alana sözlüden 67, yazılıdan 92 alana sözlüden 76, yazılıdan 83 alana sözlüden 65, , yazılıdan 88 alana sözlüden 53, yazılıdan 82 alana sözlüden 48 puan verildiği tespit edilmiştir.

 

Yine İstanbul’da Kabataş Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Başakşehir Mehmet Emin Saraç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bağcılar Hayrettin Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi boş ilan edildiği halde, bugün sona erecek sınavlar sonucu okul müdürlüğü tercih müracaatlarında devre dışı bırakılmış ve bir kısmına da 76. Madde ile usulsüz okul müdürü ataması yapılmıştır.

 

Görüldüğü gibi okul müdürlüğü sözlü sınavlarında yaşanan torpil ve İstanbul’da en yüksek puanla öğrenci alan okullara, boş ilan edildikleri halde okul müdürlüğü müracaatı alınmaması,  başka bir ifadeyle hak edenlerin hakkını gasp ederek hak etmeyenlere verilmesi artık aleniyet kazandı. Başta Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürleri sözlü sınav komisyon üyeleri bütün ahlaki değerleri alt üst ederek, yandaş sendikadan olmayan, yazılı sınavdan yüksek puan almış birçok kişiyi atamamak, yandaşlara mevzi kazandırmak için her türlü ayak oyununu, her türlü rezilliği ve her türlü ahlaksızlığı açıkça sergilemişlerdir.

 

Böyle haksız ve hukuksuz anlayışı, vicdanı olan hiçbir ferdin kabul etmesi mümkün değildir. İnanç değerlerimiz de böyle bir zulmü şiddetle yasaklamaktadır. Bütün ahlaki değerleri altüst ederek, yandaşları hak etmedikleri mevkilere çıkarma anlayışının sergilenmesi, MEB’de mevcut olan kutuplaşmayı daha da derinleştirecek, eğitim çalışanları arasındaki ayrışmayı daha da körükleyecektir. Milli Eğitim Bakanlarının, bütün Bakanların ve Devlet Kurumlarının görevi, görev alanında huzur ve mutluluğu sağlamak, bütün çalışanlarını kucaklamak olmalıdır. Bunun aksi her tutum ve davranış, küskünlüğü artıracak ve toplumsal olayları tetiklemekten başka hiçbir işe yaramayacaktır.

 

12 yıldır Milli Eğitim ve diğer Bakanlıklara 76. Madde ile atadığınız kurum müdürleri ve şube müdürleri yetmedi mi?

 

Gücünü Hakka ve adalete dayamayan yönetimler, çökmeye mahkûmdur. Bir yerde kurallar ve kanunlar için istisnalar, imtiyazlar ve ayrıcalıklar oluşturuluyorsa, bu idarede zafiyet var demektir. Kişiler, benden olan-olmayan diye ayrılıyorsa, bu idarede yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Bir Kurumda çalışanların %90’ı haksızlıktan, adaletsizlikten söz ediyor ve kurumuna güvenmediğini ifade ediyorsa o kurum ömrünü tamamlamıştır.

          Hak edenlerin hakkını yiyerek hak etmeyenleri yükseltmek ya da önemli görevlere getirmek TOPLUMSAL ÇÖZÜLMENİN en önemli nedenidir. Kaosa ve infiale neden olan hak yeme politikalarından bir an önce vazgeçilerek zulüm ve haksızlıklara son verilmelidir. Bilinmelidir ki, haksızlık ve zulümle abat olunmaz. Şu husus iyi bilinmelidir ki, Adaleti öldürmek insanlığı öldürmek demektir. Böyle bir cinayetin sorumluluğundan bir an önce kurtulmanız dileğiyle.

 

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başka

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]