Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türklerin Ruhuna Fatiha…

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıllar önceydi. Ülkemiz Somali kıtlıktan kırılmıştı. Bir umutla kilometrelerce yol kat ederek mülteci kamplarına giderdik. Yolda ölenlerimiz olurdu. Ölmeyenler kedini şanslı kabul ederdi.
Biz de kampa ulaşmıştık. Kardeşim SUROV henüz 12 aylıktı ve oracıkta açlıktan vefat etti. Küçük kardeşimin cesedi başında çaresiz gözyaşlarımı akıtırken ben birileri resimlerimi çekiyordu. Bugün gibi gözümün önünde o manzara. Ne açlık aklıma geliyordu ne susuzluk. Küçük kardeşi ölmüş bir abi olarak hicran ve çaresizlik içinde sadece ağlayabiliyordum.

Her gün başka başka çocuklar ölüyordu. Anneleri başlarında ağıt yakar ağlardı. Ben her ölümde yeniden kardeşimin ölümünü yaşardım sessizce. İçecek su bulamıyordum ama gözümden yaşlar damlıyordu her aklıma geldiğinde.

Bir gün Kalabalık bir grup geldi. Başlarında uzun boylu heybetli bir adam. Herkes koşuşturuyordu etrafında.

Henüz çok küçüktüm bilmiyordum kimdir o gelenler. Yürürken o kalabalık en öndeki o uzun boylu adam şöyle bir baktı gözlerimin içine. Ne o bakışı unutabilirim yıllardır. Ne de o gözleri. Öyle bir baktı ki gözlerimin içine. O anda sanki karnım doydu ve susuzluğum yok oldu. Kardeşimin gözleri vardı gözlerinin içinde.

Etrafındaki adamlar koliler taşıyordu. Her kolinin üzerinde hani şu bizim salonda var ya kırmızı bir bayrak o bayraktan vardı. Ben hep kendimi o yıldız gibi hayal ederdim. Ve hilali beni kucaklamak için kollarını açmış annem gibi babam gibi düşünürdüm.

Sonradan öğrendim o gelen adam Türkiye Devletinin başbakanıymış. Beyaz tenli insanları pek görmemiştik onlar gelene kadar.

Sakın bugüne bakıp aldanmayın O zamanlar Türkiye bugünkü gibi, süper bir devlet değildi. Henüz en zengin devleti de olmamıştı.
Ama gönülleri zengin yetmiş dört milyon insanın oluşturduğu bir devletti söz konusu olan. Sonradan öğrendik ki çocukları bile kendi aralarında kampanyalar düzenleyip harçlıklarını bize göndermiş bu devletin.

Ne olduysa o tarihten sonra oldu. Arkası arkasına gelen beyaz insanlar oldu ülkemize, O gelen insanlar bir işçi gibi çalışıyordu koşuşturuyordu etrafımızda, kimi su kuyuları açıyordu, kimi Hastaneler, okullar inşa ediyordu bir gayretle. Kimileri yemek taşıyordu açlarımıza. Her birinin elbisesinde o kırmızı ay yıldızlı bayraktan vardı. Bayrağın altında kâh Kızılay yazardı kâh Diyanet işleri, bazısında Deniz Feneri yazısını okurduk bazısında Kimse Yok mu Derneği.

En kolay telaffuz edebildiğimiz İHH idi. Sadece üç harften oluştuğu için. Bu isimleri bir kurum olarak değil de sanki çocukluk dünyamızın kahramanları gibi canlandırırdık hayallerimizde. Oyun oynarken arkadaşlarımızla oyunun kahramanı olan, bu isimlerden birini yakıştırırdı hep kendisine.

Sonra Türkiye devreye girdi. Benim kardeşime olan şefkatimden daha büyük bir şefkatle. Dışişleri bakanıymış güler yüzlü bir adam sık sık boy göstermeye başladı ülkemizde. Asla bitmez sandığımız İç savaş sona erdi. Büyük büyük makineler geldi ilk defa gördüğümüz. Şantiyeye döndü her taraf, bir taraftan yollar yapılıyordu bir taraftan hastaneler,Yol kenarındaki kemik yığınları kaldırıldı birkaç gün içinde.
Artık ölmüyordu çocuklar açlıktan. Anneler çocuklarından birini diğerine tercih etmek zorunda kalmıyordu.

Şimdi anladınız mı neden kırmızı rengi çok sevdiğimi evlatlarım. Neden ben her Cuma o bayrağın karşısına geçip gözyaşı döküyorum. Neden her Cuma oturup O tarihteki Türkiye devletinin yöneticilerinden ölenlerin ruhlarına yasinler okuyorum. Neden isimlerini bilmediğim resimlerini görmediğim Türk kardeşlerime fatihalar gönderiyorum.
Benim sizlere vasiyetim bu alışkanlığımı devam ettirmeniz ve kendi çocuklarınıza da bu vasiyeti yapmanızdır evlatlarım.

 

Av. Zinnur Kaya

author avatar
Zinnur Kaya
Zinnur Kaya Öz geçmişi: Doğum Tarihi : 13.04.1967 Meslek : Avukat Manisa İmam Hatip Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1999 mezunu.

İlgili Haberler

YAŞAM VE ÖLÜM
Yazarlar
24 Nisan 2024
YAŞAM VE ÖLÜM

Yaşamla ölüm arasında ince bir çizgi var derlerdi de işin doğrusu bu söz bana hep hikâye gelirdi. Hiç de hikâye değilmiş. Bayram öncesi, şehirlerarası yolculuk esnasında geçirdiğim trafik kazası bu sözün hiç de hikâye olmadığını bana öğretmiş oldu. Yaşam ile ölüm arasındaki o ince çizgide gittim, geldim. Her şey anlar içinde oldu, bitti. Neyse ki […]

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi […]