Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yunanistan Gezisinden…

Yayınlanma:
ABONE OL

Yunanistan’a, kısa ama güzel bir gezim oldu. İnternet ortamında yeteri kadar bilgi bulunduğu için burada Yunanistan’ı anlatmayacağım. Bu geziden döndükten sonra aklımda kalanlara değineceğim.

Şimdi gelelim aklımda kalanlara…

-Yunanistan’ın her yerinde havalimanları dahil, küçük pet şişe su 50 sent. Çünkü su, temel ihtiyaç maddesi olarak kabul ediliyormuş.

-Atina dahil gezdiğim şehirlerde gökdelen görmedim.

-Özellikle Atina’da duvar resimleri şehirleri süslüyor. Ancak Kavala’da durum farklı. Kavala’da bazı binaların duvarlarına, ağlayan gözler çizilmiş. Bu gözlerden gözyaşı yerine kan akıyor. 1974 Kıbrıs Savaşı’na Kavala’dan katılan ve hayatını kaybeden askerlerin aileleri tarafından çizilmiş olan bu resimler, tuttukları yasın ifadesiymiş.

-Parklarda ve meydanlarda tarihi kişilerin heykellerine rastlıyorsunuz. Yunanistan’daki tek Osmanlı paşasına ait heykel, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın heykeli. Bunun nedeni, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Osmanlı’ya isyan etmiş olması.

-Atina’da boynuzlu troleybüs otobüslerini görünce şaşırdım. Çünkü bu otobüsler, benim çocukluğumda İzmir’de vardı.

-Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Selanik’teki evin bahçesinde bulunan 150 yıllık nar ağacı da ilgi çekici. Çünkü nar ağacının ömrü 60 yıl. Atatürk’ün bu ağacın gölgesinde oyun oynadığını düşünmek de heyecan verici.  
-Yerleşim bölgeleri dışında kalan yerlerde sıklıkla zeytin ağaçları ve ekili topraklar görüyorsunuz. Ekili topraklar olur da traktör olmaz mı?
-“Yunanlılar, Türkleri sevmiyor” şeklindeki görüşü destekleyen bir emareye rastlamadım.  Aksine Türklere karşı sempatiyle bakıyorlar.
-Burada kedileri “pisi pisi” diye çağırmayın, dönüp bakmıyorlar.
-Yunanistan’da özel okul yokmuş, yani eğitim paralı değilmiş.
-Yunanlıların yaşamlarında sosyal medya, bizde olduğu gibi fazla yer tutmuyormuş. Sosyal medya bağımlısı değillermiş. Yüz yüze görüşmeye ve dostluklara önem veriyorlarmış. Bu görüşmelerde eline telefon alan kişilerin, kendilerine saygısızlık yaptığını düşünürlermiş. Bu söylenenler doğru mudur bilmem ama, kafelerde zaman geçiren insanların elinde telefon görmedim.

“Aklımda başka ne kaldı?” diye düşünüyorum… Belki bize denk gelmiştir, yemekleri yağlı ve tuzlu. Sabahları yediğimiz yumurtaların üzerinde numara yoktu. Oysa, AB ülkelerinde üretilen yumurtaların, üreticisini ve üretim yöntemini gösteren ayırıcı bir kod ile işaretlendiğini okumuştum. Belirtmem gereken bir başka husus, tuvaletleri… Doğrusunu söylemek gerekirse tuvaletleri temiz.

Son söz… Gerçek olan şu ki, Yunanistan’a göre çok daha fazla gelişmiş bir ülkeyiz. Bu nedenle Yunanistan’ın, AB’ye alınmasına şaşırıyor insan. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bence, Yunanistan’ın bir tarım ülkesi olması önemli bir etken. Avrupa Birliği, buradan beslenmeyi düşünmüş olabilir. Bu durum, Bulgaristan için de geçerli. Çünkü tarım ürünlerinin, Avrupa Birliği ülkelerine ulaşımı çok kolay.

author avatar
Ahmet Zeki YEŞİL
Mizah yazarıyım. Geçen yıl sonlarında Kadıköy'e yerleştim.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]