Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Ortognatik Cerrahi

Yayınlanma:
ABONE OL

Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir?

Bu sayfada Ortognatik Cerrahi hakkında en güncel bilgiler yer almaktadır. Ortognatik cerrahi yani çene cerrahisi hakkında güncel bilgileri takip etmek için içeriklerimizi belirli aralıklarla ziyaret edebilirsiniz.

Alt ve üst çenelerin kafa kaidesine göre yanlış pozisyonda geliştiği ortopedik bozukluklar, büyüme gelişme çağında teşhis edilirse, diş telleri ya da damaklıklarla tamamen ya da kısmen düzeltilebilir. Bu durumda eğer gerekli müdahale yapılmazsa ortopedik bozukluk kalıcı hale gelir. Çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlar bozulabilir, yüzde de kötü bir görüntü ortaya çıkabilir. Alt çenenin önde olduğu durumlarda bu daha erken yaşta fark edilir ve sıklıkla tedaviye başlanır, fakat alt çenenin geride olduğu durumlar sıklıkla önemsenmez. Bu sorunların atlanmaması için 6-7 yaşlarında mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından muayene önerilir.

Alt çenenin geride olduğu durumlar da yaygın olsada, estetik olarak daha az rahatsız eder. Bu durumda tedavi planlaması sadece dişleri düzeltecek şekilde değil, aynı zamanda dişleri taşıyan çene kaidelerini de ameliyatla doğru pozisyona getirecek şekilde yapılır. Bu şekilde yüzün dış görünüşü de oldukça değişir. Bu tedaviye ortognatik cerrahi (Çene cerrahisi) denir.

Hasta hekime başvurduğu zaman önce kişinin tıbbi geçmişi ve şikayeti detaylı biçimde incelenir. Burada hastanın şikayeti tam olarak anlaşıldıysa ve ortodontik tedavi ihtiyacı varsa, detaylı bir röntgen, ağız içi 3 boyutlu tarama ve ortodontist muayenesi yapıldıktan sonra durum tekrar değerlendirir. Tedavide hedeflenen sonuç bilgisayar ortamında ortaya çıktıktan sonra diş telleri takılır. Ortognatik cerrahi (Çene cerrahisi) yapılacak hastaların tel tedavisi genelde 12-24 ay sürer. Diş telleri takıldıktan 12-18 ay sonra çene ameliyatı yapılır. Çene ameliyatları planlanırken dişlerin kapanışı, hastanın yüz estetiği, gülüş tasarımı ve şekli gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Ameliyat çene cerrahı ve ortodonti uzmanı tarafından ortaklaşa planlanır ve çene cerrahı ya da plastik cerrah tarafından yapılır. Burada verilen süreler genel süreler olup her vaka kendi içinde değişkenlik gösterebilir.

Ortognatik Cerrahi tedavisi olacak kişinin diş telleri, diş çapraşıklığında takılan normal diş tellerine benzese de, ortodontik tedavinin planlaması açısından daha ileri bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu anlamda ortognatik cerrahi, ortodontik açıdan bir üst ihtisas olarak değerlendirilebilir. Diş teli tedavisi toplamda 24 ay civarında sürer. Bu süre sonunda çene ameliyatı yapılır ve bir kaç ay daha süren ortodontik tedavi diş tellerinin sökülmesi ile bitirilir.

Diş telleri söküldükten sonra bir kontrol süreci başlar. Dişlerin tekrar bozulmaması için, şeffaf plakların ve diş tellerinin sökülmesinin ardından dişlerin iç yüzeylerine, retainer denen koruyucu teller takılır. Bunlar ortodontist tarafından öngörülen süre ağızda tutulur. Bazı durumlarda geceleri takılmak üzere şeffaf plak şeklinde de koruyucular yapılır. Bu koruyucuların kontrolü için mutlaka senede bir defa ortodonti uzmanı ya da diş hekimi tarafından kontrol yapılmalıdır. Ataşehir Ortodonti Merkezimizde tüm ortodonti hastaları için bu protokol uygulanmaktadır.

İlgili Haberler

Neden Güçlü İletişim Özelliklerine Sahip Bir Cep Telefonu Taşımalısınız?

Günümüzün birbirine bağlı dünyasında, uluslararası seyahatlerde iletişimi kolaylaştırmak için cep telefonlarının rolü önemlidir. Rahat bir tatil veya iş seyahati yaparken güçlü iletişim özelliklerine sahip bir cep telefonuna sahip olmak seyahat deneyiminizi önemli ölçüde artırabilir ve size birçok avantaj sağlayabilir. Uluslararası Seyahatlerde Gelişmiş Mobil İletişimin Kritik Rolü Sınırlar Arası Bağlantı Kurun Uluslararası seyahatlerde güçlü iletişim özelliklerine […]

Genel
12 Mart 2024
Ramazan ayında egzersiz yapılır mı?

Ramazan ayında egzersiz yapılır mı? Ramazan ayının, soğuk havalara denk gelmesi ve viral enfeksiyonlardaki artış hepimizin kapalı ortamlarda vakit geçirmesine neden oluyor. Bu durum ise düzenli egzersiz yapan vatandaşlarımızı düşündürüyor. Spor eğitmeni ve milli sporcu Yavuz Aktunç, ramazan ayında bilinçli beslenerek ve doğru egzersizler yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo artışı veya kilo kaybının önüne geçerek […]

Türkiye’nin En İyi Sanal Sunucu Sağlayıcıları: Size Uygun Olanı Bulun

Güvenilir ve hızlı bir sanal sunucu (VPS) çözümüne mi ihtiyacınız var? Türkiye’de hizmet veren birçok harika sanal sunucu sağlayıcısı bulunmaktadır, ancak ihtiyaçlarınız için en uygun olanı seçmek zor olabilir. İster küçük bir işletmeyi yönetiyor olun, ister yüksek trafikli bir web sitesine ev sahipliği yapıyor olun, dikkate alınması gereken birçok önemli faktör vardır. Bu blog yazısında, […]

KMSpico kullanarak Excel dünyasına dalın

Kimya dönem ödevi yazma yolculuğumun başında, derinlemesine veri analizi ve etkili sunum ihtiyacı ile karşı karşıya kaldım. Kimya bana her zaman karmaşık formüllerin ve reaksiyonların büyülere benzediği heyecan verici bir şey gibi geldi. Ancak konu veri işleme ve analiz olunca profesyonel bir asistan olmadan baş edemeyeceğimi fark ettim. Seçimim, yetenekleri hakkında çok hevesli eleştiriler duyduğum […]