Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Diz ağrısında doğru bilinen 9 yanlış

Yayınlanma:
ABONE OL

Diz ağrıları, genellikle 40 yaş üstü bireyler ve sporcuların yaşadığı en genel iskelet sistemi sorunlarındandır.

Diz ağrılarının nedenlerini anlatan Therapy Sport Center’dan Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:

“Bu ağrılara yaş,kilo,romatizmal hastalıklar,aşırı sportif zorlamalar veya kalıtsal sorunlar neden olabilir. Yaş ve kilo, diz kıkırdağında yumuşama ve zorlanma neticesinde aşınmaya sebep oldukları için bilinen en genel nedenlerdir, denilebilir. Bu rahatsızlıkların nedeni tek olmadığı için de, tedavilerinde farklı yollar izleniyor. İyi teşhis, tedavinin en önemli ayağıdır ve bu yüzden mutlaka uzman görüşü alınmalı ve tedavi planlanmalıdır” dedi.

Orta süreli ağrılar için uzman görüşü alınarakgerekli tedaviye başlanılması gerektiğinin altını çizen Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, diz ağrısında genel olarak yapılan yanlışlara değinerek şunları belirtti: 

1-Yanlış: Her diz ağrısının nedeni aynıdır.

1-Doğru:Her diz ağrısının nedeni aynı değildir ve bu nedenle tedavilerde de farklılıklar görülebilir. Örneğin, her sorunun ilk tedavisi soğuk yada sıcak uygulamalar değildir, bazen sadece istirahat etmek bile sorunu çözebilir.

2-Yanlış: Menisküs veya bağ yaralanmaları sadece sporcularda görülür.

2-Doğru: Menisküs veya bağ yaralanmaları sadece sporcularda görülür fikri de, bir başka yanlış düşüncedir. Özellikle menisküs sorunları, menopoz sonrası kadınların yaklaşık %30’nda görülen bir sorundur. Benzer şekilde, bağ yaralanmaları da görülebilmektedir.

3-Yanlış:Ağrı kesicilerin kullanımı ağrıları engeller.

3-Doğru: Ağrı kesicilerin kullanımı ağrıları engeller görüşüde, yanlış olmasa da eksiktir. Diz sorunlarına neden olan asıl soruna yönelik tedavi uygulanmazsa, zamanla bu ilaçlar da etkisiz kalacaklardır.

4-Yanlış:Kuvvetlendirirsem geçer.

4-Doğru:Kuvvetlendirirsem geçer düşüncesi de, benzer şekilde eksiktir. Kuvvetlendirme, tedavinin bölümlerinden birisi olsa da, yapılan egzersiz programı uzman tarafından hazırlanmadıysa, zorlamamamız gereken açılarda egzersiz yapmak olayı daha da vahim hale getirebilir.

5-Yanlış:Topuklu ayakkabı rahatlatır.

5-Doğru:Topuklu ayakkabı rahatlatıyor düşüncesi de, bir başka yanlıştır. Topuklu ayakkabılar, yüküdiz önüne bindirmeleri sebebiyle bazen dizin iç tarafındaki ağrıları rahatlatabilse de, zamanla ön diz ağrılarına sebep olabilirler.

6-Yanlış:Dizi korumak için dizlik kullanılır.

6-Doğru:Dizi korumak amacıyla bilinçsizce kullanılan dizlikler de, zamanla diz kaslarında kuvvetsizliğe sebep olup, yükün ekleme daha çok binmesine ve durumun daha da zorlaşmasına yol açar.

7-Yanlış:Merdiven çıkmak diz kaslarını kuvvetlendirir.

7-Doğru:Merdiven çıkmak diz kaslarını kuvvetlendirir düşüncesiyledevamlı merdiven kullanmakta, özellikle diz kapağının arkasındaki kıkırdakta aşınmaya neden olarak, ön diz ağrısına sebep olabilir.

8-Yanlış:Gencim dizlerimde sorun olmaz.

8-Doğru:Gencim dizlerimde sorun olmaz düşüncesi de, doğru değildir. Özellikle aşırı ağırlık çalışan gençlerde de, gerek yumuşak doku, gerekse de kıkırdak zorlanmaları sıklıkla görülmektedir.

9-Yanlış: Profesyonel spora yönelmiş çocuklarda ortaya çıkan ağrı, büyüme ağrısıdır.

9-Doğru:Profesyonel spora yönlenmiş 12-16 yaş grubunda ortaya çıkan ağrılar, büyüme ağrıları denilerek, göz ardı edilebilmektedir. Ancak bu gruptaki diz ağrılarının nedeni, genellikle kas kemik bağlantısında ortaya çıkan zorlanmadır. Tedavisi uygun şekilde yapılmazsa, spordan kopuşla sonuçlanabilir.

İlgili Haberler

Sağlık
26 Şubat 2024
Ferritin Nedir? Ferritin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Demir, vücudumuzda oksijen taşınmasında, DNA sentezinde ve hücre solunumunda rol oynar. Birçok yaşamsal faaliyette önemli görevler alır. “Ferritin nedir?” sorusunaysa “Besinlerden ya da ek takviyelerden alınan demirin kemik iliği ve karaciğerde saklandığı depo formudur.” yanıtı verilir. Diğer bir deyişle insan vücudunun yedekte tuttuğu yapıdır. Bunun sebebi, ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılabilmesidir. Ferritin düşüklüğü genelde demir eksikliğini […]

Teknoloji Bağımlılığı ve Ruhsal Sağlık: Psikolog Enes Erdem Barut’un Önerileriyle Dijital Dünyada Zihinsel Dengenin Korunma Yolları

Teknoloji, hayatımızın her alanını etkilemekte ve bu etki, ruhsal sağlığımızı da etkileyebilmektedir. Özellikle, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte teknoloji bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu bağımlılık, kişinin ruhsal ve zihinsel sağlığını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bağımlılığın Belirtileri ve Etkileri: Teknoloji bağımlılığı, genellikle sürekli cihaz kullanımı, sosyal medya kontrolü, internet üzerinde vakit geçirme gibi davranışlarla kendini gösterir. […]

Eğitim
20 Kasım 2023
Trafik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Trafik artık hayatımızda vazgeçilmez bir hal aldı. Özellikle metropol şehirlerde trafikte geçirilen süreye olumsuz hava şartları da eklenince sürücüler için neredeyse günün yarısı trafikte geçer oldu.  Uzun saatler direksiyonda oturmak sürücüler için fiziksel zorlukları beraberinde getirse de bu durumun psikolojik boyutunu da unutmamak gerekiyor. Son yapılan 2021 Trafik Endeksi verilerine göre dünyanın en yoğun trafik sıkışıklığının olduğu […]

Etkinlikler
17 Kasım 2023
Evyap markaları Arko ve Duru’dan, deprem bölgesinde iki yeni proje

Duru’dan Hatay Samandağ’da beş noktaya duş ve tuvalet Arko Men’in mobil berberi bayram tıraşı için yola çıktı Evyap markaları Arko ve Duru’dan, yaz sıcakları ile birlikte deprem bölgesinde artan hijyen ihtiyacını karşılamak üzere iki yeni proje İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Havalar ısındı, depremin etkilediği illerde bastıran sıcaklarla […]