Hemen her sektörde hızla ilerleyen robot teknolojisi, gündelik hayatımızın da bir parçası haline gelmeye başladı. Geliştirilen robotların insanlarla olan ve gelecekte olması öngörülen ilişkileri, İstanbul Gedik Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İHUAM) tarafından Hilton Bosphorus’ta düzenlenen “Robot Dünyası ve İnsan” konulu konferansta ele alındı. Konusunda uzman konuşmacıların yer aldığı konferans, akademik dünyadan, iş hayatından ve öğrencilerden oluşan katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. Konferansın ilgi çeken taraflarından biri de, Gedik Holding bünyesinde çalışmalarını sürdüren GEKA Robot ekibi tarafından yapılan robotun katılımcılara kahve servisi yapması oldu.
Açılış konuşmalarını İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu ve İnsan Hakları ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berin Ergin’in yaptığı ve 4 oturumda gerçekleştirilen konferansta “Teknolojinin Evrimi, Robotik ve Kodlama, Çağımızın Mühendislik Bilimi: Mekatronik ve Geleceğin Meslekleri, Gelecekte Robotlar ve İnsanlar” konuları ele alındı.
İstanbul Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hülya Gedikkonuşmasında, robotların artık hayatımızın içinde olduğunu, bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken diğer taraftan da robotlar ile ilgili bir endişe taşıdığımıza dikkat çekti. Teknoloji ile birlikte yeni iş dallarının da doğmasının doğal olduğunu ve kod yazımının çok büyük önem kazandığını belirten Hülya Gedik, yapay zekânın da duygu ve sezgilerinin olacağı aşamanın yaklaşmakta olduğunu ifade etti.
İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu ise “Robot tanımını, “otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik cihaz” şeklinde ele aldığımızda, söz konusu teknolojinin kapsamı da bir hayli genişlemektedir. Buna rağmen, robot denince çoğu kişinin aklına insan benzeri makineler geldiği de bir gerçek; oysa robotların çok azı insana benzer” diye konuştu. Robot çalışmalarının tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Utlu, bu çalışmaları yapan birçok bilim insanı arasında Türkiye’den herhangi bir bilim insanının olmamasının Endüstri devrimlerini kaçırdığımızın bir göstergesi olduğunu ifade etti. Rektör Utlu “Geleceğimizi kaçırmak istemiyorsak Endüstri 4.0’ın en son vagonuna binmek zorundayız.” diye konuştu.
Konferansın Prof. Dr. Berin Ergin moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumunda Eğitim Teknolojileri Derneği TEF Yönetim Komitesi Üyesi İnşaat Mühendisi Fatma Candan ASAL “Teknolojinin Erken Dönemi ve 1980 Öncesi Tarihi”ni anlattı. Edpoint-Labs R&D Corp. Founder & CEO‘su Dr. Cüneyt Kalpakoğlu ise “1980’den Günümüze Teknolojinin Yakın Tarihi“ne değindi. Dr. Kalpakoğlu “Bilim insanları, 20. Yüzyılın ortalarından beri yapay zekâ ve robotlar üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Akıllarda ise hiç değişmeyen iki soru var: Yapay zekâ nasıl olacak ve insanlık için ne gibi tehditler oluşturuyor? Bu sorunun cevabı Teknoloji ve Etik ilişkisinde yatıyor. İnsanlık tarihi boyunca gelişen teknolojiyle üretilen her araç insanların yararına bilim akıl ve bilgelikle kullanılırsa ve daha üretim safhasından başlayan süreçte amaç bu ise tehdit söz konusu olmayacaktır” diye konuştu. “Dostoyevski’nin “Sevginin olmadığı yerde akıl da yoktur” sözü çok anlamlıdır” diyen Kalpakoğlu, sorumluluğumuzun teknolojiyi yalnız bizim için değil, tüm insanların barış ve mutluluğu için etik değerlerle kullanmayı hedeflemek olduğuna, bunun da Teknoloji ve Etik ilişkisinde erdemler ile mümkün olduğuna dikkat çekti.Konferansın ilk oturumu Eğitim Teknolojileri Derneği Birkan Kılıç’ın, “Dünya’nın Hali Hazırdaki Teknoloji Seviyesi” ni anlattığı konuşmasıyla sona erdi.
“Türk Gençlerine Çok Büyük İş Düşüyor”
Konferansın Dr. Cüneyt Kalpakoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumuna Gedik Holding CEO’su ve İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörlük Bilim ve Teknoloji Danışmanı Dr. Mustafa Koçak da konuşmacı olarak katıldı. Sanayide robotik uygulamalar ile ilgili katılımcılara en güncel bilgileri veren Koçak, robotların hiçbir zaman insanların yerini alamayacağını, insanların daha onurlarına yakışır mesleklerde çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Robotun magazin boyutu ile değil de programlanma boyutu ile bakılmasın gerektiğini belirten Dr. Koçak, robotları kontrollü bir şekilde yönetebilmenin ve insanların refahı için nasıl kullanabileceğimizi çözmemiz gerektiğini ifade ederek, Türk gençlerine çok büyük iş düştüğünü ve bu alanda kat edilecek çok yol olduğunun farkına vararak ev ödevlerini iyi yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Eğitim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ömeroğlu’nun “Robotik ve Kodlama Nedir? Robotlara Neden İhtiyacımız Var? “ başlıklı ve Eğitim Teknolojileri Derneği Eğitim Komisyonu Üyesi Metin Ferhatoğlu’nun “Robotik Kodlama-Eğitim Örnekleri ve Eğitim Araçları” başlıklı konuşmalarının ardından gerçekleşen üçüncü oturumda Moderatörlüğüİstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Ceza Muhakemeleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Volkan Dülger üstlendi. “Çağımızın Mühendislik Bilimi: Mekatronik ve Geleceğin Meslekleri” başlığı altındaki oturumda İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Savaş Dilibal “Mekatronik Bilimi ve Mekatronik Mühendisliği”konusunda sunumunu gerçekleştirdi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Melik Ziya Aykut’un “Robot- İnsan Etkileşiminin Etik Sorunları” isimli konuşmasıyla devam eden oturum, ZYXEL Türkiye Kanal Sorumlu Genel Müdürü Tuğba Şişik‘in “Gelecekte Var Olmayacak Meslekler ve Geleceğin Yeni Meslekleri” adlı konuşmasıyla sona erdi.
“Gelecekte Robotlar ve İnsanlar” başlığı altında ele alınan ve Moderatörlüğünü Dr. Cüneyt Kalpakoğlu’nun gerçekleştirdiği konferansın son oturumu, Yapı Kredi Teknoloj, AR- GE ve Özel Projeler Yöneticisi Seçil Arslan “Yapay Zeka” başlıklı konuşmasıyla açıldı. IBM Türkiye’den Bilgi Teknolojileri Mimarı Kıvanç Uslu’nun “Yapay Zekanın Olumlu ve Olumsuz Yanları”na değindiği konuşmasının ardından, Doç Dr. Murat Volkan Dülger‘in “Geleceğin Dünyasında Hukuk, Robot Hakları ve İnsan Hakları” konusuyla devam eden konferans, IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları’nın “Geleceğin Dünyasına Fütürist Bir Bakış” başlıklı konuşması ve konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]