Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İçe basarak yürüme nedir?

Yayınlanma:
ABONE OL

“İçe basma” yürüme veya koşma sırasında ayağın uzun aksının vücudun ilerleme çizgisine göre içe dönük durumda olmasıdır. “Güvercin yürüyüşü” olarak da isimlendirilir. Uzm. Fizyoterapi Damla Duman konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Kemik yapı, kapsül gerginliği veya gevşekliği ile kas kontrolu gibi faktörlerin etkisiyle meydana gelir.
İçe basma nasıl oluşuyor?
Sonradan bebeğin kol ve bacaklarını oluşturacak olan ekstremite tomurcukları anne karnında beşinci haftada belirmeye başlar. Başlangıçta ayak bacakla aynı düzlemdedir. Altıncı haftada kol ve bacaklar dışa doğru döner. Yedinci haftada kalçada dışa dönme, bacakta içe dönme, ayakta ise değişken pozisyon meydana gelir. Sekizinci haftada kol ve bacaklardaki içe dönme süreci tamamlanır.
Kalça eklemi gebeliğin altıncı haftasında gelişmeye başlar. Anne karnında bebeğin kalçaları fleksiyon, abdüksiyon ve hafif eksternal rotasyon pozisyonunda durur. Bu durum kalça eklemi ile femur(uyluk kemiği) arasında bir öne doğru açılanma meydana getirir. Buna femoral anteversiyon denir.
Anne karnındaki gelişme sırasındaki kalça, diz ve ayaktaki dönme (torsiyon) açıları büyüme sürecinde %90 olasılıkla ortalama erişkin düzeye gelir. Bu açılarda normal değerlerin standart deviyasyon altında veya üstünde torsiyon açıları olan çocuklarda torsiyonel deformitelere bağlı olarak içe veya dışa basarak yürüme ve koşma gözlenebilir. Bu durum ailelerde endişe uyandırır ve çocukluk çağındaki ortopedik sorunlar içinde en sık hekime başvuru nedenleri arasında yer alır.
Torsiyonel deformitelere neden olan faktörler:
Normal sınırların 2 standart deviasyon dışında kalan rotasyon anomalileri “torsiyonel deformiteler” olarak isimlendirilir. Bu duruma neden olan faktörler şunlardır:
• Genetik nedenler
• Anne karnındaki pozisyon- mekanik güçlere bağlı olarak
• Kas tonusu ve kas dengesizliğine bağlı nedenler- serebral palsi, meningomyelosel, polio gibi nörolojik durumlarda çocuğun büyümesi sırasında torsiyonel deformiteler ortaya çıkabilir.
Değerlendirme
Çocuğun doğum ve aile öyküsü sorgulanır. Ağrı varlığı, yürüme sırasında tökezleme olup olmadığı, ayakkabıda yıpranma, oturma şekli (özellikle “W”-şeklinde oturma, bağdaş kurma, dizleri üzerinde oturma) hakkında sorular sorulur. Artmış femoral anteversiyon bulunan çocuklarda “W” şeklinde oturmanın tercih edildiği gözlenir. Bu oturma şekli artmış femoral anteversiyonun sebebi değil sonucudur, çocuk bu şekilde daha rahat oturmaktadır.
Tedavi
İçe basarak yürüyen çocuklar için en önemli tıbbi tedavi artmış femoral anteversiyonun takibidir. Femoral anteversiyon çocuk büyüdükçe azalır. Oturma ve yatma sırasında kalçada dışa rotasyonu arttıran pozisyonlar tercih edilmelidir. 8-10 yaş civarında çocuk yürürken ayak parmaklarını önde tutarak yürümeyi bilinçli olarak kontrol edebilir hale gelecektir. Kalça güçlendirme egzersizler, femuru içe döndüren kuvvetleri yenmek için femurun dışa rotasyonunu desteklemeye yardımcı olur.
1-3 yaş arası çocuklar için öneriler:
• Geriye doğru yürüme
• Merdiven çıkma
• Yokuş tırmanma
4-7 yaş arası çocuklar için öneriler:
• Çömelme
• Köprü kurma
• Kalça abduksiyon egzersizi
Önerilen aktiviteler nelerdir?
Kalçanın dış rotasyon yönündeki esnekliğini arttıran kız çocuklar için bale, erkek ve kız çocuklar için paten kayma gibi aktiviteler yapılması önerilir.
Ne zaman cerrahi tedavi gerekir?
Ağır kalça anteversiyon deformitesi olan olgularda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi girişim için 16 yaşına kadar beklenmesi önerilir. Olguların %99’unda cerrahi tedaviye ihtiyaç olmadan düzelme görülür.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]