Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

“Genç Fidanlar Bahçesi “ adlı kitap çıktı

Yayınlanma:
ABONE OL

ERENKÖY KIZ LİSESi’NİN 100 YILLIK HİKAYESİ KİTAPLAŞTIRILDI

 Erenköy Kız Liseliler Derneği tarafından yürütülen “100 Yüze” projesi kapsamında “Genç Fidanlar Bahçesi “ adlı kitap çıktı. Kitap, Erenköy Kız Liseliler Derneği’nin burs verdiği 60 kız öğrenci yararına,  100 TL bağış karşılığında dernekten temin edilebilecek.

 

 ERENKÖY KIZ LİSESİ  2016 YILINDA  LİSE EĞİTİMİNDE 100 YILI GERİDE BIRAKTI.

1911’de açılan okul, 1914’de Erenköy İnas Numune Mektebi, 1916’ da ise Erenköy İnas Sultanisi olmuştu.

Okulun Lise oluşunun 100.yılı  kutlamalarını yürüten Erenköy Kız Liseliler Derneği, geçtiğimiz yıl okul bahçesinde “100Yüze” adlı bir sergi açmış, 1000 kadar mezun sergiyi gezmişti. Bu yıl ise “100Yüze” konsepti içinde Erenköy Kız Liseliler Derneği tarafından hazırlanan 100.yıl kitabı tamamlandı.

 

1945 YANGINININ ARDINDAN ERENKÖY KIZ LİSELİLER BİRARAYA GELİYOR

1945’e kadar Erenköy’deki meşhur Şehremini Rıdvan İsmail Paşa Köşkünde eğitim sürerken, bina 22 Şubat 1945’te yanarak kül oldu. Okulun 1944 mezunlarından Dr. Mutlu Urcun Atagün, bu olaydan etkilenip yirmi üç EKL mezununu bir araya getirerek  Erenköy Kız Lisesiler Derneği’ni kurdu. Okulun ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilere destek olmak amacıyla kurulan bu dernek, 72 yıldır hizmetlerini kesintisiz sürdürdü.

Dernek lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören 60 kız öğrenciye burs veriyor. Geçen yıl lisenin tarihi arşivini modernize ederek okula armağan etmişler.

 

100 YILLIK YAŞAYAN TARİH BİR KİTAPLA TAÇLANDIRILDI

“Genç Fidanlar Bahçesi, Erenköy İnas Sultanisi’nden Erenköy Kız Lisesi’ne, 1916-2016” adlı kitap; Osmanlı İmparatorluğu döneminde kızların yüksek düzeyden eğitimi (sultani) için açılan ilk kız liselerinden olan EKL’nin arşivinde yapılan çalışmalarla 2015’de başlatılmış.  Yaşayan eski mezunlarla sözlü tarih yöntemiyle yapılan görüşmeler, Erenköy Kız Liseliler Derneği arşivinden ve üyeler ilişkiler ağından yararlanılarak ulaşılan hatıra, belge ve fotoğraf albümleri kitabın ana ekseninin mezunların anlatıları üzerinden kurmayı sağlamış.

 

Editörlüğünü Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanlarından Yrd.Doç.Dr.Hakan Aytekin ve Öğr.Gör.Elif Sungur’un yaptığı bu kitap bir sivil tarih çalışması olmuş.

 

EKL’nin Cumhuriyetin ilk dönemlerindeki mezunlarının daha önce erkeklere has görülen mesleklerde kendilerini topluma kabul ettirdiklerinin araştırmalarda ortaya çıktığını belirten eş editör Elif Sungur da EKL 1984 mezunlarından, aynı zamanda Erenköy Kız Liseliler Derneği  2015-2018 Yönetim Kurulu üyesi. Sungur, hazırladıkları kitap için ikincil kaynaklardan, EKL mezunlarının otobiyografik eserlerinden de yararlanıldığını, devlet arşivlerinin tarandığını belirtiyor. Arşiv çalışmalarında Saray hekimlerinden  Osman Paşanın kızı, Erenköy İnas Sultani Muallimesi Behice Osman’ın eğitimi için yurt dışına gönderilmesine ilişkin bir belge de tespit edilmiş.

 

Kitaba “Genç Fidanlar Bahçesi” adı verilmesinin nedeni okul marşı olmuş.

EKL 1939 mezunlarından ve lisenin efsanevi Edebiyat Öğretmenlerinden biri olan Mahmure İnceoğlu’nun güftesini yazdığı okul marşının adı da Genç Fidanlar Bahçesi.

 

 

Elif Sungur, kitapta yolu EKL den geçmiş kadınların kendi yazdıkları tarihi kuru, sıkıcı, ezbere olmayan, insan, kadın sıcaklığı içeren günlük yaşama ilişkin detaylar veren, okunur, merak edilir, bakılır, başka çalışmalara kapı açar biçimde ortaya koymak amaçlanmıştır.

 

GENÇ FİDANLAR BAHÇESİ’NDE ZAMANDA YOLCULUK

Kitap, Erenköy Kız Lisesi tarihindeki dönüm noktalarından yararlanılarak kronolojik şekilde hazırlanmış. Kitap; 1911-1923,  “Kuruluş Yılları” adlı bölümle  başlıyor.

1923-1939, dönemine “Yerinde Duramamak”adı verilmiş, gerçekten de bu dönem genç Cumhuriyet’in eğitime verdiği önemin bir ispatı gibi, her mezun meslek edinmiş, pek çoğu ün yapmış.

Kitap, 1939-1945, “Okul Karnesinden Ekmek Karnesine”, 1945-1955, “Kül Olmak, Küllerinden Doğmak” ve  1955-1990, “İnadına Yaşamak” adlı bölümlerle devam ediyor. 1990’dan sonrasını mezunlar kendi hatıraları ile oluşturabilsinler diye, kitabın sonunda yazı yazılıp fotoğraf yapıştırılabilecek sayfalar da ayrılmış.

Kitapta Erenköy Kız Lisesi mezunlarından ünlü, ünsüz pek çok kadının yaşam öyküsü, anıları, fotoğrafları yer almış. Bunlardan bazıları; İlk kadın astronom ve dekan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan,  ilk kadın arkeolog Prof.Dr.Jale İnan, soyut eserleriyle tanınan ressam Leyla Gamsız Sarptürk, yazar kız kardeşler  Halide Nusret Zorlutuna ve  İsmet Kür, çağdaş yazarlardan Ayfer Tunç. Değerli sanatçılar Macide Tanır, Nisa Serezli, Hale Soygazi de kitapta yerlerini almışlar.

 

KİTAP EKL’NİN  YAŞAYAN EN ESKİ MEZUNUNA HEDİYE  EDİLECEK  

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI Türkiye’de özellikle son yıllarda […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]