Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

“Osmanlı’da üniter sistem vardı”

Yayınlanma:
ABONE OL
AK PARTİLİ ŞENTOP, GENÇ İŞADAMLARINA ANAYASA PAKETİNİ ANLATTI
  • TÜGİAD Ankara Şubesi’ne konuk olan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, getirilecek sistemin “federasyon” öngörmediğini, üniter yapının korunacağını söyledi.
  • Şentop: “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var, federasyonun mantığı yok”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 16 Nisan referandumunda oylanacak Anayasa değişiklik paketiyle federal bir yapı öngörülmediğini ifade ederek, “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var, federasyonun bir mantığı yok” dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, Parlamento İlişkileri Komisyonu (PİK) ile birlikte “Anayasa Değişikliği ve Referandum” toplantılarının dördüncüsünde, Mustafa Şentop’u konuk etti. Toplantıya TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Ercan Kahraman, Parlamento ilişkiler Komisyon Başkanı Begüm Akış, Üye ilişkiler Komisyon Başkanı Arzu Bayazıt, Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Çankaya İlçe Başkanı ve aynı zamanda TÜGİAD Sicil Disiplin Kurulu Başkanı Ali Güven ve Dernek üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Başkan Ercan Kahraman açış konuşmasında, üyeleri bilgilendirmek, kafa karışıklığını gidermek için bu toplantıları yaptıklarını ifade ederek, “Genç işadamları olarak referandum sürecinde geleceğe nasıl bakmamız konusunda bilgilenmek için yaptığımız bu toplantılarda bugün Ak Parti’yi dinliyoruz. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak 16 Nisan’dan sonra nasıl bir güne başlayacağımızdan daha çok; ülkemiz için, ekonomimiz için, uluslararası araneda Türkiye’yi daha iyi temsil etmek için yapacağımız çalışmalara odaklandık. Bu ülke bizim ülkemiz ve istikrar için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. İşadamları olarak ekonomik gelişmelerin süreçten nasıl etkileneceğini, ülkeyi her iki durumda da nelerin beklediğini öğrenmek istediklerini söyleyen Kahraman, “Daha önce MHP’li ve CHP’li temsilcilerle birlikte Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu konuk ederek görüşlerini dinledik. Şimdi de AK Parti’yi dinlemek için toplandık. Şahsım ve Derneğim adına bizimle birlikte olduğunuz için teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Eyalet sistemi iddialarına yanıt

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da konuşmasında, sıkça dillendirilen Anayasa değişiklik paketinin 17’nci maddesinde bir “Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye’nin eyalet sistemine dönüşmesinin önünün açılacağı” iddialarına yanıt verdi.

Konunun eyalet sistemi değil birkaç ili kapsayan idari teşkilatlar kurulabilmesi ile ilgili olduğunu ve bu yetki mevcut Anayasa’da zaten var olduğu için Komisyon aşamasında bunu metinden çıkardıklarını anlatan Şentop, şöyle konuştu:

“Tabii biz onu dedikleri gibi olduğu için değil gerek olmadığı için çıkardık. Anayasa’nın 126’ncı Maddesinde şöyle bir hüküm var: ‘Yönetimin işleyişini hızlandırmak daha verimli hale getirmek için birkaç ili içine alan bölgesel idari teşkilatlar kurulabilir’. Bu zaten 1982’den beri Anayasa’da var. Karayolları Genel Müdürlüğü il bazlı teşkilatlar kurmuş, ama verimli değil. 81 ilde teşkilat niye kursun, 10 ya da daha fazla bölge teşkilatı kuruyor. Birkaç ili içine alan bölgesel idari teşkilatlanmaya gidiyor. DSİ’nin her ilde teşkilatlanmaya ihtiyacı yok, onun da bölgesel teşkilatlanması lazım. Anayasa’ya böyle bir hüküm konmuş. Bu, kanunla yapılıyor. Kararname ile yapılabilir mi, yapılabilir. Biz bunun Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile de yapılabileceğini düşünüyoruz.”

Şentop, “Eyalet sistemi” kavramının da doğru ifade olmadığını, aslında kastedilenin “federasyon” olduğunu ifade ederek, ikisinin farkını “Eğer yasama, yürütme, yargı erkleri merkezi ve tek ise üniter devletten söz edilir. Eğer birden fazla yasama, birden fazla yürütme olursa o zaman ancak federasyondan söz edilebilir. Amerika’da mesela böyledir” şeklinde açıkladı.

“Osmanlı’da üniter sistem vardı”

Federasyonla ilgili düzenlemelerin Anayasal düzenlemeler olduğunu, bunun kanunla ya da kararname ile yapılamayacağını vurgulan Şentop, Başkanlık sistemini 2002’de ilk önerdiklerinde de üniter yapıyı öngördüklerini ifade etti. Şentop, “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var. Yasama organı Osmanlı’da merkezi ve tektir. Bütün hukuki düzenlemeler İstanbul’dan yapılır, bütün kanunlar, kanunnameler Padişah fermanıyla. Yürütme organı da tek ve merkezi, bütün valiler İstanbul’dan atanır. Yine yargı organları da aynı şekilde, bütün kadılar İstanbul’dan gönderiliyor. Bu topraklarda federasyonun bir mantığı yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanına yeni yetkiler vermediklerini de söyleyen Şentop, “Biz yürütmenin yetkilerini yine yürütmeye veriyoruz. Bizim önerimizde yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Bugünkü sistemde son sözü iki kişi söylüyor, biz bunu bire indiriyoruz” dedi.

Şentop, Cumhurbaşkanına yargılama yolunu da açtıklarını ifade ederek, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde yargılamada üçte iki çoğunluk aranırken, kendilerinin bunu “salt çoğunluk” şeklinde düzenlediklerini kaydetti.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]