Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel

İstanbul’a ulaşım için tikobilet.com

Yayınlanma:
ABONE OL

Marmara bölgesinin kuzeydoğusunda, Kocaeli ve Tekirdağ ile ortak sınırı olan İstanbul, Türkiye’de en büyük nüfusa sahip ildir. İstanbul’da 25 tanesi Avrupa, 14 tanesi de Anadolu yakasında olmak üzere toplam 39 ilçe bulunmaktadır. İstanbul’un toplam nüfusu Türkiye İstatistik Kurumu 2015 adrese dayalı nüfus sayımı bilgilerine göre 14.657.434’dür ve artmaya devam etmektedir. Tarihi geçmişi, coğrafi yapısı ve ulaşım imkânları sebebiyle Türkiye’de en gelişmiş sanayi yapısına ve en büyük ekonomiye sahip ilidir. Tikobilet ile İstanbul otobüs bileti alabilirsiniz.
Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip kenti İstanbul, ulaşım çeşitliliği yönünden de oldukça zengindir. İstanbul’da karayolu ve demiryolu ulaşım sistemlerinin yanı sıra denizyolu ulaşımı da kullanılmaktadır. 2016 yılı itibariyle İstanbul’da işletilen altı metro hattının haricinde; Marmaray projesinin devamı olan Kazlıçeşme-Halkalı ve Ayrılık Çeşme-Gebze, Kaynarca-Sabiha Gökçen Havalimanı, Üsküdar-Çekmeköy ve Kabataş-Mahmutbey çalışmaları devam eden metro hatlarıdır. Şekil 3.1’de mevcut ve yapım aşamasında olan raylı sistemlerin ağ haritası gösterilmektedir.

www.tikobilet.com İstanbul Toplu Taşım Sistemlerinin Değerlendirilmesi

İstanbul, coğrafi konumu ve yaygın nüfusu sebebiyle ulaşım çeşitliliğine ihtiyaç duyan bir şehirdir. Ulaşım türleri; raylı sistemlerden, deniz ulaşımına ve karayolu ulaşım türlerinden biri olan metrobüs sistemine kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik göstermektedir. Günlük trafik düzeninde ise en fazla payı yüzde 90 oranıyla karayolu bazlı ulaşım türleri almaktadır. Karayolu ulaşım türlerinin dağılımını ise yüzde 22,18 ile dolmuşlar ve yüzde 15,25 ile otobüsler oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip kenti olarak toplamda en fazla araç sayısını içinde barındırmaktadır. Raylı sistemlerin oranı ise yüzde 6-7, deniz taşımacılığı ise yüzde 3 civarındadır .
2011 yılı verilerine göre 2012 yılında ulaşım türlerinin dağılımında değişiklikler olduğu gözlenmiştir. Raylı sistemler yüzde 6’dan yüzde 13’e yükselmiş, karayolu ulaşım türlerinde otobüsler yüzde 15.25’ten yüzde 25’e, dolmuşlar yüzde 22.18’den yüzde 27’ye yükselmiş, denizyolu yine yüzde 3 seviyesinde kalmıştır.
İstanbul, coğrafi konumu dolayısıyla çeşitli ulaşım sistemlerine sahip bir şehir olup karayolu, demiryolu ve denizyolu ulaşım sistemlerinin birbirleriyle entegre bir altyapısı vardır. 2000’li yıllardan itibaren önem kazanan demiryolu ulaşım sistemleri çalışmaları 2015 yılı itibariyle yaygınlaşarak devam etmektedir. İlk olarak Avrupa yakasında başlayan metro çalışmaları, 2009 yılında Anadolu yakasında Kartal-Kadıköy Metro Hattı projesi ile başlamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. verilerine göre 2012 yılında işletilmeye başlanan hat saatte 17 bin yolcu taşımaktadır. Tikobilet şehirler arası otobüs biletleri satan bir acentedir.
İstanbul’un Anadolu yakasında, 2012’de kullanıma açılan Kadıköy-Kartal Metrosu ve inşaatı devam eden Üsküdar-Çekmeköy ile Bostancı-Dudullu Metro Hatları bulunmaktadır. Kadıköy-Kartal Metro Hattının 16 istasyonu vardır. Bunlar: Kadıköy, Ayrılık çeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yeni sahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık ve Kartal’dır. Kadıköy-Kartal Metrosunun toplam güzergâh uzunluğu 21,663 metredir.
Avrupa yakasında, Yenikapı-Hacıosman, Yenikapı-Atatürk Havalimanı Kirazlı Hattı, Başakşehir-Kirazlı Olimpiyat Köyü ve Levent-Boğaziçi Üniversitesi Hisarüstü metro hatları bulunmaktadır. Ayrıca inşaatı devam eden de iki hat bulunmaktadır. Bunlar: Mecidiyeköy-Mahmutbey ile İkitelli-Ataköy Metro hatlarıdır. Gün geçtikçe yeni hatlar tasarlanıp sisteme eklenmektedir.
İstanbul’da Anadolu yakasında Kadıköy-Moda tramvayı, Avrupa yakasında Taksim tramvayı olmak üzere iki adet nostaljik tramvay hattı bulunmaktadır. Ayrıca, Avrupa yakasında Bağcılar-Kabataş ve Habibler-Topkapı tramvay hatları vardır.
2007 yılında kullanılmaya başlayan metrobüs sistemi de İstanbul’da bulunan önemli toplu taşım türlerinden biridir. Metrobüs, mevcut karayolu üzerinde kendine ayrılan şeritleri kullanan lastik tekerlekli yüzeysel metrodur. Özellikleri nedeniyle metrobüs, yüksek kapasiteli otobüs sistemi, yüksek kaliteli otobüs sistemi, hızlı otobüs sistemi olarak da anılmaktadır . İstanbul’da Ocak 2007’de başlayan metrobüs projesi, 2009 Mart ayı itibariyle kullanıma açılmıştır. Üç etap olan projenin, ilk etabı Avcılar-Topkapı 17.09.2007’de, ikinci etabı Topkapı-Zincirlikuyu 08.09.2008’de, üçüncü etabı Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı 03.03.2009 tarihinde tamamlanmış ve hizmet vermeye başlamıştır. 43 km uzunluğunda ve 33 istasyonu olan ve önceki hatları kapsayan Avcılar-Söğütlüçeşme hattı 2009 Mart ayı, Avcılar-Beylikdüzü hattı 2012 Temmuz itibariyle kullanılmaya başlanmıştır. 2012 yılından itibaren 52 kilometre uzunluğundaki Beylikdüzü-Söğütlüçeşme metrobüs hattı 44 istasyonla hizmet vermektedir .
İstanbul’da toplu taşım sistemlerinde raylı sistemlerin payı 1990’lardan itibaren artmaya başlamıştır. 2000 yılında tamamlanan Taksim-4. Levent Metrosu, günde 320 bin yolcu sayısı ile çalışmaktadır. 2011 yılında hat 13,6 kilometre uzatılarak, Hacıosman Kavşağına eriştirilmiştir. Eminönü-Zeytinburnu tramvayı, Kabataş-Taksim Füniküler, Aksaray-Havalimanı hattı diğer aktif raylı sistem altyapılarıdır .
Yapımına 2009 yılında başlanan ve 16 metro durağı ile 2012 yılında tamamlanan Kadıköy-Kartal Metrosu, Marmaray projesi kapsamındaki Ayrılık Çeşme durağının 29 Ekim 2013’te kullanıma açılmasıyla Marmaray hattıyla bütünleştirilmiştir. Bu yolla Kadıköy-Kartal Metro Hattı, Avrupa yakasına bağlanmıştır. Kadıköy-Kartal Metro Hattında, Kadıköy istasyonu vapur hatları için, Ayrılık Çeşme istasyonu Marmaray için ve Ünalan istasyonu metrobüs hattı için bir aktarma merkezi konumundadır.
İstanbul’un en önemli ulaşım projesi Marmaray hattı ile ilgili banliyö hatlarının iyileştirilmesi kapsamında çalışmaları devam eden Gebze-Söğütlüçeşme ve Halkalı-Kazlıçeşme etapları tamamlandığında toplam hat uzunluğu 76 km’ye erişecektir. Marmaray ile Halkalı-Gebze arası ulaşım süresinin ise 105 dakika olacağı beklenmektedir

author avatar
nanotanitim

İlgili Haberler

Adalar
08 Mayıs 2024
Adalar Belediyesi Meclis Toplantısı Adalılarla Beraber Yapıldı

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, seçim vaadini yerine getirerek meclis toplantısını açık havada Ada sakinleriyle birlikte yaptı. Adalar Belediye Meclisi, meclis toplantıları Belediye Hizmet Binasında değil,  beş adada halka açık şekilde yapılıyor. Mayıs ayının ilk toplantısı 6 Mayıs’ta Kınalıada’da ada sakinlerinin katılımıyla gerçekleşti. Adalıların büyük ilgi gösterdiği toplantıda Başkan Ali Ercan Akpolat,  halka açık […]

Genel
07 Mayıs 2024
Teşkilat dizisinde sürpriz ayrılık! Yeni başrol geliyor

TRT 1 ekranlarınının reyting rekortmeni dizisi Teşkilat dizisinde sürpriz ayrılık. Her pazar akşamı rekorlar kıran Teşkilat dizisinde sürpriz ayrılır yaşanırken, yerine sürpriz bir isim geliyor. Tims B Productions imzalı Teşkilat dizisinde ayrılık yaşanıyor. Sarp Levendoğlu, Cengiz Bozkurt, Murat Yıldırım, Aybüke Pusat ve Yunus Emre Yıldırımer’in başrollerinde yer aldığı dizide Ömer karakterini canlandıran Murat Yıldırım diziye […]

Genel
01 Mayıs 2024
Dolandırıcıların Hedefinde Teknik Servis Aramaları

Son zamanlarda, teknoloji ürünlerinin fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketiciler, ellerindeki cihazları onararak veya güncelleyerek kullanmaya yöneliyorlar. Ancak, bu durum teknik servis aramalarını da arttırıyor ve dolandırıcıların yeni bir hedefi haline geliyor. Eskiden dolandırıcılar, telefon veya basılı ilanlar aracılığıyla tüketicileri kandırırlardı. Ancak, internetin gelişmesiyle birlikte bu taktikler daha da sofistike bir hal aldı ve vatandaşlar artık doğrudan […]

Genel
30 Nisan 2024
Kuğu Gölü Balesi İzmir’de izleyiciyle buluştu

İzmir Devlet Opera ve Balesi, klasik bale repertuvarının en ikonik eserlerinden biri olan Kuğu Gölü balesini bu akşam Bornova Necdet Aydın Sahnesinde İzmirli izleyicilerle ilk kez buluşturmanın heyecanını yaşadı. Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin ilk bale çalışması olarak bilinen Kuğu Gölü, 1877 yılında Bolshoi Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde karmaşık müziği ve hatırlanamaz koreografisiyle eleştirilse de zaman içinde bale denince […]