Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

YEŞİLAY TÜRKİYE REHABİLİTASYON MODELİNİ OLUŞTURUYOR

Yayınlanma:
ABONE OL

Bağımlılıkla mücadelede bütüncül bir bakış açısı ile her alanında etkin faaliyetler yürüten Yeşilay, yeni ve çok önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. “Türkiye Rehabilitasyon Modeli” projesi ile kurulacak olan madde bağımlılığı rehabilitasyon merkezlerinin hizmet sunumu, akreditasyonu ve denetimi için bir model geliştirilecek ve çalışma sonucunda Türkiye’ye uygun bir rehabilitasyon sistemi ve merkezi geliştirilmiş olacak.

Tütün, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının insana ve topluma verdiği zararlarla mücadele eden, önleyici ve koruyucu çalışmaların yanı sıra rehabilitasyon çalışmaları da yapan Yeşilay, birçok alanda yenilikçi ve önemli projeler üretmeye devam ediyor. Özellikle uyuşturucu madde bağımlılarının iyileşmesi ve topluma entegrasyonu için mutlaka olması gereken rehabilitasyon faaliyeti için “Türkiye Rehabilitasyon Modeli” projesini geliştiren Yeşilay, bu yeni projeyle ülkemizin kültürel ve sosyal koşullarına uygun sürdürülebilir bir rehabilitasyon modeli geliştirmeyi, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerinin birbiriyle bağını güçlendirmeyi ve etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

yesilay_baskani_mucahit_ozturk

Türkiye’ye özel model geliştiriliyor
Son yıllarda uyuşturucu ile mücadele konusunda alınan yol ve kamu-sivil toplum kuruluşu ortaklığında yaşanan gelişmeler oldukça olumlu sonuçlar doğuruyor. Bununla birlikte özellikle rehabilitasyon sürecine ilişkin ihtiyacın olmasına rağmen bir modelin eksikliği ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Türkiye Rehabilitasyon Modeli projesiyle de; Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm tarafların katılımcılığı sayesinde çalışan, sürdürülebilir bir rehabilitasyon merkezi ve sistemi oluşması bekleniyor.
Türkiye Rehabilitasyon Modeli, dünyadaki en iyi uygulamaları da özümseyerek, ülkenin farklı risk durumu, bölgesel özellikleri, sosyo-kültürel arka planı dikkate alınarak geliştirilecek. Bir yıl sürecek çalışma kapsamında işletme modeli, yatırım fizibiliteleri, teşvik sistemi önerisi, merkezlerin akreditasyonu ve yapılması gereken mevzuat değişikliklerini de kapsayan bütüncül bir sistem ortaya koyulacak. Türkiye’de açılacak olan tüm rehabilitasyon merkezleri için bir referans olması hedefleniyor.
Çalışma dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Mckinsey ile beraber birçok yerli yabancı uzman aracılığı ile yürütülüyor.

“Bağımlının tedavisinden sosyal uyuma kadar verimlilik artacak”
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 96 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay’ın, “Türkiye Rehabilitasyon Modeli”ni geliştirirken dünya çapında gerçekleştirilen en iyi uygulamaları, tüm öğeleri ile inceleyeceklerini ve ülkemize en uygun modeli gerçekleştireceklerini söyleyerek, “Bu modelleme çalışması, konuya sadece hasta, tedavi merkezi veya sosyal destek açısından bakmak yerine daha bütüncül öğeler içeren ve sürdürülebilir bir hizmet modeli kurgulama gayesi güdüyor. Bu sebeple modelden hareketle yapılacak düzenlemeler neticesinde madde bağımlılığı tedavisinden sosyal uyuma kadar tüm süreçlerde verimliliğin artması bekleniyor. Ortaya çıkacak çalışmanın dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacağını düşünüyoruz. Çalışmanın sonuçlarının toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]