Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı her branştan kişiye kapılarını açıyor
Üsküdar Üniversitesi, Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı ile her branştan ilgiliye tasavvufun kapılarını açıyor. Programda tasavvuf kültürü ve edebiyatına ilişkin pek çok konu uzmanları tarafından anlatılacak. Başarılı bir akademik kadronun ders vereceği programın başvuruları 4 Eylül’e kadar devam edecek.
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde ilk öğrencilerini geçtiğimiz Şubat ayında kabul eden Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda temel ve akademik düzeyde tasavvuf eğitimi veriliyor.
Programda tasavvuf doktrini, tasavvuf tarihi, tasavvuf klasikleri, İslam düşünce ve medeniyet tarihi konuları, temel İslam bilimleri ile bütünlüklü, tasavvuf edebiyatı ve sosyal alanın başlıca disiplinleri ile ilişkilendirerek inceleniyor. Merkeze tasavvuf doktrinini yerleştiren program, tasavvuf konularını tarih ve edebiyat bağlamı ile ele alan bir yöntemle aktarılıyor.
Uzman isimler ders veriyor
Bilimsel içerik danışmanlığı Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç tarafından yürütülen programda dersler ve seminerler Doç. Dr. Osman Nuri Küçük, Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Özel, Doç. Dr. Niyazi Beki, Dr. Cangüzel Zülfikar ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut tarafından veriliyor.
Her branşa tasavvuf eğitimi
Her branştan ilgiliye tasavvuf alanında kapılarına açan program dışarıdan olduğu kadar siyaset bilimi uzmanı Prof. Dr. Mithat Baydur ve mimar Yrd. Doç. Dr. Esin Tümer gibi Üsküdar Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından da ilgi gördü. Programa öğrenci olarak kayıt yaptıran Baydur ve Tümer eğitimlerine devam ediyor.
Tasavvuf bakış açısı kazanmak önemli
Programın, aynı zamanda, “İslam düşüncesi ve tasavvuf” perspektifinden bakan Türkiye kaynaklı disiplinler arası kültür çalışmaları üretilmesine katkı sağlaması hedefleniyor. Bu coğrafyadaki kültürü konu alan her çalışmanın tasavvuf alanına müracaat etmek durumu da göz önüne alındığında bu programda, tasavvuf ile ilgili araştırmalar dini kültür yanında toplum bilim ve insan psikolojisiyle ilgilenenlere yeni bakış açıları sunuluyor.
Program tasavvuf alanının araştırma dilleri olan Osmanlı Türkçesi öğretimi başta olmak üzere Arapça dil destekli olarak veriliyor. Ayrıca Farsça seçmeli ders olarak sunuluyor. Öğrenci isteğe bağlı olarak bir yıl Arapça Hazırlık eğitimi alabiliyor. Arapça Hazırlık Eğitimi ise Enstitünün, 29 Mayıs Üniversitesi Arapça Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARÖMER) ile geliştirmiş olduğu özel bir protokol çerçevesinde ARÖMER tarafından gerçekleştirilecek. Arapça öğretimi, öğrencilerin klasik metinlere nüfuzunu artırmak amacıyla programa özgü olarak Osmanlı klasik usulü üzerinden yeniden yapılandırılmıştır.
Programa 4 Eylül’e kadar ön kayıt ile müracaat edilebilecek. Programın mülakatı ise 5 Eylül’de gerçekleştirilecek.
Programla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılabilir:
İlgili Haberler
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu’nun “Çığır” adlı konseri, 4 Mayıs 2025 günü, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu. Çocukların yaşlarına değil, üretimlerine ve sanata odaklanan bir anlayışla hazırlanan konser, izleyicilere unutulmaz bir deneyim yaşattı. Çocuk Koro Şefi Berrak Taş Güzeloğlu yönetimindeki koro, sahnede sergilediği performansla hem teknik hem de duygusal anlamda büyük […]
Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde, yükümlü ve hükümlülere yönelik düzenlenen musıki ile terapi programları ilgiyle sürdürülüyor. Sanatçı Udi Mehmet Akçil ile icracılar Yunus Emirhan Kılıç ve Abdurrahman Yağcı’nın hazırlayıp sunduğu programa olan yoğun ilgi, yetkilileri ve katılımcıları memnun ediyor. İLGİLİ HABER KADEM’de Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Canan Sarı oldu Yenilikçi […]
Ne diyeyim edebiyatın tarihini sanki Ruslar yazmış gibi; neyi okur, neyi beğenirsem altından Rus yazarlar çıkıyor. Takdir etmemek elde değil. Helal olsun adamlara… Nasıl bir anlatıdır, nasıl bir olay görgüsüdür, nasıl bir mesaj vermedir; yok böyle bir şey… Rus yazarlar; eserlerinde, işin sosyolojisini, felsefesini, psikolojisini, matematiğini çok iyi oturtmuşlar; toplumsal temelde her şeyi çok iyi […]
Yaklaşık iki aydır yardımların geçişine izin verilmemesi nedeniyle Gazze halkı bir kez daha felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya. Sınır kapılarının kapanması sonucu Gazze’de faaliyetine devam eden Türk Kızılay aşevinin de gıda stoku azalıyor. Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Bu trajedinin sona ermesi için, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması hayati bir ihtiyaç. Gazze’ye […]