Kartal Belediyesi, lalenin doğduğu yer olarak bilinen ve adını lale soğanından alan Kartal Soğanlık’ta 5. kez Lale Festivali düzenliyor.
Kartal Belediyesi 5. Lale Festivali, 22 Mart 2016 Salı günü saat 13.00’te Soğanlık Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kutlanacak.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün göreve geldikten sonra yaptığı çalışmalar sonucunda Soğanlık’ın, lale’nin İstanbul’daki üretim merkezi olduğunun saptanması üzerine kutlanmaya başlanan Lale Festivali’nde her yıl vatandaşlara binlerce lale soğanı dağıtılarak lale’nin kendi vatanında yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Kartal Belediyesi 5. Lale Festivali’ne katılımınızı bekler, saygılarımızı sunarız.
Tarih: 22 Mart 2016 Salı
Saat: 13.00
Yer: Soğanlık Kültür Merkezi – Kartal/İSTANBUL
Lalenin Tarihi Yolculuğu ‘Soğanlık’tan Saraylara’
Lale,Orta Asya’dan batıya göç eden kavimler tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. Selçuklularda Alaeddin Keykubat’ın sarayda lale motiflerini kullandığı bilinmektedir. Fransız hekim P. Belon, 1546 yılında anılarında, birçok yabancının, lale soğanları almak için gemilerle İstanbul’a geldiğini yazmıştır. Lalenin Avrupa’da, Fransız nebatatçı Charles de L’Escluse’ün 1573-1576 yılları arasında Viyana Botanik Bahçesi direktörü iken İstanbul’dan birçok soğanlı bitkiyi taşıması ile yaygınlaştığı düşünülmektedir. 1601 yılında yayınladığı kitabında; soğanlı bitkiler ve bilhassa laleden bahsederken, bu tarihlerde İstanbul’da Cafe lale (Kefe lalesi) ve Cavala lale olmak üzere iki cins lale bulunduğu yazılıdır. Lale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, bihassa 16-17. yüzyıllar arasında, süs bitkisi ve süsleme motifi olarak çok büyük bir önem kazanmıştır. İstanbul’da 1676 yılında lalelerin saraylarda Soğanlık’tan götürüldüğü bilinmektedir.
Ünlü sultanlardan Haseki Sultan, bu nedenle Soğanlık’a büyük ilgi göstermiş,yaz mevsimlerinde Soğanlık’ta ikamet etmiştir. O dönem Soğanlık, üretilen laleler ile ün kazanmıştır.