Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Diş Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yayınlanma:
ABONE OL

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

Genel sağlığı önemli ölçüde etkileyen ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlıyor. Bebeklik döneminden itibaren diş sağlığına gereken önemin verilmesi, çocuğun hayatı boyunca sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olması için gereklidir. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili görüşlerini anlatıyor.

Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar önemli olmadığı düşüncesi (Yanlış )

Halk arasında erken çıkan dişlerin zayıf oldukları ve bu sebeple çabuk çürüdüklerine dair yanlış bir düşünce vardır. Oysa diş bakıma daha fazla özen göstererek çürük yapıcı etkenler önlenebilir. Süt dişlerinin yapıları kalıcı dişlere göre daha farklıdır. Eğer süt dişleri zamanından erken çürür ve çekilirse yan dişler kayacak ve alttan gelen kalıcı dişlere yer olmayacağı için kalıcı dişlerde oluşan çapraşıklık ortodontik tedaviye neden olacaktır. Süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişlere rehberliği söz konusudur. Bu nedenle sağlıklı dişler için erken yaşlarda çocuklara ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması gerekir.

Bebeği biberonla uyutmak doğrudur (Yanlış)

Bebeğinizi biberon çürüğünden korumak istiyorsanız uyku esnasında bebeğinize sadece emzik verin ya da biberonun içerisine sudan başka bir şey koymayın. Bebeğinize biberonla süt, mama, meyve suyu ya da tatlandırılmış ballı süt, pekmezli su gibi içecekleri vererek uykuya yatırmayın. Sütün besleyici değerini arttırmak adına biberonla verilen ballı ve pekmezli süt, bebeğin dişlerinde hızla çürümeye neden oluyor. Gece uyumadan hemen önce veya uyku sırasında biberonla içilen süt, bebeğin dişlerinde “Biberon Çürüğü” gelişimine neden olabilir.

Bebeklerde parmak emme alışkanlığının dişlere zarar vermez (Yanlış)

Her bebekte görülen parmak emme ihtiyacı çocuklarda 3-4 yaşlarına kadar gözlemlenir. Parmak emme davranışını bebekler henüz anne karnındayken öğrenirler. Yeni doğan bebeklerin parmaklarında görülen kabarcıklar bunun bir sonucudur. Parmak emme henüz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açabilir. Bebekler diş çıkarma zamanında dişleri kaşındığı içinde parmak emerler. Bebek çocukluk döneminde de bu alışkanlığı sürdürmeye devam ediyorsa bu durum diş ve çene yapısını bozabilir. Çocuk 4 yaşını doldurmasına rağmen hala parmak emmeye devam ediyorsa mutlaka bir ortodontiste başvurulması gerekir.

Ağız ve diş sağlığı için dişleri sadece fırçalamak yeterlidir (Yanlış)

Süt dişleri genellikle değişecekleri düşüncesiyle pek fazla önemsenmezler. Bebekler ilk dişlerini yaklaşık olarak 3-3,5 yaşlarında tamamlarlar. Yetişkinlere göre çocukların dişleri %50 daha incedir. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleriyle temas etmeye başlar. Dişlerin ara yüzeylerinde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için diş ipi kullanımına başlanmalıdır. Çünkü diş fırçasının ulaşamadığı yüzeyler diş çürüğünün başladığı yerlerdir.

İlk dişleri çıkmaya başladığında diş macunu kullanılmalıdır (Yanlış)

Bebeklerin diş macunu yutma riski olduğu için 3 yaşın altındaki çocukların diş macunu kullanmaması gerekiyor. Bebeğin ilk dişleri ağızda göründüğünde temizleme işlemi başlamalıdır. Temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak temizlemek yerinde olur.

Bebeklerin temel besin kaynağı olan süt dişlere zarar vermez (Yanlış)

Süt içinde doğal bir şeker olan laktoz içerir. Bu nedenle bebeklerin temel besin kaynağı olan sütün doğal içerindeki şeker zamanla dişlerde çürüklere neden olabiliyor. Bu nedenle 1 yaşından itibaren gece boyunca su dışında anne sütü dahil bebeğin ( papatya yada melisa çayı vb) herhangi bir şey tüketmesine izin verilmemelidir.

Çocuğun dişinde sadece sorun oluştuğu zaman dişçiye götürülmelidir (Yanlış )

Bebeğinizin ilk dişleri çıkar çıkmaz kontrole götürün. Toplumda yaygın olarak görülen “dentafobi” miniklerde de görülmektir. Beyaz önlük giymiş bir diş hekiminden hemen hemen her çocuk korkar. Bunun bir fobi haline dönüşmemesi için en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Çünkü önlemi alınmaz ise çocuklarda başlayan bu fobi, yetişkinlikte de devam ediyor. Bu korkuyu yenmek için çocuğun dişlerinde herhangi bir problem oluşmadan kontrol amacıyla diş hekimiyle tanıştırılmalı.

İlaç kullanımı dişlere zarar vermez (Yanlış )

Kullanılan ilaçlar bebeğin diş gelişimini olumsuz yönde etkiler. İlaç seçiminde mümkünse içeriğinde şeker olmayanları doktorunuzdan isteyin. İlaçları öğün aralarında ya da dişleri fırçaladıktan sonra vermeyin.

Bebeklerde görülen her ateş yükselmesi diş çıkarmaya bağlıdır (Yanlış)

Bebeklerin süt dişleri tamamlaması 3-3,5 yaşlarında gerçekleşir. Diş çıkarma döneminde genellikle diş etlerinde kızarıklık meydana gelir. Bebek için hassas olan bu dönemde ateş ve bulantı görülmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Eğer ateş 37,5 derecenin üzerindeyse bu durumun diş kaynaklı olmadığının bilinmesi gerekir.

Süt dişleri tedavi edilemez (Yanlış)

Tıpkı kalıcı dişlerde olduğu gibi süt dişleri de tedavi edilebilir. “ Nasıl olsa değişecek “ düşüncesiyle bu dişlerin çekimi ileride çok büyük problemlere neden olabilir. Süt dişlerinin çürümemesi için her türlü koruyucu önlemi almak gerekiyor. Dişlerin çürümeye başladığını fark ettiyseniz gecikmeden diş hekimine başvurun.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]