Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bedri Baykam ile Röportaj

Yayınlanma:
ABONE OL
  1. Sanata kaç yaşında ve nasıl başladınız?

 

Ankara’da oturduğumuz dönemlerde, her ortalama bir çocuk gibi çiziktirmeye başlamıştım. Seyrettiğim ve etkisinde kaldığım kovboy ve savaş film karelerine ve karakterlerine ait yaptığım resimler ailem tarafından fark edildi. Bu resimler nitelik ve nicelik olarak sergilemeye elverişli bir ortama ulaştığında henüz altı yaşında idim. Bu yaşımı takiben 11 yaşına kadar dünyanın önemli sanat merkezlerinde sergiler açmaya başlamıştım. ‘’Harika Çocuk’’ vasfına haiz olmakla birlikte ne yazık ki Türkiye’ Harika Çocuk yasasından istifade edemedim.

bedri-baykan-onur

  1. Başarılı bir ressam olacağınızı tahmin ediyor muydunuz?

 

Evet tahmin ediyordum. Oldukça zorlu süreçlerden geçtiğim dönemlerde dahil olmak üzere, büyük bir inanç ve yüksek dirayetle çalışmalarıma var gücüm ile devam ediyordum. İleride bir sanatçının kat ettiği zorlu sürecin ve başarıya ulaşmanın tarihini yazacak kadar yoğun bir şekilde bizzat yaşadım.
baykam-bedri-onur

  1. Resim yapmak yaşamınıza neler kattı?

 

Resim yapmaktan ziyade resim yapmak vasıtası ile sanat ortamına entegre olmak elbette ki yaşamıma çok şey kattı. Bu ortamda var olmak varlığınızı koruyabilmek için sürekli bir mücadeleyi, yenilenmeyi, öz sorgulamayı, tıkanma dönemlerini aşabilmek için dirençli bir yapıya sahip olmak zorundasınız. Tıpkı gladyatörler gibi. Bir yandan sanat tarihi ile mücadele ederken, diğer yandan mevcutların arasından sıyrılarak, yeni ve özgün bir şeyler ortaya koymak… Tüm bunlar dinamik ve süreğen bir sanatsal yaşamı gerekli kılan, itici birer güç. Bu bir yandan sanatsal gelişimi kaçınılmaz kılarken diğer yandan kişisel gelişime de katkı sağlayan önemli süreci oluşturuyor.

 

  1. Sanat galerileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Benim tanıdığım çok zengin var. Kolayca satabileceklerine duydukları güvenle herkes galeri açıyor.

 

  1. Aile yaşantınızdan biraz bahsedermisiniz?

 

Son yıllarda, akrabalarıma çok önem veren bir insan oldum. Yakın zamana kadar teyzemlerle altlı üstlü oturuyorduk. Şimdi ise eşim, oğlum ve annemle yaşıyoruz.

 

  1. Bu kadar yoğun yaşam temposu içerisinde resme ne kadar zaman ayırıyorsunuz?

 

Bütün eserlerimi haftanın üç ya da dört günü sabahın beşlerine kadar süren uzun gece seanslarında üretiyorum. Çünkü gün içerisinde yaşamın, çarşı pazar işleri, doktor ya da çeşitli randevular, görüşmeler gibi rutinlerini yerine getirmek zorundasınız. Dolayısı ile resme vakit ayırmak ya da ayırsanız dahi dikkatinizi dağıtacak sayısız dış etkenle karşı karşıya olduğunuz için konsantre olmanız mümkün olmuyor. Bu nedenle dış etkenlere en kapalı zaman dilimi olan ve çok daha kolay konsantre olabildiğim, geceden sabaha kadar uzanan vakitleri tercih ediyorum. Çünkü resim yapmak ciddi bir ilham ve motivasyon gerektirir. Resim ile aranızdaki ilişkiyi ve etkileşimi sekteye uğratacak bütün uyaranlara kapalı olmak gerekir. Düşünün ki resme konsantre olmuşsunuz zır telefon! Böylece hem günü hem de geceyi en verimli bir şekilde kullanmak mümkün olabiliyor.

 

  1. Resim yapmaktan başka nelerden zevk alırsınız?

 

Altı yıldır FB TV’de yaptığım program ve televizyonlarda futbol yorumculuğu da yapmamın sebebi ile futboldan aldığım zevk artık herkes tarafından bilinen bir şey. Eğlence mekanı olarak yurt dışında sevdiğim ve zevk aldığım belirli yerler var. Bu yerler yapılan sohbetlerin tadının çıkarıldığı gürültülü patırtılı olmayan mekanlar.

 

  1. Sağlığınıza dikkat eder misiniz? Hangi yemeklerden hoşlanırsınız?

 

Sağlıklı beslenme ile keyifli beslenme arasındaki dengeyi iyi kurduğumu düşünüyorum. Bir yandan evde sebzesiyle meyvesiyle sağlıklı bir beslenme programına dahil olurken diğer yandan on günde bir fast food beslenme zevkinden de geri kalmıyorum. Eşim çiğ balık ve çiğ somon konusunda oldukça marifetlidir. Ancak benim malesef büyük bir et düşkünlüğüm var. Havucu hiç bir şekilde pişmiş olarak tüketmem. Ayrıca kabak ve patlıcana 16 yaşıma kadar alışmakta oldukça güçlük çektim.

 

  1. Unutamadığınız anılarınız var mı?

 

Benim için sorduğun sorular içinde en kilit soru bu. Babamın ölüm  haberini aldığım an en acı bir o kadarda en unutamadığım içinde büyük bir tesadüf olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını düşündüğüm garipliği de barındıran hazin bir anımdır.

 

Bedri Baykam hocama bu değerli röportaj ve samimi sohbeti için teşekkür ederim…

 Bu röportaj’ın detaylarını 2014’te yayınlanan ‘’Siz Hangi Çizgidesiniz?’’ kitabında bulabilirsiniz. Sevgiler

Soru ve Görüşleriniz için; twitter:// onurerdiren

author avatar
Yıldırım Onur Erdiren
YILDIRIM ONUR ERDİREN Özgeçmişi; 1985 yılında İstanbul'da doğan Yıldırım Onur Erdiren, 2003 yılında Habire Yahşi Lisesi, 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Santlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. 2009 yılında başladığı Yüksek Lisans öğrenimine Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar bölümünü başarıyla bitir. 2010 yılında başladığı Doktora programına Yeditepe Üniversitesi Sanat Felsefesi bölümünde devam etmektedir. 2005 ve 2006 yılları arasında Ekol Reklam Ajansında tasarımcı olarak çalıştı. 2007 yılında Modacı Cemil İpekçi'nin ötölyesinde çalıştı. ŞileGündem Gazetesi ve YeniMaltepe Gazetesinde sanatla ilgili yazılar yazdı. Caddebostan Kültür Merkezi'nde karma sergi ve Yeditepe Üniversitesi sergi salonunda kişisel sergisini açtı. Genç Sanatçı katılmaya devam ettiği sanatsal etkinliklerle çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta […]

Eğitim
26 Mart 2024
EZBERCİ EĞİTİM

İsterseniz önce “Eğitim nedir?” onun bir tanımını yapalım. Eğitim: Bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmektir. Kısacası eğitim, ülke insanını en iyi şekilde yetiştirmektir. Eğitim, hayat boyu devam eder, ömür boyudur. Eğitim, sürekli devam eden bir süreçtir. Ne kadar eğitim, o kadar gelişmişliktir. Bir ülke, eğitimi kadardır. Bu kadar […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]