Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Sigarayı Neden Bırakmalıyız?

Yayınlanma:
ABONE OL
Sigarayı Neden Bırakmalıyız?

İnsan sağlığı ve hayatı yönünden: Sigara – Zararları ve Bırakma Yolları
. Sigara içen her 4 kişiden 1′i sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden orta yaşta ölmektedir (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü).
.İçtiğiniz her sigara ömrünüzü 11 dakika kısaltmaktadır (Kaynak: British Medical Journal).
. Yapılan çalışmalar sigaranın ortalamada ömrü 12 yıl kısalttığını saptamıştır. (Kaynak ;WHO)
1) Belli başlı hastalıklarda sigaranın yüzde olarak payları: Beyin tümörlerinin % 99′u beyin kanamalarının % 85′i akciğer kanserlerinin % 97′i gırtlak kanserlerinin % 98′i sigara kaynaklıdır.
2) Sigara içenlerin vücuduna % 15 ila % 33 daha az oksijen girmektedir. Bu öncelikle beyinin kalp ve damarların tahribatına yol açmaktadır. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur. Ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. ABD Uzay Araştırma Merkezi’nce yapılan açıklamada: tütündeki üç yüze yakın radyoaktif maddenin başlıcaları olan kurşun ve uranyumun türevi olan polonyumun radonun beyin hücreleri dışındaki hücreleri de perişan ettiği belirtilmiştir. 55 yaşın altındaki erkeklerde kalp krizinden ölenlerin % 80′i sigara kaynaklıdır.
3) Bacak damar tıkanıklıklarının % 90′ı sigaradandır. Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran birikimi olmaktadır.
4) Tütün dumanında siyanürden fare zehiri arseniğe kadar 4.000 adet zararlı madde bulunmaktadır.
5) Sigara içen bayanlar içmeyen bayanlardan 15 yaş daha fazla ihtiyarlamaktadır.
6) Sigara içen hamile annelerin düşük yapma ihtimali çok yüksektir. Erken doğum ve düşüklerin % 80′inin sebebi sigaradır. Doğacak çocukların sakat olma olasılığı içmeyen annelere göre % 65 gibi çok ciddi bir boyuttadır. Doğan bebekler içmeyen annelerin bebeklerine göre yaklaşık % 10-15 eksik kilolu aynı oranda zeka eksikliği ile doğmaktadır.
7) Tiryaki erkeklerin genlerinden P54 geni yok olduğu için çocuklarının ileri yaşlarda kanser olma ihtimali hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır.
Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır.
9) Sigara hem kadınlarda hem erkeklerde spor ve cinsel yaşamın erken bitmesine yol açtığı en bilinen gerçeklerden birisidir. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlığa yakalanma oranı %50 daha fazladır. (Kaynak ; WHO)
10) Bir adet sigara insan vücudunda 2.5 mg. C vitaminini yok etmektedir. Bu ise hastalıklara karşı vücut direncinin büyük ölçüde azalması sonucunu doğurmaktadır.
11) Sigaranın sebep olduğu ölümler diğer uyuşturuculara göre 13 kat fazladır.
12) Sigara içenlerde ani ölüm içmeyenlere oranla 10 kat fazladır.
13) Sigara ülkemizde yılda 106.000 insanın erken yaşta ölümüne yol açmaktadır (Trafik kazalarından ölenler 3000 kişi).
14) Dünyada yılda ölenlerin sayısı 4.900.000 kişiye ulaşmıştır. Her 7 saniyede bir kişi ölmektedir.
15) Sigara içenler kendilerini öldürdükleri gibi kendi yanlarında bulunan zavallı pasif içicilerin de ölümüne neden olmaktadırlar. Her yıl 4000 sigara içen eşler içmeyen eşinin 4500 sigara içen çalışan içmeyen mesai arkadaşının bebeklerinin yanında sigara içen anne ve babalar 1500 bebeğin ölümünden sorumludurlar.
16)Sigara içenlerin %50’si sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölmektedir .(Kaynak: R Doll ve arkadaşları British Medical Journal).
Ekonomik boyuttan bakıldığı zaman:
1)Dünya da ülke olarak sigara konusunda 5. büyük Pazar olduğumuzu ve her yıl sigaraya ülke olarak 10 katrilyon lira harcadığımızı biliyor musunuz !
2) Yol açtığı sağlık harcamaları ile birlikte sigaranın ülkemize maliyeti her yıl 20 katrilyon liradır.
3) Bir kişi yılda yaklaşık 1- 2 milyar lira arasında sigaraya para harcamaktadır. Yani 20 yılda bir ev almak yerine parasını sigaraya vermek suretiyle sağlığını bozmak amacıyla kullanmaktadır…
4) ABD’de sigara içen bir işçi çalıştığı firmaya yılda 4600 $’ lık bir yük getirmektedir.
5) Dünya ülkelerinde çıkan yangınların ve orman yangılarının % 50’sinden sigara sorumludur. Tiryakiler, sigara sizi ve sevdiklerinizi önce hasta edip sonra öldürecek üstelik sizi hastalıklardan süründürerek öldürecek fakat en önemlisi sizi hergün aldatıp dolandırmaktadır.. İşte bu nedenlerden dolayı sigarayı bir an önce bırakmak zorundasınız Lütfen en kısa zamanda sigarasız bir yaşamı seçmek suretiyle ilerde karşılaşacağınız ciddi sağlık sorunlarından kurtulmak için ilk adımı atınız.

author avatar
Kenan GÜLERCİ

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]