Uzman psikolog Müge SEREZ
Bağımlılık, bir beyin hastalığı olarak tanımlanıyor. Kesinlikle zamanında tedavi edilmesi ve bu yönde çalışmalara başlanılması gerekiyor. Bağımlılık problemleri, yalnızca bunu yaşamakta olan bireye değil çevresinde yaşayan bireylere de olumsuz etki etmektedir.
Bağımlılık probleminin davranışsal, sosyal, biyolojik ve genetik nedenleri bulunabiliyor. Fakat hiçbir neden bağımlılığı tek bir yönden açıklamaya yetmemektedir. Örneğin madde kullanımının bir bağımlılık problemine dönüşme göstermesinde birçok etmen vardır. Buna rağmen temelde gelişen bir biyolojik süreç vardır. Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlıkları, çevresindeki faktörlerin belirleyici rolleri, maddeye ulaşılabilir düzeyi, ailesel yapılar gibi çeşitli özellikler bireyde bazı yönlendirmelere neden olabiliyor. Bu gibi etmenler bağımlılık probleminin oluşmasında son derece büyük rol üstleniyor.
ilginizi çekebilir : bağımlılık tedavisi
İyileşme Süreci
Diğer kronik hastalıklarda görüldüğü gibi bağımlılık problemlerinde de tam anlamı ile iyileşme, hastalığın yok olması mümkün olmamaktadır. İyileşme yerine düzelme ya da değişime uğrama sözcüklerini kullanmak daha doğru olacaktır. Değişimden kastedilen, bireyin kullanımının durdurulması değildir. Bunun yanında kullandığı bağımlılık yaratan maddeye karşı duyduğu isteğin kontrol altına alınması ve kontrol altında tutulmasıdır. Düzen dahilinde süregiden bir hayata devam edebilmesi için bağımlılık oluşturan maddeye karşı bir isteksizliğinin yavaş yavaş da olsa oluşması gerekiyor.
Bağımlılık problemi ile mücadelede psikolojik destek tabii ki de olmazsa olmazdır. Bu yönde eğitimini tamamlamış olan ve birçok bağımlılık problemi mücadelesi vermiş olan profesyonel dahilinde tüm sorunların üstesinden gelmek daha kolay olacaktır.
ilginizi çekebilir : bağımlılık tedavisi istanbul
Duygusallığın Önemi
Hasta, bağımlılık problemleri kapsamında son derece duygusal bir durumda olacaktır. Mantıksal hareket etme hususu neredeyse yok olacak düzeye gelecektir. Hastanın duygusallığını törpülemek için aile bireylerine büyük bir görev düşüyor. Bağımlılık problemi olan bireyin bu dönemde yalnız olmadığını, birilerinin kendisini anlayabildiğini görmesi ve hissetmesi gerekiyor.
Alkol ve madde bağımlılığı problemleri, pek çok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor. Depresyona girme, intihar etme isteği, kaygılar, panik atak yaşamak, uyku sorunları, travma, dikkat eksikliği ve odaklanma sıkıntısı, düşünme yetisinde yetersizlik gibi durumlar bağımlılık problemleri kapsamında görülen sonuçlardır. Bu yönde daha kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalınmaması için kesinlikle psikolojik bir desteğin alınması gerekiyor. Bağımlılık problemleri olan bireyler genel olarak sorunları ile baş etme konusunda güçlük çekiyor. Bunun için belli bir yardımın alınması, bir tedavi programının uygulamaya konulması gerekiyor. Bu sayede bağımlılık problemleri aşılabilir.
Bireyin bağımlılık problemleri sonucunda yaşamakta olduğu bir başka problem zinciri, kısır döngü dahiline girmeden desteklerin alınması ve bilinçlendirmelerin yapılması gerekiyor.
Siz de eğer bağımlılık probleminizin bulunduğunu düşünüyorsanız ve bu yönde bir destek almak istiyorsanız en doğru adreste bulunduğunuzun farkında olabilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek bağımlılık probleminizi kolay bir süreç dahilinde aşabilirsiniz. Detaylı bilgiyi en iyi şekilde sizlere aktaracağız.
Daha fazlası için : https://mugeserez.com/