Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

ÜLKEMİZDEKİ KUŞAKLAR VE EĞİTİME ETKİSİ

Yayınlanma:
ABONE OL

Öğrenci eğitiminde başarının en büyük faktörlerinden birisi de öğrencilerin psikolojik durumudur. Gelişen teknoloji ve öğrencilerin daha çok sosyal medya ile vakit geçirip sosyalleşememesi onlarda ister istemez psikolojik faktörleri daha belirgin hale getirmektedir. Bu durumda da öğrencisinin başarılı olmasını hedefleyen anne baba ve öğretmen herşeyden önce öğrencinin psikolojik durumuna göre hareket edip eğitime dair herşeyi buna göre şekillendirmelidir. Öğrencilerin psikolojik durumlarına göre yaklaşım yapabilmek için gerekli olan ilk şey Türkiye’deki kuşakları (Nesilleri) ve bu kuşakların özelliklerini detaylıca bilmektir. Ülkemizde şu anda 4 kuşak vardır.

1.Kuşak (1946 -1964 yılları arası doğanlar)

2. Dünya savaşından hemen sonra yaşanan nüfus patlaması yıllarında doğan yaklaşık 1 milyar bebeğe “ babyboomer “ denilmiş olup bunlar savaş sonrası sıkıntıları, ihtilalleri yaşamışlar ve zenginliğin tadına varmışlardır.

Öğrenci anne babalarının büyük kısmı bu kuşaktandır.

2.Kuşak ( 1965-1979 yılları arasında doğanlar)

Benimde mensubu olduğum kuşaktır. Genel olarak toplumsal sorunlara duyarlı, iş motivasyonları yüksek, otoriteye saygılı ve kanaatkâr kişilerdir. 1. ve 2. Kuşak öğrencimiz yoktur. Çünkü birebir eğitim çalışması yapılan son halka genellikle üniversite hazırlık grubudur ve bunlar bile 2. Kuşak içinde yer almaz.

3.Kuşak (1980-1999 yılları arasında doğanlar)

Bunlar birebir eğitim öğrencilerimizin büyük bir kısmını oluşturur ve biraz daha detaylı olarak özelliklerini bilmemiz gerekmektedir. 3. Kuşağın sadakat duygusu azdır ve teknoloji hayatlarında pek çok şeyin simgesidir. Çalışmaktan hoşlanmazlar. Eğlenceyi, kazanmayı çok severler.

Otoriteye saldırgan davranırlar, tatminsizdirler, istekleri çok ve beklentileri yüksektir. Ama bedelini ödemek (Yani ders çalışmak) istemezler. Nüfusumuzun yaklaşık % 25’ i 3. Kuşaktır. Bunlar iyi yönlendirilip motive edildiğinde çok başarılı olurlar. Bunlara çok duygusal yaklaşımlar yapıp daha çok demagoji yaparak ders çalışmalarını sağlayabiliriz.

4.Kuşak (2000 yılı ve sonraki yıllarda doğanlar)

Bu kuşağa internet kuşağı da denilebilir. Bunlar tam olarak teknoloji çağı çocuklarıdır. Taşınabilen, hep yanlarında olan küçük aygıtları, bilgisayar,mp3 çalar, i-pod ve i-phoneları ayrılmaz parçalarıdır. Tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketicidirler. 

      Genellikle dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğuna sahiptirler. Bunları ders çalıştırmak oldukça zordur. Çünkü izledikleri çizgi film ve oynadıkları oyunlar aşırı derecede görsel ve hareketlidir. Dolayısıyla bu öğrencileri matematik dersinin veya Türkçe dersinin zorlayıcı çalışma ortamına sokmak oldukça çaba gerektirir.

En kolay ders çalıştırma yöntemi;birebir eğitim öğretmeninin bu kuşağa mensup olan öğrencilerde kendisine saygı uyandırmasıdır. Bu saygıya dayanarak onları ders çalışmaya motive etmesidir.

 Şu anda eğitim çağında olan öğrenciler 4. Kuşak (Z kuşağı) öğrencileri olduğu için özellikle bu kuşağın özelliklerini çok iyi okuyup analiz edelim gerekirse ezberleyelim. Çünkü onlara uygun davranışlar yapmamız ve onları psikolojik durumuna göre motive etmemiz derslerine olan ilgiyi ve başarılarını kat kat artıracaktır.

                                            Matematik Öğretmeni & Eğitim Danışmanı

                                                                  Ömer KARAMAN

                                                İletişim= omerkaraman2003@hotmail.com

(Youtube, Instagram ve Facebook da Ömer Karaman yazarak eğitimle ilgili daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.)

author avatar
Ömer KARAMAN

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]