Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜRKİYE’DEKİ PRİZRENLİLER FLİYA FEST’DE BULUŞTU

Yayınlanma:
ABONE OL

Kosova Prizren’den Türkiye’ye gelenler ve torunları, 1 Mayıs 2016’da Göktürk’te düzenlenen Geleneksel Fliya Fest’te bir araya geldi. Kosova kültüründe önemli bir yer tutan lezzetlerden “fliya”nın pişirilip dağıtıldığı festival, renkli anlara sahne oldu.

 

Balkan göçmenleri arasında önemli bir yer tutan Türkiye’deki Kosovalılar, Geleneksel Fliya Festivali için 1 Mayıs 2016 Pazar günü Göktürk’te bir araya geldi. Kosova, Balkan ve Arnavut kültürünün en önemli imgesel lezzetlerinden fliyanın pişirilmesi ve dağıtılması güne damgasını vurdu.

KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİLER

Fliya hamuruyla sevgi, dostluk, birlik ve beraberlik tohumlarının serpildiği bu güzel güne Rumelili ünlü halk müziği sanatçısı, Kosovalıların “Arif Aga”sı Arif Şentürk, Rüstem Avcı ve Aluş Nuş gibi önemli isimler de katıldı. Kosova göçmenlerinin her yıl Mayıs ayında bir araya geldiği bu geleneksel kültürel etkinlik, halaylar, oyunlar ve türkülerle eğlenceli anlara sahne oldu. Fliya’nın pişirilmesinde kullanılacak odunlar atın sırtında törenle temsili Kosova Köprüsü üzerinden festival alanına getirildi. Kosovalı bayanların sıra ile tek tek katlarını döktükleri friya Kosovalı erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde pişirildi.

“KOSOVALILARI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”

Festival ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Fliya Kosova ve Arnavut kültürü için son derece önemli bir lezzet. Bir nevi bizim alametifarikamız. Şu an gerçekleştirmekten mutluluk duyduğumuz Fliya Fest ise, her yıl Kosovalı kardeşleri bir araya getiriyor. Halen Türkiye’de çok sayıda Balkan göçmeni yaşıyor ve bunun önemli bir bölümü Kosova’dan gelen kardeşlerimiz. Bu festival sayesinde birbirimizle olan bağlarımızı güçlendiriyoruz. Kültürümüzü yansıtıyor, geçmişi yad ediyor, baharın gelişini birlikte kutluyoruz” diye konuştu. Türker, festivalin önümüzdeki yıllarda konseptinin genişletilerek sürdürüleceğini de belirtti.

FLİYA NEDİR, NASIL YAPILIR?

Peki Kosova, Balkan ve Arnavut kültüründe önemli bir yer tutan fliya hamuru nasıl hazırlanıyor? İçindeki malzemeler, pişirilmesi ve servisi nasıl yapılıyor?

Arnavutça’da “flija” şeklinde yazılan, Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.

İlgili Haberler

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Türkiye’de özellikle son […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]