Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Dinsiz Muhafazakârlaşma Mı?

Yayınlanma:
ABONE OL
Dinsiz Muhafazakârlaşma Mı?

Çok uzun yıllardır Türkiye’de dindarlık ve muhafazakârlık tartışmaları hemen her kesimde süregelmektedir. Geçenlerde Zaman Gazetesinde yayınlanan bir araştırma bu meseleye öylesine farklı bir boyut getirdi ki kendini sorumlu hissetmeleri gereken birileri, tarikatlar, cemaatler, vakıflar ve en önemlisi dini referans aldığı iddia edilen iktidar ve tabii ki diyanet,  oturup düşünmeli ve bizler nerede hata yapıyoruz ki toplum dinin emirlerini uygulamaktan uzaklaşıyor. Diye kendilerine sormalıdır?

 

Araştırma ile ilgili gazete “Dinsiz Muhafazakârlaşma mı?” başlığını tercih etmiş. Araştırma 2000 yılından bu yana Türkiye’de kendisini dindar olarak tanımlayanların oranının yüzde 81 ile hiç değişmediğini belgeliyor. Fakat ibadetler noktasında işin şekli değişiyor ve düzenli namaz kılanların oranının yüzde 32’den yüzde 29’a, düzenli oruç tutanların oranının ise yüzde 65’ten yüzde 50’ye düştüğü görülüyor. Buna paralel olarak dinî inancının hayatına yön verdiğini söyleyenlerin oranının da yüzde 72’den yüzde 69’a düştüğü tespit ediliyor.

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

 

Sonuçta; Türk toplumunun, kendini dindar ve muhafazakâr olarak tanımladığı ama dini pratiklerin uygulanmasının gittikçe azaldığı net olarak ortaya çıkıyor.

 

Burada var olan sorun; insanların ibadet etmediği halde kendini dindar olarak tanımlayabilme ve bunu normal olarak kabullenebilme yanılgısıdır.  Bu noktada şunu belirtmeliyim ki dinimizde dindarın zıddı dinsiz değil, dinini iyi yaşamayandır. Bizim Erzurum’da bu tip insanlara “dini gollik” derler ve bence bu doğru bir tanımlamadır.

 

Bu araştırmayı sosyologlar, ilahiyatçılar, psikologlar, siyasiler ve dini önderler çeşitli şekillerde yorumlayabilirler ve hatta buradan kendilerine çıkarmaları gereken payları çıkarabilirler ve dilerim bunu yaparlar da bizler de nerelerde ne gibi hatalarımız var görürüz.

 

Ama ortada bir gerçek var insanlar dini kendi ölçülerine göre belirlemiş, dinin emirlerini ve gereklerini kendi hayatlarına göre uyarlamış durumdalar. İnsanların nefsani duyguları, dünya bağlılığı, dünya korkusu dini hayatlarını dünyaya göre ayarlamalarını emretmekte ve insanlar da buna uymaktalar.

 

Sonuçta insanı yaratan, dini gönderen ve yaşanılması gereken hayat tarzını belirleyen Allah’ın emirlerinin yerine getirilmediği, dini yaşama, algılama şeklinin insanların kendi kafalarına göre oluşturdukları bir din modeli ortaya çıkmaktadır.

 

Gazetenin yaptığı araştırma namaz kılma, oruç tutma gibi dinin olmazsa olmazlarını yerine getirenlerin azaldığını göstermekle birlikte bunun nedenlerini ortaya koymadığı gibi daha acı bir gerçek olan ibadetlerini yerine getirdiği halde hala dünyaya tapınanların, hiçbir şekilde dünyevi yaşam tarzından vazgeçmeyen insanların sayısını tespit etmemektedir.

 

Geldiğimiz nokta ortadadır; bu toplumdan hangi argümanlara dayanarak oy aldıkları ortada olan siyasiler bugünlerde insanların bangır bangır müzik eşliğinde teravi namazı kılmalarına sebep olmaktadırlar. Yine aynı gafiller, Kur’an ayı olan ramazanı eğlenceye boğmuş, ramazanın maneviyatını şarkıcı konserleriyle ortadan kaldırarak zaten her şeye hazır, eğitimsiz, maneviyatı eksik insanları da iyi bir şey yaptıklarına inandırmışlardır. Bütün bunları sadece ramazan ayı için değil dini ve sosyal hayatımızın her anında, her ayında farklı şekillerde görebilirsiniz.

 

Sonuçta Zaman Gazetesinde sonuçları yayınlanan araştırma aslında hepimizin ne olduğunu ortaya koymaktadır. Bizler kendi partimizin bir oy daha fazla alması için, cemaatimizin destekçilerinin, tarikatımızın katılımcılarının sayısının bir kişi daha artması için canla başla savaşır ve bununla kibre varan bir gurur duyarken iyi bir iş yaptığımızı sanıyoruz ama ne kadar yanıldığımızı,  insanları nereye ve neye sürüklediğimizi görmüyoruz.

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]