Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Belediye Meclis Salonunu Felsefeciler İşgal Etti

Yayınlanma:
ABONE OL

Çoğu zaman ateşli tartışmaların yaşandığı iktidar ve muhalefet gruplarının birbirlerini kıyasıya eleştirdikleri meclis salonunda bu kez felsefeciler vardı. Geçtiğimiz hafta sonu Adalar Belediyesi Meclis Salonunda ne meclis üyeleri vardı nede imar, çevre, iskân gibi tartışma konuları. Bu kez bir ilk yaşandı ve meclis koltuklarında AKP ve CHP’lilerin yerini felsefeciler aldı ve felsefede “özgürlük ve özgürlükler” i tartıştılar.

Adalar’da Felsefe Etkinlikleri Başladı

Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile Adalar Belediyesi işbirliği ile organize edilen Adalar’da Felsefe etkinlikleri Felsefe Bölümü hocalarından Prof. Dr. Doğan Özlem’in “Özgürlük ve Özgürlükler” başlıklı sunumu ile başladı. Büyükada’da bulunan Adalar Belediyesi Meclis salonunda yapılan etkinliğe Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür, Üniversitenin Tarih Bölümünden Prof. Dr. Erdal Yavuz’un yanı sıra akademisyenler öğrenciler ve Ada sakinleri katıldılar.

Etkinlik başlangıcında konuşma yapan Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu bu koltuklarda felsefecilerin oturuyor olmasının çok sevindirici olduğunu söyledi ve ekledi “bu salonda ilk defa ilçenin sorunlarını tartışmayacağız, felsefe yapacağız”. Ayrıca özellikle bu etkinliğin çok kültürlülüğün, harmoninin sembolü olan Adalar İlçesinde yapılmasının da daha da anlamlı olduğunu söyledi.

Meclis yeni kavramlara tanık oldu. Bu kez “imar” “iskan” gibi belediye meclislerinde sık kullanılan kavramlar yerine “ontoloji” “metafizik” “ epistemoloji” gibi felsefe kavramları konuşuldu. Mecliste sık rastlanan siyasi tartışmalarda adı geçen siyasi isimlerin yerini felsefe tarihinden Kant, Hegel, Aristoteles ve Platon aldı.

Moderatörlüğünü Porf. Dr. Saffet Babür’ün yaptığı etkinlikte “Özgürlük ve Özgürlükler” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Doğan Özlem “özgülük” sözcüğünün etimolojik yapısından ve birçok dildeki anlamından yola çıkarak ontolojide ve metafizikte, teolojik-dinsel alanda, modern doğa bilimlerinde, ahlak felsefesinde, hukuk felsefesinde ve son olarak modern siyaset felsefesindeki özgürlük kavramına olan yaklaşımlardan ve felsefe tarihindeki temel tartışmalardan bahsetti.

Etimolojik yaklaşımın her zaman doğru sonuçlara götürmemesine rağmen dillerdeki farklı anlam ve kullanımlara bakıldığında bir yerlere varılabileceğini söyleyen Özlem “özgür” sözcüğünün Arapçada “hür” olarak karşılandığını bununda “köle statüsünde olmayan kişi, yani soylu ve seçkin kişi” anlamında kullanıldığını, Farsçadaki “azad” soyu sopu olan önemli ve değerli olan, asilzade anlamına geldiğini, Latincede ise “liber”in yine köle olmayan, evlat, soyu belli, asilzade anlamına geldiğini, İngilizcedeki “free” ve Almancadaki “freiherr”in ise asalet belirten, hür olan, asil, efendi gibi anlamlara geldiğini ifade etti. Türkçede 1830 larda Arapça kökenli “hürriyet” rastladığımızı 1930 da ise Türk Dil Kurumu’nun çabası ile Orta Asya Türkçesinde yer alan ve yine “yiğit soylu güçlü anlamlarına gelen “ “özgür” ifadesi dilimizde yerini aldığını söyledi. Özlem “Tüm bu anlamlara ve kullanımlara bakıldığında “özgür” ün hiçte bugün algıladığımız ve kullandığımız anlama gelmeyen kökensel yapıları olduğunu fark ediyoruz. Çağdaş anlamda kendi akıl ve iradesiyle kararlar veren, seçimler yapan gibi bir anlayışı tüm bu etimolojik yapılarda göremiyoruz” dedi.

Felsefe tarihinde ise Antik Yunandan günümüze kadar çeşitli felsefe disiplinleri içinde özgürlük kavramının yerine değinen Özlem ontolojide “ bir şeyin kendisi olması ya da kendisi dışındaki bir şey tarafından belirlenmemiş olması” olarak tanımlandığını, teolojik alanda çeşitli yaklaşımlarla birlikte tanrısal iradenin belirleyiciliği ve insan iradesi gibi kavramlarla açıklandığını söyledi.

Yeniçağdaki bilimsel gelişmelerin ise modern doğa bilimleri alanında doğacı-determinist yaklaşımların ön plana çıktığını, ahlak alanında ise antik çağda temel bir sorun olarak görülmediğini fakat ahlak yaklaşımları içinde bu alana giren fikirlerin yer aldığını söyledi. Ayrıca Spinoza’dan Kant’a kadar birçok felsefecinin ahlak alanında yaptığı çalışmalarla “özgürlük”, “irade” ve “akıl” gibi kavramlar aracılığı ile özgürlüğü bir sorun olarak değerlendirildiğini belirtti. Çağdaş siyaset felsefesinde ve hukukta ise iki temel yaklaşımın olduğunu söyleyen Özlem çeşitli alanlarda birey hak ve özgürlüklerin savunucusu olan liberal yaklaşım ile eşitlikçiliği daha fazla ön plana çıkaran toplumsal özgürlükçü yaklaşımın savunucusu sosyalist fikrilerin bu alandaki temel yaklaşımlar olduğunu söyledi. Etkinlik Özlem’in yaptığı sunumun ardından soru ve tartışmayla devam etti.

Etkinlikler devam edecek

Adalar’da Felsefe etkinliklerini organize eden Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür Adalar Belediyesi desteğiyle yaptıkları etkinliklerin farkı konu ve başlıklar ile konuşmacılarla devam edeceğini hedefin sadece akademik dünya olmadığını felsefeye ilgi duyan herkesin etkinliklere katılabileceğini söyledi. Adalarda Felsefe ile ilgi bilgi almak isteyenlerin 0 216 578 06 94 nolu telefondan yada sbabür@yeditepe.edu.tr mail adresinden bilgi edinebileceğini söyledi.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]