Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Memurlar Simide Mahkûm Edilmemelidir

Yayınlanma:
ABONE OL
Memurlar Simide Mahkûm Edilmemelidir

Türkiye Kamu-Sen çalışanları Eminönü Yenicami önünde simit ve suyla iftar açarak hükümeti protesto ettiler. Yapılan eylemde dağıtılan basın açıklaması aşağıdadır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (md. 23/3), “… Çalışan herkesin, kendisine ve ailesine insanlık onuruna yaraşır bir hayat sağlayan ve gerektiğinde her türlü sosyal koruma yollarıyla desteklenen adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır” , Avrupa Sosyal Şartı (md. 4), “tüm çalışanların, kendileri ve ailelerine yeterli bir hayat düzeyi sağlamak için adil bir ücret alma hakkı vardır ve akit taraflar, âdil bir ücret hakkına etkin bir geçerlilik kazandırmak üzere çalışanların kendilerine ve ailelerine saygın bir hayat düzeyi sağlayacak ücret hakkına sahip olduklarını tanımayı taahhüt ederler” demektedir. Ayrıca Anayasamız (md. 49) da “… Devlet, çalışanlarının hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için… gerekli tedbirleri alır” diyerek, hükümetlere çalışanların hayat seviyesini yükseltmesi için sorumluluk yüklemektedir.

Bizler tüm dünyaya medeniyeti ve adaleti öğretmiş ve dünyadaki ilk toplu sözleşmeyi yapmış bir millet olarak artık; başka ülkelerin kanunlarını, başka ülkelerin uygulamalarını ve uluslar arası sözleşmeleri örnek göstermekten utanç duyuyoruz.

Aslında gerek tarihimizden gerekse yüksek kültürümüzden aldığımız hasletler; devletimizin, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” insan odaklı prensibinden yola çıkarak, tüm vatandaşlarımıza insanca ve onurlu bir hayat sürebileceği imkânları sağlaması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Bütün uluslararası sözleşmeler ve Anayasamız; hükümeti, çalışanlarına asgari geçim standartlarında bir ücret vermesi yolunda yükümlülük altına sokmaktadır.

Oysa bu gün siyasi irade, vatandaşını devletine rakip ve sırtına yük olarak görmektedir.

Bu sebepledir ki; hükümet kamu görevlilerine yapacağı maaş artışlarını enflasyon hedefinin bile altında belirleyip, yüzde 2,5 + 2,5 zamma layık görmekte; Emeklilere ise yüzde 1,8 artış yaparken, vatandaşın ekonomik durumunu göz önünde bulundurmamaktadır.

Bu artışlara gerekçe olarak ülkemizde yaşanan ekonomik kriz gösterilirken, işverenlerin ekonomik krizden etkilenmemesi için bütün imkânlar seferber edilmektedir. İşverenlerin desteklenmesi nedeniyle Merkezi Yönetim Bütçesi yılsonunda 60 milyar TL açık verecektir. Siyasi irade bütçe açığını kapatmak için memur maaşlarından kısmakta, krizin bütün faturasını kamu çalışanlarına kesmektedir.

Memurlarımıza, enflasyon beklentisi nedeniyle yıllık yüzde 5,2 zammı öngörenler; bütün vergileri, elektrik ve su fiyatlarını yüzde 10’un üzerinde artırırken hangi enflasyonu temel almaktadırlar? Merak ediyoruz.

Yapılması düşünülen maaş artışının ortalama maaş alan bir kamu görevlisine aylık 33 TL, en düşük dereceli memur maaşına ise 25 TL’lik bir yansıması olacaktır. Bu maaş artışları ne ekonomik krizin memurlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini gidermeye, ne de uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan insanca yaşama ve Anayasamızın da hükmü olan çalışanların hayat seviyesini yükseltmeye yetmeyeceği açıktır.

Bu uygulamalar, uluslar arası sözleşmelerle, hukuk ve demokrasi ile ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan ciddiyetsiz ve acımasız kararlardır.

Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren kararların kapalı kapılar arkasına çekilerek, onların temsilcilerinin önerilerine kulak tıkanılarak, tek taraflı olarak alınması, Uzlaştırma Kurulu’nun verdiği hiçbir karara uyulmaması 4688 sayılı Kanunla, hukuk devleti ilkesi ile nasıl bağdaşmaktadır? Bu soruya siyasi iradenin cevap vermesini bekliyoruz.

Bu mübarek günlerde aldığı tek taraflı kararlarla memurlarımızı açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden siyasi iradeyi de Allah’a havale ediyoruz.

Ekonomik krizin yükünü çeken memurlarımız, ailelerine insanca bir hayat sağlayabilmek şöyle dursun, artık hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. Devleti temsil eden kamu görevlilerinin koşulları her geçen gün kötüleşmektedir. 2010 yılı için maaşlara yapılması düşünülen artış, kamu görevlileri ve aileleri için günlük bir simit parası bile etmemektedir. Buradan hükümete soruyoruz: Bizler, günlük bir simit parasıyla mı insanca bir ücrete kavuşacağız?

Herkesin en büyük arzusu iftar sofralarında, ailesi ve çocuklarıyla birlikte mutlu ve rahat bir şekilde başı öne eğilmeden, hiçbir eksiği olmadan orucunu açabilmesidir. Ne yazık ki, kamu görevlileri iftar sofralarında başı önde, ailesi ve çocukları karşısında mahcup bir şekilde orucunu açmakta, yaklaşan bayram ihtiyaçlarını tedarik etmek için kara kara düşünmektedir.

Yapılması düşünülen maaş artışlarıyla birlikte iftar sofraları memurlarımız için bir sıkıntıya dönüşmüştür.

Bizler burada simitle orucumuzu açarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu zor koşulları kamuoyuna anlatmak istiyoruz.

Evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir bayram hediyesi alabilmek için zorunlu ihtiyaçlarından fedakârlık yapan, gerektiğinde işine yürüyerek giden, gerektiğinde bütün bir günü bir kuru simitle geçiren kamu çalışanlarının feryadını dindirecek bir maaş artışı ne yazık ki gerçekleşmemiştir. Kamu görevlileri işlerinde, iftar sofralarında, çocukları ise okullarda bir simitle günü geçirmeye mahkûm edilmişlerdir. Yetkililerin memuru anlayabilmesi için dört başı mamur sofralardan kalkarak, bizlerle birlikte bir kuru simitle günü geçirmesini beklemekteyiz.

Sendikamızın bütün taleplerini görmezden gelerek, tek taraflı bir şekilde aldığı kararla kamu görevlilerini bir simide mahkûm eden siyasi irade, yaşadığımız güçlükleri ancak bizim kuru simit soframıza geldiklerinde anlayabilir.

Kamu görevlileri bir bayrama daha buruk girmektedirler.
Temennimiz, yetkililerin bizleri anlamaları ve ekonomik krizin faturasını memurlarımıza kesmekten vazgeçip, memurlarımızın ve ailelerinin simit mahkûmiyetine son vermeleridir.

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

İlgili Haberler

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]