Prof. Türkan Dağoğlu, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı
Bugün; Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 193 ülke tarafından 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yıldönümü vesilesiyle kabul edilmiş olan Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutlamaktayız.
Bildiğiniz gibi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, 18 yaş altı bireylerin yetişkinlerden farklı ve özel ihtiyaçlara sahip olmasından yola çıkarak, çocuklara özel olarak hazırlanmış bir sözleşmedir. Ve bu sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından onaylanan insan hakları belgesi olma özelliğine sahip bulunmaktadır. 54 maddeden oluşan metinde; çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli yaşayabilmeleri için hangi haklara sahip oldukları gösterilmektedir.
Sokaklarda mendil satan, ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çok küçük yaşta çırak olarak çalıştırılan, çıplak ayaklı ve üşümüş yanakları al al olmuş halde çöplerden kağıt toplayan çocuklarımızın geleceği hepimizin sorumluluğundadır.
Dünya üzerinde çocuklara ilk kez bir bayram armağan edip cumhuriyeti gençlere emanet eden bir medeniyetin beşiğinde yaşamaktayız. Biz de AK Parti olarak çocuklarımızın yarınlara umutla bakmaları için uğraşıyoruz. Sosyal devlet anlayışımız gereği; çocukların eğitim hakkından, beslenmesine, fırsat eşitliğine, sağlık hizmetlerine erişime, engelli çocukların ve ailelerinin desteklenmesine ve çocuk işçiliğiyle mücadeleye dek birçok önemli alanda birçok önemli adım atmış bulunmaktayız.
Keza; okullaşma oranlarını ilkokulda %98 düzeyine çıkarmış bulunan hükümetimiz, ortaöğrenimdeki okullaşma oranlarını da artırmak üzere birçok kampanya ve proje yürütmekte; sağlık alanında 18 yaş ve altı tüm çocukların sağlık hizmetlerinden koşulsuz yararlanmalarının önünü açmakta; anne ve bebek ölüm hızlarında dünya ve Asya ortalamasının çok altına inmekte; aile hekimliği sayesinde aşılama oranlarını %98’lere çıkarmış bulunuyoruz.
Öte yandan, yoksulluktan en çok etkilenenlerin çocuklarımız olduğunun bilinciyle, çocukların eline çekiç, tornavida değil kitap kalemin yakıştığı yaklaşımından hareket edip, ilgili bakanlıklar tarafından işletmelere yönelik sıkı önlemler getirmekte ve bu kanayan yaramızı iyileştirmek için elimizden gelen her türlü yasal ve uygulama tedbirini almaktayız. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir sorun olan çocuk işçiler meselesiyle en iyi mücadele yöntemi; yakın takip ve güçlü bir kamuoyu farkındalığı tesis edilmesidir.
Her türlü siyasi, ekonomik ve sosyal girişimde çocuklarımızın yüksek yararını gözeten hükümetimiz, 2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle de çocuklara pozitif ayrımcılık getirmiş; çocuk bakım sistemlerini Avrupa ve dünyadaki en iyi uygulamalarla uyumlaştırmayı hedeflemiştir. Çocuk gelinler meselesiyle mücadelemiz de, gerek bakanlık, gerekse ilgili STK’larla yakın işbirliği halinde ortak akıl geliştirerek düzenli ve kararlı bir şekilde devam etmektedir. Ayrıca çocuk istismarı ve çocukların cinsel dokunulmazlığı konusunda da halihazırda yasa teklifleri üzerinde çalışmaktayız ve bu meseleyi en ağır yaptırımlara tabi tutmayı planlıyoruz.
Bütün bu gelişmeler doğrultusunda, bu güzel ülkenin birer ferdi olan bizler; çocuk haklarının gelişim süreciyle ilgili her türlü konuda ve toplumda bir zihniyet dönüşümü ve yasal güçlenmeyi gerektiren noktalarda çalışmalarımızı tüm özverimizle sürdürüp, bu sürece katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Nasıl ki tohum bir ağacın neslini devam ettiriyorsa, insan neslinin devamını sağlayan da çocuklarımızdır ve onlar, bir çiçek gibi bakım ve ilgi isterler.
Bir Kızılderili atasözünde belirtildiği gibi; “biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık”.
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]