Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Üniversite –Sanayi İşbirliğinde İTÜ Farkı

Yayınlanma:
ABONE OL

İTÜ’de Ar-Ge Yatırımları ve Enerji Teknokenti

Üniversite –Sanayi İşbirliğinde İTÜ Farkı

İTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Sabri Çelik: “İTÜ-TÜGİAD arasında imzalanan protokolle, 10 firmanın katılımı ile kurulan Enerji Teknokenti 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Bu sayede, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak genç araştırmacı altyapısının hızlı bir şekilde artması hedeflenmektedir.”

İTÜ Vakfı Kurumsal İletişim Merkezi

İTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Sabri Çelik, İTÜ Vakfı Dergisi 65. sayısında yer alan makalesinde  İTÜ’de Ar-Ge yapılanması ve üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini dile getirdi. “Üniversite olarak biz üzerimize düşen görevi en iyi şartlarda gerçekleştirmek için çalışmalarımıza hız verdik”, diyen Çelik, Üniversite bünyesinde kurulu olan Enerji Enstitüsü, NANO, MOBGAM, MEMTEK, VLSI Lab, UHUZAM, Mekatronik, Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi gibi ileri teknoloji ile donatılmış birimler bünyesinde güncel teknolojiyi kullanarak öncü projelerin üretilmesi ve gerçekleştirilmesine zemin hazırladıklarını söyledi.

 

ENERJİ TEKNOKENTİ FAALİYETE GEÇTİ
Enerji Enstitüsü’nün teorik ve uygulamalı çalışmaların yapıldığı 10 ayrı araştırma grubunu bünyesinde barındırdığını hatırlatan Çelik, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Enstitüde, ağırlıklı olarak endüstri destekli araştırma projeleri üretilmektedir. İTÜ-TÜGİAD arasında imzalanan protokolle, 10 firmanın katılımı ile kurulan Enerji Teknokenti de 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Bu sayede, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak genç araştırmacı altyapısının hızlı bir şekilde artması hedeflenmektedir.”

AR-GE’YE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde, Ar-Ge’ye büyük önem verildiğine de dikkat çeken Çelik,  İTÜ ARI Teknokent bünyesinde birçok firmanın yer aldığını ve Ar-Ge çalışması yaptığını belirtti. Çelik, açıklamasında şunları söyledi: “Teknokentimizde moleküler biyolojiden, yapay görme sistemleri üreten firmalara, özel platform çözümleri üreten mobil yayıncılık firmalarından, telekomünikasyonda küresel ihtiyaca yönelik yazılım ve donanım çözümleri üreten pek çok şirket Ar-Ge çalışması yapmaktadır. Bunlar içinde ülkemiz sanayisinin lokomotifi sayılabilecek şirketler mevcuttur. Türk Telekom, Ericsson, Defne, Biot, Sentromer, Vistek ve Sestek gibi pek çok firma bunlardan sadece birkaçıdır.”

BULUŞ VE PATENTLERİN SAYISI ARTACAK
Bugüne kadar diğer üniversitelerde olduğu gibi İTÜ’de genelde yayına dönük çalışmalar olduğunu belirten Çelik, bunda ülkemizdeki üniversitelerde geçerli olan YÖK atama ve yükseltme kriterlerinin de etkin olduğunu hatırlattı.

Çelik, yakında İTÜ’de buluş ve patentlerin sayısının artacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Fikri mülkiyet hakkı oluşturan bir çalışma çıktısının kayda geçmesi hem zahmetli hem de zaman alıcı bir uğraş olarak algılanmaktadır. Bu işlemlerin başvuruları geçmişte, çoğu zaman akademisyenler tarafından yapılıyordu. Bundan sonra, bu tür projeler İTÜNOVA TTO ile ilişkilendirilecek ve başvuru aşamasından patent alımına kadar süregelen tüm işlemler, TTO bünyesindeki patent ofisi tarafından sonuçlandırılacaktır.

 
ULUSLARARASI ORTAK PROJELER
Üniversitemizin ismini daha sık duyurmak ve Ar-Ge çalışmalarının yeni merkezi haline getirebilmek için uluslararası büyük firmalarla çeşitli sponsorluk, proje geliştirme, eğitim ve karşılıklı burs gibi alanlarda farklı anlaşmalar yapılmaktadır, diyen Çelik, THY ve Boeing ile yapılan geniş kapsamlı sponsorluk, eğitim ve staj antlaşmasının yanı sıra İTÜ Kontrol ve Aviyonik Laboratuvarı Uçuş Simülatörü’nün İTÜ’de kurulduğunu ifade etti. Çelik,son olarak şunları dile getirdi: “Öncelikli olarak sektöre kalifiye eleman yetiştirmekle birlikte Havacılık ve sorunları ile ilgili hemen her konuda ortak çalışmamız olacak. Rolls Royce Nükleer İşbirliği antlaşması çerçevesinde İTÜ olarak, nükleer güç santralleri konusunda know-how geliştirmede öncü olacağız. Huwaei firması ile bilişim teknolojileri ve iletişim konusunda, donanım ve yazılıma dayalı çok geniş çerçeveli bir antlaşma gerçekleştirildi. Benzer bir yapılanma ile HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi kuruldu.“

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]