Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi okuma-yazma kursu öğrencileri üç aylık yoğun bir programın ardından ilk aşamalarını, geçtiğimiz hafta yapılan sınav ile tamamladılar. Kitap, defter ve kırtasiye dahil her ihtiyacın ücretsiz olarak karşılandığı programın öğrencileri şimdi ikinci adımlarını atmak üzere…
Türkiye’de anayasal bir yurttaşlık hakkı olarak tanınan çağdaş, eşit ve karma eğitimin ne yazık ki her bireye tanındığını söylemek güç. Sistemdeki aksaklık ve hataların zaten görünür olduğu eğitim anlayışı içinde, bilhassa kız çocuklarının başına gelmekte olan bu mahrumiyete karşı sürdürülen yapıcı çalışmalardan biri, 2012 yılına dek Pratik Kız Sanat Okulu olarak hizmet vermiş olan Feneryolu’ndaki Halk Eğitim Merkezi binasında hayat buluyor.
Kayıtların yıl boyunca devam edeceği ücretsiz okuma-yazma kursları böylesi bir açığı kapatma yolunda ilerlerken katılımın arttırılması bir diğer hedef. Gündüz ve akşam okulu şeçenekleriyle süren kursların kapısı, yalnız kadınlara değil dileyen her kimlikten katılımcıya açık.
Kurumun eğitmenlerinden Perisu Taştan, içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında vereceği ikinci mezunlarının haklı gururuyla özellikle vurguluyor: “Sizler de çevrenizdekileri haberdar edin ki, hiçbir ekonomik yük yaratmayacak şekilde açtığımız bu kurslardan herkes faydalanabilsin.”
Böylece bir sınavı daha atlattıktan sonra hayat hikayesine kulak verdiğimiz 84 yaşındaki Zelfi Yavuz’un şu sözleri ise, toplumsal cinsiyet baskılarının eğitimden uzak tuttuğu kadınların durumunu bilgece özetler ve onları yüreklendirir nitelikte: “İnşallah bunu da başaracağız…”
Üç ay boyunca haftada 12 saat verilen ilk aşama kurslarını takiben açılacak ikinci seviye sınıflardan mezun olanlar, MEB onaylı ilkokul diplomalarını almaya da hak kazanıyorlar. Bundan sonra ortaöğretime geçmek isteyen adaylar içinse yine merkez bünyesindeki ilgili Açıköğretim Bürosu hizmet vermekte.
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]
İstanbul’un siluetine modern bir dokunuş katan Çamlıca Kulesi, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun organizasyonuyla gazetecilere unutulmaz bir İstanbul deneyimi sundu. Ali Rıza Yıldız’ın başkanlığında gerçekleşen bu anlamlı ziyaret, İstanbul’un her köşesini kuşbakışı izleme fırsatı sunarken, kulenin Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı kampanya da basın aracılığıyla İstanbullulara duyuruldu. Ziyarette basın emekçileri, İstanbul’a 360 derecelik panoramik bir bakış […]