Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadıköy’de artık plastik poşet kullanmak yasak

Yayınlanma:
ABONE OL

Doğada yok olmaları uzun yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan plastik poşetler, 1 Mart itibariyle Kadıköy’de kullanılmıyor. Kadıköy Belediyesi, çevre dostu poşetleri halka ve esnafa ücretsiz dağıttı.

Başkan Öztürk, tüm Kadıköylüleri plastik torba yerine bez torba ya da file kullanmaya çağırdı. Kampanyanın yüzü top model Tülin Şahin de ”Bez poşet in, plastik poşet out” dedi. 

 

Doğada yok olmaları uzun yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan plastik poşetlerin Kadıköy’de kullanımı yasaklandı. Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu yasak için meclis kararı çıkaran Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, herkesi alışverişlerde naylon poşet yerine kâğıt – bez torba file ya da doğada çözünebilen çevre dostu bio-bozunur poşet kullanmaya davet etti.

Plastik poşet kullanımını yasaklayan kampanyanın tanıtım ve basın toplantısı, uygulamanın başladığı 1 Mart Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Binası’nda yapıldı.

 Toplantıya, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Yardım ile kampanyanın vitrin yüzü top model Tülin Şahin katıldı. Başkan Selami Öztürk, çevre sorunlarının tüm dünyada yaşayan insanların ortak sorunu olduğunu belirterek, ”Dünyada hayat başladığında, tüm doğal dengeler de kurulmuştu. Ancak medeniyet ilerlemeye, teknoloji gelişmeye başladıkça dünya da kirlenmeye başladı. Plastik poşetler de dünyayı tehdit eden ciddi sorunlardan biri” dedi. Kadıköy’de Salı Pazar’nın kurulduğu günlerde pazar kalktıktan sonra ortaya çıkan naylon poşet dolu manzaranın, adeta bir savaş alanı gibi göründüğüne dikkat çeken Öztürk, birçok ülkede plastik poşet yasağının olduğunu ya da buna karşı önlemler alındığını anlattı.

”Amacımız çevre bilincini geliştirmek”

Başkan Öztürk, şöyle devam etti: ”Türkiye’de ise yıllardır böyle bir önlem alınamadı. Biz şimdi Kadıköy gibi eğitim ve kültür düzeyinin yüksek olduğu bir ilçede, bunu başlatıyor uz. Bunun için Kadıköylülerden gelen talepleri de dikkate alarak, meclis kararı çıkarttık. Ancak bu yasağın cezası nedeniyle belediyeye bir gelir sağlamaya çalıştığımız düşünülmesin. Bizim asıl hedefimiz bu bilinci geliştirmek. Bu kampanyaya plastik poşet üreticileri de katılabilir, hatta katılanlar da var. Bu üreticilerimiz de doğa dostu bio-bozunur poşet üretsinler. Teknolojiyi çevre dostu olarak kullanma imkânımız var. Çocuklarımızın geleceğini yok etmemek için, naylon poşetleri bir kenara bırakarak, bez torba, kese kâğıdı ve file kullanalım. Kadıköy bu işi başaracak biliyorum”

”Diğer belediyelere örnek olsun”

”Plastik torbaya hayır, çevre dostu torba kullanıyoruz” sloganını taşıyan kampanyanın afiş ve bilbordlarında bez torbalı resimleriyle yer alan top model Tülin Şahin de bu kampanyada yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, ”Bir Kadıköylü olarak, böylesine önemli bir uygulamanın Kadıköy’de başlamasından çok mutluyum. Umarım diğer belediyelere de örnek olur ve tüm Türkiye’ye yayılır. Bez torbalar çok güzel. Size kendi deyimimle, moda deyimiyle söyleyeyim; ‘Bez poşet in, plastik poşet out” diye konuştu. Kadıköy Gönüllüleri, sivil toplum kuruluşları ile bez torba kullanmaya başlayan çeşitli firmaların temsilcilerinin de katıldığı toplantının ardından Başkan Öztürk, Tülin Şahin ile Kadıköy Tarihi Çarşı’da alış-veriş yapan vatandaşlara belediyenin hazırlattığı çevre dostu bez torbalardan dağıttı.

14 bin çevre dostu torba

 

Kadıköy Belediyesi, ilçede dağıtmak üzere 14 bin adet çevre dostu bez torba ile peynir, balık, turşu gibi ıslak gıda maddelerinin konulup satılacağı bio-bozunur poşetler yaptırdı. Bu poşetler, Kadıköy’ün çeşitli noktalarında hem alışveriş yapan Kadıköylülere hem de esnafa ücretsiz olarak dağıtılarak, plastik poşet yerine bu torbaların kullanımı teşvik edilecek. Belediye, plastik poşet yerine doğa dostu kullanan esnafı da tek tek tespit ederek, kendilerine özel olarak hazırlatılan ”Doğa Dostu Esnaf” belgesi ile teşekkür edecek.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]