FMV Galeri Işık Şile Işık Üniversitesi’nin 17. Kuruluş Yılı Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Etkinlikte
Versailles Sarayı’nın Barok Dönemi’ne ev sahipliği yapıyor.
Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN’in 65 eserden oluşan ‘Fotoğraflarla Versailles’da Sonbahar (Barok) Sergisi’ Galeri Işık Şile’de açıldı.
Serginin açış konuşmasını FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç KIYAK yaptı. KIYAK konuşmasında, “Versailles’da Sonbahar Sergisi, Avrupa’nın en büyük sarayı, Fransa’nın en ihtişamlı devrini yansıtır. O mu daha ünlüdür yoksa o ünlü kraliçe, Avusturya prensesi Marie Antoinette mi bilmiyorum. Paris’in banliyösünde bulunan saray, aynı zamanda ölçüsüz harcamalarla devletin iflasını simgeler. Fransız krallarının saltanat ve ihtişama düşkünlüğünü ve üstün bir sınıf oluşturma çabalarından dolayı halkı görmezden gelmeye başladığı dönemin baş mekânıdır. Versailles’da başınızı kaldırdığınızda balkonundan saraya gelen binlerce kadına Marie Antoinette’nin “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” dediğini duyarsınız. 75 metre uzunluktaki aynalı salonu geçerken onun süzülerek ilerlediğini hissedersiniz. Girişteki avlu, insanı etkileyen bu alanda Marie Antoinette’nin tam olarak giyotine vurulduğu yerde duruyor olursunuz. Hangisi daha çarpıcı, muhteşem duvarlar, görkemli salonlar mı yoksa Marie Antoinette mi? Her şeyin bir hikayesi vardır ve bir mekanı özel kılan onun hikayesidir. Versay Marie Antoinette olmadan Versailles olamaz. Ancak Versailles, Fransız İhtilalinin başladığı yerdir. Bana göre o gün insanlığın yeni yılıdır. O gün 26 Ağustos 1789 “İnsan ve yurttaş hakları bildirisi” ilk olarak yayınlanır, Marie Antoinette Giyotine giderken, tüm insanoğlunun işlemiş olduğu tüm zalimliklerinin faturasını da böylece bu alımlı, güzel kadına, ödetilmiş olur. 26 Ağustos 1789 bugünkü anlamıyla insanlık için yeni yıldır. Geçmişe bakıp arınan insanlık yeni döneme daha farklı insani değerlerle girmiştir.
Bu bildirgede Madde 1. “Her insan hür ve eşit doğar; hür ve eşit yaşar.” diye vurgular.
Yeni yılınızı kutluyor, 2014’ün sizlere ve tüm dünyamıza barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek Prof. Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN’e teşekkür etti ve plaketini verdi.
DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALDI
2009 yılı sonbaharında gerçekleştirdiği fotoğraf çalışmasını sergi haline dönüştüren Prof. Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN; neden tarihi bir Fransız şatosu olan Versailles Sarayı’nı seçtiğini şu sözlerle anlatıyor; “Peyzaj Sanatı Tarihi’nde çok değişik akımlar olmuş ve bu akımlar bölgelerini ve bölgeleri dışında bulunan ülkeleri etkilemiştir. Ancak, birbirlerini takiben üç ayrı önemli dönem boyunca oluşan akım ve stiller tüm dünyayı onlarca yıl, hatta asırlar boyunca etkisi altına almıştır. Bu akım stil dönemleri: Rönesans Dönemi, Barok Dönemi ve İngiliz Dönemi’dir.
Barok Dönemi XVII. ve XVIII. Asırlarda Fransa’da gelişmiş ve en büyük örneğini Versailles’da vermiştir. Bu örnek ‘’Versailles Sarayı Çevre Düzenlemesi’’dir. Versilles Sarayı Çevre Düzenlemesi üç ayrı dönemi de temsil etmektedir. Çünkü Barok Stili, Rönesans Stili’nin etkisinde gelişmiştir. Ufuk çizgisine kadar uzanan Versailles Sarayı Çevresi, içinde belli bir bölümde, Barok döneminden sonra doğan İngiliz Stili düzenlemelerine de yer verilmiştir. Bu yer rustik Kraliçe evinin yer aldığı küçük köy (Hameau)’dür. Bilindiği gibi Rönesans ve Barok stillerinin planlama kalıpları formal, İngiliz Stili’nin planlama kalıbı informaldir.
Serginin amacı, Barok başta olmak üzere, detayların ortaya çıkmasını sağlayan ve bir renk varyasyonu oluşturan, sonbahar dekoru içinde Rönesans, Barok ve İngiliz Dönemi stilinin özelliklerini genel bir çerçevede fotoğraflarla görsel olarak sunmaktır.”
Sergi 25 Ocak’a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Prof. Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN kimdir?
Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, lisans ve yüksek lisans eğitimini 1966 yılında Ankara Üniversitesi’nde tamamladı. “Van Gölü Çevresi Peyzajı ve Geliştirilmesi Yönünden Yapılması Gereken Çalışmalar” konulu doktora tezini hazırlayarak 1970 yılında pekiyi derece ile “Doktor” ünvanını aldı. Sayın Alptekin 1972 yılında Paris’te Uluslararası Dil ve Uygarlık Okulu’dan sertifika aldı, 1974 yılında da yine Paris’te üniversite üstü eğitimi bitirerek yurt dışında Peyzaj Mimarı ünvanını aldı. “Doğu Anadolu Bölgesi Kuzey Kesiminin Kış Sporları Yönünden Rekreasyon Potansiyeli ile Rekreasyonel Sistemine İlişkin İlkelerin Saptanması’’ konulu araştırmasını tamamlayarak 1978 yılında Doçent olan sayın Alptekin, 1988 yılında da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Profesörlüğe yükseltildi ve atandı. Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük jürilerinde bulundu ve tez yöneticiliği yaptı.
Kırsal ve kentsel peyzaj mimarlığı konularında araştırma, etüt, makale, bildiri, konferans, ders notları, çeviriler, tebliğler, bilimsel raporlar olmak üzere 50’nin üzerinde çalışmalar yaptı. Başta tatil köyü, fuar alanı, kampüs, anıtpark, kültür parkı, spor alanı, kayak merkezi, otel-motel, fabrika, okul, toplu konut, tarihi yapı, arboretum alanlarında pek çok sayıda peyzaj projeleri ve uygulamaları yaptı.
• 1970-1972 ve 1974-1981 yıllarında Atatürk Üniversitesi Yeşil alan ve Sosyal Tesisler Yönetim Kurulu Başkanlıkları,
• Fakülte Kurul ve Yönetim Kurulu Başkanlıkları,
• 1996-2011 yıllarında Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato Başkanlıkları,
• 1981 yılında Samsun’da Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılı Kutlama Komitesi Protokol Başkanlığı
• Bölüm Başkan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı,
• 1996-2000 yıllarında Rektör Yardımcılığı
• 2000-2006 yıllarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlük
• 2000-2006 Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanlığı
• 2004-2005 yıllarında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı,
• 2006-2008 yıllarında Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı
• 2007-2010 yıllarında Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı yapmıştır.
Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin akademik çalışmaları, idari görevleri, bilimsel ve mesleki üyeliklerinin yanı sıra, birçok ödül ve takdirnameleri bulunmaktadır. Halen Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]