Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Uzun Süreli Boğaz Ağrısı ve Ses Kısılmasına Dikkat!

Yayınlanma:
ABONE OL

                            

Tiroid bezi kanserleri,  tiroid hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalması, etraftaki dokuya ve başka organlara yayılması ile kendini gösteren kanser türüdür. Her 20 tiroid nodülünden biri kanserlidir. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. A. Ender Yılmaz, tiroid kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Doğru tanı ve tedavi hayat kurtarır

Tiroid kanserleri en sık görülen kanserlerden biri haline gelmektedir. Nedeni ne olursa olsun tiroid kanserlerinde tanı araçları çok geliştiği için kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Eskiye göre daha sık olarak karşılaşılmasının bir nedeni de budur.  Bu durum üzerinde ulaşılan teknolojik aşamanın rolü büyüktür.   Günümüzde doğru tanı ve tedavi uygulandığı takdirde hastalık tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Kadınlarda tiroid kanseri riski %0,7, erkeklerde ise %025 görülmektedir

Uygun yöntemlerle erken tanı ve tedavi ile hayatta kalma oranları en yüksek kanserler, tiroid kanserleridir.  10 yıllık sağ kalım oranı %90’ ların üzerindedir.  Tiroid kanserinin çeşitli tipleri vardır.  Bunlar arasında “papiller”, “folliküler”, “medüller” ve “anaplastik” kanserler” sayılmaktadır.  En sık olanlar papiller ve folliküler kanserlerdir.  Bunlar tedaviye en iyi yanıt veren grubu oluşturan kanser türleridir.  Diğer iki grup kanserler  (medüller ve anaplastik ) ise ne yazık ki erken tanı konulmadığı zaman hızlı ilerler ve tedaviye yanıtı çok düşük olmaktadır.

Tiroid kanserinde ailesel geçiş önemli

Tiroid kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir.  Ancak bazı risk faktörleri mevcuttur.  Örneğin  “otoimmün tiroidit ” yani halk arasında tiroid bezi iltihaplanması olarak bilinen durumdur.  Bu tür hastaların çok iyi takip edilmeleri ve aralıklı olarak ultrasonografilerinin yapılması gerekmektedir.  Bunun yanında ileri yaş,  erkek cinsiyet, radyasyona maruz kalma, TSH denilen hormonun yüksek olması, tek nodül olması, ailede tiroid kanseri olması ve muayenede ultrason da risk taşıyan bazı belirtilerin bulunması önem taşımaktadır. Sık karşılaşılan sorulardan birisi tanı sırasında ya da tedavide kullanılan bazı radyoaktif maddelerin kansere neden olup olmadığıdır. Bu amaçla kullanılan maddelerin miktarları oldukça azdır. Vücuttan atılma süreleri ise çok daha kısadır. Bu yüzden kansere neden olmamaktadır.

Boğazda ağrı, nefes almada güçlük ve ses kısılması belirtilerini önemseyin

Genellikle tiroid kanseri hastalarının hiçbir şikayeti görülmemektedir.  Bazı durumlarda boyunda sertlik, şişlik veya lenf bezleri büyümüş olabilmektedir.  Hastaların az bir kısmında ise boğazda sıkıntı hissi, ağrı, nefes almada güçlük çekme, ses kısılması, yutma güçlüğü olabilmektedir.  Birçok tiroid kanseri belirti vermemektedir.  Hatta tanı anında hastaların bir kısmında başka organlara yayılma saptanmaktadır. Muayene sırasında ele gelen kitle veya guatr denilen tiroid bezinin büyümüş olması sonrası tiroid USG istenir.  Eğer nodül tespit edilirse bunun incelenmesi ile tanı konmaktadır. Çoğu zaman başka incelemeler sırasında tesadüfen herhangi bir şikayet olmaksızın yapılan ultrason BT veya MRI sırasında yada rutin muayene sırasında nodül tespit edilerek inceleme başlamaktadır. Yapılan ultrasonografi ile tiroiddeki kitle görülür, fakat bu kitlenin kanser olup olmadığı anlaşılamamaktadır.

Kesin tanı için biyopsi şart

Tanıda ikinci aşama ise tespit edilen bu nodüle biyopsi denilen ince iğneyle yapılan enjektör ile sıvı hücre çekilmesi işlemi sonrasında patolojik inceleme ile tanı konulmaktadır. Kandaki hormonların miktarını belirlemek için testler yapılmaktadır. Bu testler tümör açısından bilgi vermese de hastanın tedavisinin başlaması için gerekli olmaktadır. Biyopsi ile tanı konulamayan durumlar az olsa da böyle durumlar ile karşılaşabilmektedir. Ancak biyopsinin yerini alabilecek başka tanı yöntemi yoktur. Eğer bir biyopsi ile tanı konulamıyor ise birkaç biyopsi yapmak gerekebilmektedir.   

Tiroid kanseri riski nodülün büyüklüğü ile doğru orantılıdır

Nodül ne kadar büyük olursa kanser olma riski de o kadar büyük olmaktadır. Burada asıl amaç nodüllerin küçükken farkına varılması ve iyi bir şekilde takip edilmesidir. Kanserin geç fark edilmesi hayati kayıplara neden olmaktadır. Erken tanı ve tedavi,  her zaman kanser ne kadar kötü de olsa hayat kurtarabilmektedir.  Bütün tiroid kanserlerinde, tiroid bezi ameliyatla çıkarılmaktadır. Operasyon öncesi yapılacak ultrasonografi ve USG eşliğinde iğne biyopsisi önemlidir.  Bu işlemler ile yapılacak operasyonun şekline karar verilmektedir. 

Ameliyat sırasında hızlı mikroskobik inceleme yapılmaktadır

Operasyonla tiroid bezinin tamamı çıkarılır ve etrafındaki lenf bezleri de alınır. Tiroid bezinin tamamının çıkarılması, ameliyat sonrası uygulanan tedavinin etkili olması için şarttır. Bazı hastalarda operasyon yeterli olmamaktadır.  Bu nedenle ameliyattan sonra sadece belirli merkezlerde zırhlı hastane odalarında yüksek dozda radyoaktif iyoda maruz bırakılmaktadır. Böylece vücudun başka yerlerinde kalmış olan kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenmektedir.  Bazen vakalarda bu yöntemin tekrarlanması gerekebilmektedir. Tiroid kanserlerinde tedavide amaç geride hiç tiroid dokusu bırakmamaktır. Bu sayede tiroid kanserli hastalar ameliyat sonrası uygun kan tetkikleri ile rahatlıkla izlenebilmekte en ufak değişimler gözlenebilmektedir.  Hastalar tedavi sonrası ömür boyu tiroid hormon tedavisi almaktadırlar.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]