İmam-ı Rabbani’yi anmak, anlamak ve onun misyonunu tekrar hatırlatmak amacıyla, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve İstanbul Tasavvuf Araştırmaları Merkezi (İSTAM) tarafından organize edilen Uluslararası İmam-ı Rabbani Sempozyumu Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyuma, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye, İtalya, Pakistan, Yeni Zelanda, Özbekistan ve Makendonya’dan 40 akademisyen, çok sayıda ilahiyatçı, davetli ve gazeteciler katıldı.
17. yüzyılda Hindistan’da yaşamış büyük İslam alimi ve Müceddid-i İmam-ı Rabbani Hazretleri’ni konu olan uluslararası sempozyum Haliç Kongre Merkezi‘nde başladı. Sempozyuma katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ “İslam dininin doğru anlaşılması ve yaşanmasının herkesin temel arzusudur. Her dönemde İslam dininin doğru anlaşılmamasını önleyen ve bunun içerisinde Allah’a, peygambere dönmüş ilim ve alim sıfatı taşıyan kişiler bulunabilir. İmam-ı Rabbani gibi büyük alimler, İslam’ın doğru yönünü sünnet bir biçimde esas alarak, İslam’a karşı olanlara büyük bir mücadele vermiştir. İmam-ı Rabbani’de bunu görüyoruz ve aslında İmam-ı Rabbani’nin bu mücadele anlayışının hepimiz için büyük bir ihtiyaç olduğu çok açıktır. Zira bizim medeniyet anlayışımızda peygamberlerin mirası ilimdir. Eğer peygamberlerin mirasını da insanlara doğru bir şekilde istifade ettiremezek, o zaman sahte mirasçılar çıkar. O zaman da bu miras doğru bir şekilde geleceğe aktarılamaz. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki; bütün insanlara Allah’ı doğru anlamak ve örnek almak için alimler önderdir. Biz bu alimlerin önderliğinde hem Kur’an-ı Kerim’i hem de onun çizdiği yolda kendimizde güç ve kuvvet bulacağız” dedi.
“İSLAM TOPLUMU ETNİK TEMELLİ VE MEZHEP ESASINA DAYALI ÇATIŞMAYA KOŞARAK GİDİYOR”
Dış dünyaya aktarılan görüntüler ile birlikte bugün İslam dünyasında bir fetret döneminin yaşandığının altını çizen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bir çılgınlık, cinnet var. Seri cinayetler işlemekten neredeyse zevk alan ve cennete bu yoldan gideceğine inanan bir görüntü var. Biz ne dersek diyelim İslam barış dini diyoruz ama yine İslamcıların yaptıklarıyla İslam ile terörü besliyoruz. Her gün kan akıyor. Yakınımızda ölenlerin bile sayısını unutuyoruz. Şam, Halep eskisi gibi değil başka yerlerde de nerede böyle bir İslam toplumu varsa bugün terör, kavga, kan ve kinden sonra birlik ve beraberlikten bahsediyoruz. Birlikte olmadan dirlik olmaz. Dirlikten geçen yolda birlikten geçer. İslam toplumu her geçen gün etnik temelli ve mezhep esasına dayalı bir çatışmanın ortamına koşar adımlarla geliyor. Bu toplum daha sonra bir arada nasıl olacakta yaşayacak. Her gün birbirine kurşun sıkanlar nasıl sarılıp kardeş olacaklar. Belli ki bu durumdan rahatsız her çevre ve Müslüman ve yapacak bir şeyi olmayanların gayretlerini birleştirme zamanıdır. İslam toplumunda bu çirkin görüntü bundan ibaret değildir. Bakınız her sene suç oranı az olan devletlerin dünyadaki sıralamaları yapılıyor. İlk 3 ve 5’in içerisinde İskandinav ülkeleri çıkar. Fakat ilk 10-20-30 içerisinde yolsuzluğun olmadığı yerlerde tek bir İslam ülkesi yoksa bu vahim bir durumdur ve bu duruma ciddiyetle bakılması gerekir.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İmam-ı Rabbani’nin mektuplarının, kendi çağından çok geleceğe atılmış mektuplar olduğunu belirterek, “Bu mektuplar, kendi çağındaki adreslere yazıldığı halde, dört asır geçmesine rağmen, hangi çağ, coğrafya olursa olsun, okuyanlar kendisine yazılmış zannediyor” dedi.
Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Sert ise, İslam kültür ve medeniyetinde ilim, irfan sahiplerinin büyük rolü olduğunu belirterek, “İmam-ı Rabbani’yi tanıdıkca onun mesajlarını bugün hatırlamaya ne kadar ihtiyacımız olduğu, en güzel şekilde anlaşılacaktır. İlmi, ameli, ihlası, hizmet ve cihadı önemsemiş, ‘onlarsız olmaz’ demiştir. Kur’an ve sünnete uymayan her yolu batıl olarak nitelemiştir” diye konuştu.
İmam-ı Rabbani’nin eserleri ve hayatının ele alınacağı program, 17 Kasım’da sona erecek. Bu kapsamda, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek oturumlarda, 15’i yabancı 40 akademisyen İmam-ı Rabbani ile ilgili bildiriler sunacak.
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]
İstanbul’un siluetine modern bir dokunuş katan Çamlıca Kulesi, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun organizasyonuyla gazetecilere unutulmaz bir İstanbul deneyimi sundu. Ali Rıza Yıldız’ın başkanlığında gerçekleşen bu anlamlı ziyaret, İstanbul’un her köşesini kuşbakışı izleme fırsatı sunarken, kulenin Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı kampanya da basın aracılığıyla İstanbullulara duyuruldu. Ziyarette basın emekçileri, İstanbul’a 360 derecelik panoramik bir bakış […]