Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Türkiye’nin Yüzde 63’ü Diyabetin Farkında Değil

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’nin Yüzde 63’ü Diyabetin Farkında Değil

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Türkiye genelinde yaptıkları araştırmaya göre diyabet bilinci oranının yüzde 37,2 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Temel Yılmaz, araştırmada ‘Aynı evde yaşadığınız, siz de dahil olmak üzere diyabetli var mı?’ sorusuna ise yüzde 17,1 oranında ‘Evet’ yanıtının verildiğini ifade etti

Dünya genelinde diyabetin artan hızına karşı farkındalık sağlamak ve diyabetin ölenmesi için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak anılıyor. Türkiye Diyabet Vakfı ve Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketi bu önemli gün öncesinde diyabet algısı ve bilincinin ölçülmesi Diyabet Farkındalık Araştırması (DİFA) başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

“Diyabeti Durduralım” projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye genelinde 18 yaş üstü nüfusu temsil etme yeteğine sahip 7 bölge ve 81 ilden toplam 1000 kişi katıldı. Telefon yoluyla yapılan ankete katılanların 498’i erkek ve 502’si ise kadın oldu.

Büyük merakla beklenen bu araştırmanın sonuçları Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nden Murat Sarı’nın katılımıyla Şişli’deki Türkiye Diyabet Vakfı’ndaki basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda araştırmaya katılanların yüzde 93,2’sinin kentte, yüzde 6,8’inin de kırda yaşadığını belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz, yüzde 5,8’inin üniversite mezunu, yüzde 47,7’sinin yüksekokul ve akademi mezunu, yüzde 40,5’inin lise ve dengi okul mezunu, yüzde 22,7’sinin ortaokul mezunu, yüzde 22,7’sinin ilkokul mezunu ve yüzde 4,1’inin de hiçbir eğitim kurumundan mezun olmadığını anlattı. Prof. Dr. Yılmaz, araştırmaya katılanların yüzde 55,6’sının çalışmadığını, yüzde 36,9’unun ücretli çalıştığını ve yüzde 7,5’luk grubun da kendi işinde çalıştığını dile getirerek, “Ankete katılanların yüzde 74,9’u evli, yüzde 22’si bekar ve yüzde 3,1’i dul” dedi.

Araştırmanın sonuçları

Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcılara 6 soru yöneltildiğini söyleyerek, sorular ve verilen yanıtları açıkladı:

“Diyabete neden olan en önemli sebep nedir?” sorusuna verilen yanıtlar; Yüzde 36 kalıtsal, yüzde 16 çok fazla şekerli yiyecek yemek, yüzde 6,5 düzensiz yemek yemek, yüzde 5,2 aşırı kilo, yüzde 3 sigara içmek, yüzde 2,5 stres, yüzde 1,2 normalden fazla çalışmak, yüzde 0,9’u spor yapmamak, yüzde 13,6 bilmiyorum. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, Türk halkının diyabete neden olan sebeplerin yüzde 64,9’unu yanlış bildiği ortaya çıkıyor. Bu soruya doğru yanıt verenlerin oranı yüzde 21,2 olurken, hiç bilmeyenlerin oranı da yüzde 13,9 oldu.

“Diyabetteki esas bozukluk nedir?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde 37,6 insülin hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması, yüzde 23,7 kan şekeri yüksekliği, yüzde 6,3 kolesterol yüksekliği, yüzde 4,9 tansiyon yüksekliği, yüzde 4,6 üre yüksekliği, yüzde 2,3 protein azlığı, yüzde 20 bilmiyorum. Diyabetteki esas bozuklukların neler olduğunu doğru bilenlerin oranı yüzde 61,2 olurken, yanlış bilenlerin oranı yüzde 18,5, hiç bilmeyenlerin oranı ise yüzde 20,3 oldu.

“Diyabette esas bozukluğa sebep olan iç organ hangisidir?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde 27,8i pankreas, yüzde 13,8 karaciğer, yüzde 9,1 mide, yüzde 7,8i böbrek, yüzde 25,1 bilmiyorum. Sonuçlar, diyabette esas bozukluğa neden olan iç organla ilgili yüzde 60,9 ile çoğunluğun yanlış bilgiye sahip olduğunu gösteriyor.  Bu konuda doğru cevap verenlerin oranı yüzde 13,7 olurken, hiç bilmeyenlerin oranı ise yüzde 25,4 oldu

“Diyabetin belirtileri nelerdir?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde 19,7 ağız kuruluğu, yüzde 10,6 aşırı susama, yüzde 10,6 sık tuvalete çıkma ve yüzde 38,3 bilmiyorum. Diyabetin belirtilerini doğru bilenlerin oranı yüzde 48,9 olurken, yanlış bilenlerin oranı yüzde 12,3. Bilmeyenlerin oranı ise yüzde 38,8 oldu.

“Açlık kan şekeri sınırının ne olduğunu biliyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde 85,2 bilmiyorum, yüzde 14,8 biliyorum. Bu soruya verilen yanıtlardan toplumdaki doğru bilgi oranının yüzde 4,5, yanlış bilgi oranının yüzde 10,2 ve hiç bilinmeme oranının da yüzde 85,3 olduğu ortaya çıktı. Açlık kan şekeri sınırını bilenlerin oranı ise yüzde 85,3 ile oldukça düşük seviyede kaldı. Yanlış bilenlerin oranı yüzde 10,2 olurken, doğru bilenlerin oranı ise yüzde 4,5 oldu.

“İnsülin denince aklınıza ne geliyor?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde 43,6 diyabet, yüzde 23,3 hiçbir şey, yüzde 22 iğne, yüzde 6,3 ilaç.

 “Aynı evde yaşadığınız, siz de dahil olmak üzere diyabetli var mı?” sorusuna verilen yanıtlar: Yüzde17,1 var, yüzde 81,1yok ve yüzde 1,8 bilmiyorum.

 

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]