Down Türkiye, Down Sendromu Derneği, kuruluşunun dördüncü yılında, dördüncü kez “Biz buradayız!”demek için, İstanbul Cevahir Avm önünde toplandı. Ünlü isimlerin de katılarak destek verdiği etkinliğe aileleriyle katılan Down sendromlu gençler ve çocuklar, çaldıkları müzikler eşliğinde neşeli vakit geçirdiler.
Down Türkiye, Down Sendromu Derneği kurulalı dört yıl oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, farkındalığı arttırmak, Down Sendromluların hayattaki konumlarına dikkat çekmek ve onların da var olduğu gerçeğini unutmamak için gerçek dostlar bir araya geldi. ‘Biz buradayız’ Down Sendromu Farkındalık Etkinliği, 29 Eylül Pazar günü, Cevahir AVM önünde saat 15.00’te başladı.
Şişli ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ile İSEM’in de destek verdiği etkinliğe sadece Down Sendromlu çocuk aileleri değil; kaynaşmanın, farklı olanı kabul etmenin gücünü göstermek adına binlerce kişi katıldı. Burak Öksüzoğlu ve Hakan Saymaz’ın şarkılarıyla coşturduğu etkinliğin sunuculuğunu Murat Bozok yaptı. Aralarında Arkın Gelenbe ve birçok ünlü simanın da olduğu katılımcılar “Hayata +1 Değer Katıyoruz”, “Buradayız Aranızdayız”, “Biz Biriz”, “Down Sendromu Derneği Yürüyüşü”, “Gerçek Dostlar Kromozom Saymaz”, “Arkadaşım Olur musun?”, “Dünya Farklılıklarla Güzel”, “Hep beraber elele” yazılı dövizler taşıdılar.
Ellerinde balonlarla, müzik eşliğinde dans ederek ‘Biz Buradayız,’ diyen down sendromlular adına dernek başkanı Gün Bilgin konuştu : Bizler aileler olarak , dernek ve vakıflar olarak aramıza yeni katılan ailelere hep ‘Uzun bir yolunuz var, bu yolda en güçlü silahınız erken ve sürekli eğitim’ diyerek bebeklik döneminden başlayan ve tüm yaşam boyunca devam eden bir eğitim sürecinin planlanması gerektiğini ve bunun sonucunda da çocuklarımızın bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabildiklerini anlatmaya çalıştık. Bence bugüne kadar yaptığımız çalışmaların en önemli kazanımlarından biri bugün çocuklarımızın sahip olduğu kaynaştırma eğitimi ve ücretsiz rehabilitasyon haklarıdır. Bu hakları elde etmek ailelerin, derneklerin ve bizi anlayan eğitimci ve bürokratların işbirliği sayesinde gerçekleşti. Kaynaştırma eğitimi ve yaşam boyu eğitim kavramlarının uygulamaya geçmesiyle beraber çocuklarımız evlerinden çıktılar. Ait oldukları yere sınıflarına, öğretmenlerine, arkadaşlarına kavuştular. Gençlerimiz toplum içinde yer almaya başladı” dedi.
Down sendromlu Çağatay Aras’ın saz çaldığı etkinliğe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü ( İSEM) de Mehter Takımı, Sıra Gecesi Ekibi ve Zeybek gösterisi ile renk kattı. Alanda derneğin logosu olan kaplumbağa maskotu ile fotoğraflar çektiren ve yüzlerini boyatan çocuklar, müzik eşliğinde balon ve bayraklarını sallayarak aile ve arkadaşları ile güzel saatler geçirdi.
Bu yıl ülkemizde dördüncüsü düzenlenen ‘Biz buradayız’ Down Sendromu Farkındalık Etkinlikleri, 1995 yılından beri dünyanın değişik ülkelerinde eş zamanlı yapılıyor. Bu sene farklı ülke ve eyaletlerde yaklaşık 250 yürüyüş yapılacak. Bu yürüyüşlerin çoğunu organize eden National Down Syndrome Society bu sene Down Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından düzenlenen yürüyüş ile Türkiye’yi de haritasına ekleyerek uluslararası platformda yürüyüşe destek verdi.
Editöre bilgi: Down Sendromu 21.kromozomun 3 adet olmasından kaynaklanan ve her 800 bebekten birinde görülen genetik bir anomalidir. Dünyada yaklaşık 5.8 milyon Down sendromlu insan yaşıyor. Down sendromlu insanlar aynı bizler gibi farklı yetenek, beceri ve zekaya sahipler. Daha yavaş öğrenmelerine rağmen bebeklik döneminde başlayan ve tüm ömür boyu devam eden eğitimlerle onlar da lise hatta üniversite okuyabiliyor ve bir işte çalışarak üretken bireyler olarak hayatta yer alabiliyorlar.
Down Türkiye Down Sendromu Derneği kurulduğu günden bu yana Down sendromlu bireylerin mutlu, bağımsız, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini destelemek için çalışıyor. Toplumun engellilik algısını değiştiren, uluslararası platformda Down sendromu ile ilgili araştırmaları takip ederek Türkiye’de uygulanmasını sağlamak için projeler üreten, gelişime liderlik eden ve dünya çapında bir danışma, araştırma ve uygulama merkezi olmak için çalışmalarına devam eden Down Sendromu Derneği hem Türkiye genelinde hem uluslararası birçok etkinliğe imza atmış veya yer almıştır.
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]
İstanbul’un siluetine modern bir dokunuş katan Çamlıca Kulesi, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun organizasyonuyla gazetecilere unutulmaz bir İstanbul deneyimi sundu. Ali Rıza Yıldız’ın başkanlığında gerçekleşen bu anlamlı ziyaret, İstanbul’un her köşesini kuşbakışı izleme fırsatı sunarken, kulenin Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı kampanya da basın aracılığıyla İstanbullulara duyuruldu. Ziyarette basın emekçileri, İstanbul’a 360 derecelik panoramik bir bakış […]