Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Geleceğin Bilim İnsanları MEF Okulları’nda Ödüllendirildi!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’de bilimsel araştırmaların gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan ve bu yıl TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Sn. Cemil Çiçek’in katılımı ile başlayan “22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın sonuçları açıklandı. Türkiye’den fizik alanında TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi, kimya alanında Ankara Fen Lisesi ve biyoloji alanında TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi öğrencileri birincilik ödülüne layık görüldüler.

 

Yarışmaya yurt dışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Tayland, kimya alanında Slovenya, biyolojide İtalya temsilcisi öğrenciler jüri özel ödülüne sahip oldular.

 

İstanbul, 10.05.2013; MEF Eğitim Kurumları tarafından fen bilimleri alanındaki yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yönlendirmek ve onların “Geleceğin Bilim İnsanları” olarak yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen “22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nda dereceye giren öğrenciler belli oldu. Türkiye genelindeki okullardan 64 projenin, yurtdışından ise 26 projenin finale kaldığı yarışmanın ödül töreninde MEF Eğitim Kurumları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Arıkan, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

 

Bugüne kadar yarışmaya katılarak başarılı olan projelerin birçoğunun Türk sanayisinde hayata geçirildiği “MEF Eğitim Kurumları 22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”na bu yıl Türkiye’den ve tüm dünyadan 1500 öğrenci, 806 proje ile başvurdu. Başvuran projelerden toplam 165 öğrencinin hazırladığı 90 proje ise sergilenmeye değer bulundu.

 

Çimentosuz beton üretiminden cam temizleme robotuna; yakıt tasarrufu sağlayan uçak tasarımından göz hastalıklarına tanı koyma kapasitesine sahip takip kamerasına kadar birçok konuda proje hazırlayan genç mucitler; nanoteknoloji, genetik, ekoloji gibi alanlardaki bilgi birikimleri ve çevre sorunlarına yönelik farkındalıkları ile takdir topladılar.

 

Söz konusu yarışmada bu yıl, yurtdışındaki ülkelerden gelen başvuru sayısının 2012 yılına oranla beş kat arttığı gözlemlendi. Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Dubai, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, K.K.T.C., Kosova, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tayland, Türkmenistan ve Ukrayna olmak üzere toplam 25 ülkeden gelerek ülkelerini temsil etme onurunu yaşayan genç mucitler; yarışma süresince hem projelerini sergilediler hem de bilimin birleştirici ortamında İstanbul’u keşfetme imkanı buldular.

 

Yurtdışından yarışmaya katılan öğrenciler arasında yapılan değerlendirme sonucunda fizik dalında Tayland’dan Somtawin Witeadsuksa Huaymongkhon School, kimya dalında Slovenya’dan II. Gimnazija Maribor, biyoloji dalında ise İtalya’dan Istituto Superiore Vergani  Navarra okulları jüri özel ödülünü aldılar.

 

Yarışmada Birinci Olan Projeler

 

Fizik: El Yapımı Optik Cımbız (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi)

 

Kimya: Coumarin Z Boyasının Floresan Yoğunluğunun Farklı Ortamlarda Analizi ve Karbon Nanotüple Etkileşiminin Floresan Verimine Etkisi (Ankara Fen Lisesi)

 

Biyoloji: Arıtılmış Atık Sudan Azot ve Fosforun Uzaklaştırılmasında ve Organik Gübre Üretiminde Farklı Mikroalg Türlerinin Verimliliklerinin Karşılaştırılması (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi)

 

 

Fizik Ödüllerini Alan Projeler

 

Birincilik Ödülü: El Yapımı Optik Cımbız (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi)

 

İkincilik Ödülü: Günlük Hayatta Karşılaştığımız İki Problemin Modellenmesi ve Temel Fizik Yasaları ile Çözülmesi (İzmir Fen Lisesi)

 

Üçüncülük Ödülü: Sesin Değişken Sıvı Ortamlarındaki Hızının, Işığın Girişim Modeli Kullanılarak Hesaplanması (Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi)

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]