Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Öğretmen – Ayşe Aydoğan!

Yayınlanma:
ABONE OL

Eli öpülesi kadınlar diye yazarım okurlarım bilirler.

Gerçekten eli öpülesi olanlardan söz ederim.

Sizlere bu gün tanıtacağım hanımefendinin anlattıkları beni bir hayli etkiledi.

Nasıl etkilemesin.

O bir öğretmen.

O bir Türk kadını.

O mücadeleci bir ruha sahip bir kadın.

Roman olunacak hayatlardan biri onun hayatı…

 

Düşünün lütfen hangimiz, onun kadar cesur yürekliyiz. Muhakkakki böyle eli öpülesi hanımefendiler vardır ki, onlardan rica ediyorum bana hayatlarını resimlerini göndersinler ben yazı yazdığım gazetelerde onların haberlerini yaparım. Belki bir genç kızımıza, belki kızı okumak isteyen bir babaya, belki bir ağabeye etki edebiliriz. Belki de kararsız kalan genç kızlarımızın yollarını açmak için güç verebiliriz.

 

Sizlere bu gün bir öğretmen hanımefendiden söz edeceğim demiştim.

Ayşe Aydoğan’dan söz edeceğim.

 

Ayşe Aydoğan; Antalya-Gazipaşa kasabasına bağlı Gevenes köyünde yaşıyormuş.

İlk okulu orada okumuş. Çok başarılı bir talebeymiş. Kendine söz vermiş:

“Okuyacağım öğretmen olacağım.”

Nasıl olacak onun hayalini kuruyormuş.

 

İlk okulu bitirdiğinde ailesi onun okul hayatının sona erdiğini söylemiş. Bu Ayşe Aydoğan için olmaz bir olaymış. Nasıl okul hayatı sona erebilirmiş?

Önce uzun süre ailesine yalvarmış.

“Ben okumak istiyorum” demiş. Fakat aile kararlı okutulmayacak.

Sonunda Ayşe kararını vermiş. Gazipaşa’da yaşayan ablasının yanına gidecek orada orta okulu okuyacakmış. Aile bunu da kabul etmeyince!

Olanlar olmuş.

Sabahın erkeninde yola düşmüş. Köyden kasabaya gidecek. Öyle yakın bir yer diye düşünmeyin. Şimdilerde araba ile 30 Km olan yolu yürüyerek gidecekmiş.

Daha on yaşında…

Bir hayli akıllı bir çocukmuş. İki kat elbisesi varmış. Birini yıkar temizi giyermiş. Yanına temiz elbisesini almış. Amcasının evinin bahçesinde temizleri giyinmiş, kirlileri oraya bırakmış. Bunu yapmasının sebebi; ailesi onu aradığında kaçırıldığını düşünmesin, kendi isteği ile gittiğini anlasmınlar diyeimiş.

 

Nitekim öyle olmuş. Abisi onu bulamayınca amcamlara mı gitti diye amcasının evine gidip bahçede elbiselerini görünce, Ayşe’nin Gazipaşa’ya ablasının yanına gitmek için yola çıktığını anlamış. Hemen peşine düşmüş. Abi daha büyük olduğu için bir süre sonra onu yakalamış. Ayşe yalvarmaya başlamış.

“Abi kurbanın olayım bırak beni.”

“Olmaz.”

“Abim dinle beni, ablamın yanına gideceğim okuyacağım ve öğretmen olacağım.”

“Ne diyorsun sen olurmu hiç öyle bir şey, köye döneceğiz.”

Ayşe yalvarmış, yakarmış. Bakmışki abisi ikna olmuyor. Bir uçurumun başındalarmış.

“Abi o zaman beni buradan at aşağı yoksa beni götüremezsin, götürsende tekrar kaçarım. İster döv ister söv ne yaparsan yap ben gideceğim.”

 

Abisi baş edememiş. Kardeşinin bu kadar kararlı olduğunu o zamana kadar anlamamış olacak ki hayretler içinde kalmış.

“Kendini uçurumdan atmayı göze alıyorsun öylemi?” demiş.

“Ymenim ediyorum ya okurum ya da kendimi uçurumdan atarım.”

Abi baş edemeyeceğini anlamış. Ne yapsın?

“Peki, seni ablanın yanına götüreceğim. Oku bakalım okuyabilecekmisin?”

 

Ayşe okumuş. Hemde ne okumak. Orta okulu bitirmiş. Gerçi bu öyle kolay olmamış. Çok mücadeleler vermiş, çok uğraşmış, didinmiş. Başarmış. Orta okulu bitirdiğinde ailesi onu akşam sanata yazdırmış…

Onun gönlünde lise varmış. Ne yapacak edecek liseye kayıdını yaptıracakmış. Liseye gitmiş fakat kayıt zamanı geçmiş, almamışlar. Ayşe bırakırmı? Bırakmamış. Her gün ama her gün hiç bıkmadan gitmiş, müdüre yalvarmış.

“Ben lisede okumak istiyorum. Ne olur beni alın.”

 

Müdür sonunda pes etmiş. Liseye kaydı yapılmış. Yine mücadeleli yıllar başlamış. Ayşe çok başarılı bir talabe zamanla birlikte lisedende mezun olmuş.

 

Aksu İlk Öğretmen okulunu açıktan bitirmiş. Öğretmen olmuş. Öğretmen olmuş ama okumayı bırakmamış.

Açık öğretimde de okumuş.

O öğretmen olmuş. Hayallerini gerçekleştirmiş. Rüyaları gerçeğe dönüşmüş. Bunun için çok uğraşmış ama değmiş.

Kendi gibi okumak isteyen öğrenciler yetiştirmiş.

Kendi gibi okutulmak istemeyen kız çocuklarının yanında olmuş.

Mücadele etmiş.

Köylerde öğretmenlik yapmış.

Kadınlar için kız çocukları için mücadeleler vermiş.

 

Yıllar sonra emekli olmuş.

Gururla hayatını anlatıyor.

Övünerek diyorki:

“Ben on yaşında okumak için otuz kilometrelik yolu yürüdüm.

Ben ablamın yanında yıllarca okumak için mücadele ettim.

Ben benim gibi okuma aşkı ile dolu olan kızların ışığı oldum.

Ben bir öğretmenim.

Şimdi emekli oldum ama ölene kadar öğretmen olacağım.”

 

Onu tanıdım.

Antalya’da Emekliler Derneği Türk Halk Müziği korusunda şimdi…

 

Nasıl takdir etmezsiniz, böyle büyük yürekli kadınlara nasıl eli öpülesi kadınlar demezsiniz…

 

Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum…

Hazreti Ali

 

Nazan Şara Şatana

 

 

 

 

 

 

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]