Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Asansörler Tehlike Saçıyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dün Beşiktaş Fulya Mahallesinde bir iş merkezinin asansöründe meydana gelen kazada 8 kişi yaralandı. Mayıs ayında Sultangazi’de iki kişinin ağır yaralandığı, geçen hafta Esenler Grand S Otel’de temizlik görevlisi olarak çalışan 39 yaşında iki çocuk annesi Gonca Kaflı’nın öldüğü asansör kazaları ülkemizdeki asansörlerin vahim durumunu bir kez daha gözler önüne sermeye, vurdumduymazlıkta direnenleri de uyarmaya devam ediyor. Daha fazla can kaybı olmaması için gerekli tedbirler alınmalı vatandaşlarımız yasal sorumluluk olan yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, yerel yönetimler ise yıllık kontrolleri yapılmayan asansörler hakkında işlem yaparak denetimlerini arttırılmalıdır.

Yaşanan kazalar üzerine uzmanlarımızın asansörler üzerinde yapmış olduğu incelemelerde asansörlerde montaj hatalarının bulunduğu bakım faaliyetinin ise hatalı yapıldığı tespit edilmiştir. Ne yazık ki kazaların olduğu asansörler arasında ruhsatsız asansörlerin bulunduğu da tespit edilmiştir.

MMO olarak defalarca yaptığımız açıklamalarda asansör kontrollerinin önemine değinerek kamuoyuna yaptığımız asansör denetimleri hakkında bilgiler vermiştik. Yaptığımız uyarıları doğrular nitelikteki bu kazalar bir kez daha uyarı yapmamızı zorunlu kılmıştır.

Ülkemizde bulunan 300.000’nin üzerinde asansörün büyük bölümünün risk altında olduğu artık sır değildir. Bu asansörlerin büyük bir kısmı da İstanbul’da bulunmaktadır. Odamızın bir kamusal denetim faaliyeti olarak yürüttüğü asansörlerin yıllık muayenelerinde bu güne kadar kontrol edilen asansörlerin % 91’inde önemli eksiklikler tespit edilmiş ve sadece % 3’lük kısmının eksiksiz olduğu görülmüştür.

Kontrol edilen asansörler, ülkemizdeki asansörlerin durumunu gözler önüne sermektedir.           Asansörlerde standartlara uygun montaj yapılmaması, bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, konfor şartlarının sağlanamaması, yetkisiz kişilerce montaj ve bakım çalışmaları yapılması sonucu asansör kazalarının yaşandığı durumlar artık bilindik bir manzaradır. Bu durumun önüne geçebilmek için yerel belediyelerin ve ilgili bakanlıkların denetimlerini arttırarak, piyasada çantacı ve merdiven altı olarak tabir edilen yetkisiz firmaların çalışmalarını engellemesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere 18 Kasım 2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği” ve 05 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete’de “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre bina yöneticisi, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Yine aynı yönetmelikte, Belediyeler, sınırları içerisindeki her asansörün 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır.

Güvenli, sağlıklı, çağdaş, planlı yapı ve kentlerin oluşumunda olduğu gibi asansör sistemlerinin de bilimsel, teknik proje ve uygulamalara gereksinimi vardır. Proje aşamasından uygulamaya ve yıllık kontrollerine kadarki süreçlerde ilgili birçok kamu kuruluşuna önemli görevler düşmektedir.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamındaki yıllık kontrollerin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve mühendisler tarafından yapılması, bina sorumlularının asansörler konusunda bilinçlendirilmesi için Odamız, İstanbul’daki tüm İlçe Belediyelerine eğitim ve kontrol başlığı altında neler yapılması gerektiğini ifade etmiş, şimdi ve ilerleyen süreçlerde de kamunun can ve mal emniyetinin sağlanması adına yapılacak çalışmalara destek vereceğini bildirmiştir.

Bu tür kazaların son bulması için Oda olarak yürüttüğümüz kamusal denetimlerin devam edeceğini belirtiyor, tekrar ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Bir daha bu tür kazların yaşanmadığı bir ülke dileğiyle…

N. Cenk CİHANGİR
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]