Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Aşkın, İntikamın ve Özgürlüğün Öyküsü

Yayınlanma:
ABONE OL

Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin 2009 / 2010 yeni sanat sezonunda ilk defa sahnelediği Tosca eseri opera repertuarının en sık oynanan eserleri arasında yer alıyor.

İzleyenleri derinden etkileyen bu psikolojik dram Antalya’da ilk kez sanatseverlerle Ekim ayında buluşmuştu. Puccini’nin Sardou’nun eserinin temsilini izledikten sonra bestelemeye karar verdiği Tosca operasının bu denli popüler olmasının nedeni sadece metindeki güçlü temalardan değil aynı zamanda müzikteki melodik düşüncelerin canlı bir anlatıma sahip olmasından da kaynaklanıyor.

Operadaki orkestrasyonun sıra dışı renk çeşitliliğiyle birbiriyle karşıtlık oluşturan (Tosca, Cavaradossi, Scarpia) karakterlerin sahnede buluşması izleyenleri ilk başta etkileyen etkenlerden sadece bir kaçı.

Dinamik, cesur, tutkulu, özgürlük ve aşk uğruna her türlü tehlikeyi göze alan kahramanlarla kötü karakterlerin sahnede mücadele vermesi beklenmedik olayların gerçekleşmesine yol açıyor.

Tutkulu bir aşkın başrolü oynadığı eserde tarihsel ve politik idealler eserin arka fonunu oluşturan belli başlı temalar. Aldatma ve şüphe üzerine kurulu olan Tosca operasında dramatik gerilim bir an olsun etkisini kaybetmeden sürükleyici bir biçimde devam eder. Elindeki gücü kötü amaçlar için kullanan baron Scarpia, değişim meydana getirmek için asi bir dürtüye sahip ressam Cavarodossi ve sınırsız aşkın dışa vurumu şarkıcı Tosca etrafında dönen olaylar sonucunda her biri ağır bedel öder.

Esere ismini veren her ne kadar Tosca karakteri olsa da bu eserdeki en dikkat çekici karakterden biri bariton baron Scarpia’dır. Günümüzde bu rolün en ünlü sanatçılar tarafından oynanması bu gerçeği olanca açıklığıyla ortaya koyuyor. Tosca operasının en bilinen sahnelerinden bir tanesi de Scarpia’nın yer aldığı ilk perdenin final sahnesi “Te Deum”dur .

Bu sahneyi bu kadar ayrıcalıklı kılan neden Scarpia’nın hain planlarından bahsettiği, bunlar için yanıp tutuştuğu ( Va Tosca!) sırada arkada kutsal bir vazifenin yerine getiriliyor oluşudur. İki karşıt atmosferin aynı anda bu denli başarılı verilmesi eseri dünya opera repertuarında ayrıcalıklı bir konuma yerleştiriyor.

opera1

Puccini’nin üstün ilham ve kompozisyon kabiliyetini gösterdiği Tosca operasını Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi Alexandru Samoila yönetiyor. Eserin rejisini Kenan Korbek üslenirken dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e ait. Koro şefi Krastin Nastev, ışık tasarımı ise Mustafa Eski gerçekleştiriyor. Eserde Tosca karakterini Burcu Kuru, Cavaradossi’yi Oben BostancıScarpia’yı Tamer Peker, Angelotti’yi Engin Suna, Sagretano’yu Şafak Güç, Spoletta’yı Atay Ergezen, Sciarrone’yi Toygarhan Atuner,Gardiyan Emre Aytekin, çoban Su Ece Ergezen canlandırıyor.

Eser 10 Kasım 2009 Salı günü saat 20:00’da ve 14 Kasım 2009 Cumartesi günü saat 16:00’da Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]