Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

UCUZ TATİL!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dolandırıcılar tatilcilerin peşinde 

Yaz aylarının gelmesi ve Bayram tatillerinin de yaklaşması ile birlikte her sene olduğu gibi tatil planlarında artış yaşanmaya başladı. Yurt içi ve yurt dışı turizminin yoğun olarak yaşanacağı bu dönemi fırsata çevirmeyi amaçlayan dolandırıcılara karşı okurlarımıza uyarıda bulunmak isterim.

Eskiden tanıdıklarımızın referansları veya gazetelerdeki tatil acentalarının reklamlarına bakarak tercihlerimizi yapar, oteller ile iletişime geçerdik. Günümüzde teknolojinin bizlere sunduğu imkânlar ile artık dakikalar içinde ülkeler, şehirler, oteller ve ulaşım hakkında birçok bilgiye erişebiliyoruz. Bazı acentaların sitelerinde kullanıcılara sunduğu filtreleme hizmetleri ile çok daha ayrıntılı bilgilere de ulaşma imkânımız bulunmakta. Ama bizleri en çok cezbeden ise taksit seçenekleri, erken rezervasyon ve indirim kampanyaları olmuştur.

Dikkat edilmesi gerekenler.

Cazibesi yüksek tatil fırsatlarının ne kadar dikkat çekici olduğunun farkında olanlar sadece bizler değiliz, kötü niyetli dolandırıcılarda bu durumun sıkı takipçileridir. Gündemde olan en çok rağbet gören tatil bölgeleri hakkında güvenilir markaların isim ve logolarını kullanarak sahte web siteleri üzerinden cazip kampanyalar oluşturmaktadırlar.

Bu siteler üzerinden online ödeme sistemleri ile kaparo adı altında rezervasyon ücretleri toplanarak sonrasında kayıplara karışanların haberlerini bolca görüyoruz.

Bazı dolandırıcılar insanların sahte sitelerine daha fazla erişim sağlaması için arama motorlarına reklam verdiklerini, sms veya mail yoluyla yüzbinlerce kişiye geri çevrilmeyecek tatil fırsatları vaatleriyle tuzaklarına düşürdüklerini de söylemeliyim.

Diğer en çok yapılan dolandırıcılık yöntemi de sosyal medya üzerinden tanıtımı yapılan tatil sayfalarına dikkat edilmeli. Video ve fotoğraflar ile cazip hale getirilen bu hesaplar, genelde irtibat bilgileri şahıs cep telefonlarıdır sizden ödeme talep ettiklerinde sizlere şahsi banka hesap bilgilerini gönderirler. Bu hesaplardaki takipçi sayıları ve yorumlara asla kanmayın.

Muhatabınızın şahıs değil, bakanlık tarafından onaylanmış bir kurum olması işlerin ters gitmesi durumunda sizin menfaatimize olacaktır.

Öncelikle imkân varsa internet veya telefon yoluyla anlaşılan tatil yeri için ödeme koşullarını yüz yüze acenteye giderek yapılması. Bu şekilde acentenin konumu, size verdiği izlenim, ödeme ve sözleşme şartları gibi konuları daha ayrıntılı konuşabilirsiniz.

Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulamalısınız.

Hakkınızı nasıl arayacaksınız ?

Bu kapsamda tüketiciler, seyahat acentalarının ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğunu ‘www.kulturturizm.gov.tr‘ ve ‘www.tursab.org.tr‘ adreslerinden sorgulayabilirler. Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğinin ve ayrıca internet sitelerinin ETBİS’e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olduğunun https://www.eticaret.gov.tr/sirketsorgula adresinden kontrol edilmesini tavsiye ederim.

Tatil öncesi veya sonrasında herhangi bir sebeple mağdur olursanız haklarınızı aramak için

Öncelikle bulunduğunuz il ve ilçelerde kurulu bulunan ve ücretsiz hizmet veren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ‘ne ve ayrıca parasal miktarına göre Tüketici Mahkemeleri’ne müracaat edebilirsiniz.

Konaklama, tur, reklam ve tanıtımı ile karşılaşılan paket faaliyetinin sizleri aldatıcı, yanıltıcı nitelikte olduğu düşünüyorsanız; ticari reklam ve haksız ticari uygulamaları denetlemekle görevli Reklam Kurulu Başkanlığı’na başvurabilirsiniz.

Yapılan şikâyetin değerlendirilmesi için tanıtımların hangi sitelerde ve hangi tarihlerde yayınlandığı bilgisi önemlidir. Ayrıca reklama ait ekran görsellerinin ve ispat niteliğindeki diğer bilgi, belgelerin yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılacak başvurularınız için saklamalısınız.

“Sessiz kalmayın, şikâyet edin”

Kaynak ve Başvuru adresleri.

www.ticaret.gov.tr
www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi
www.tursab.org.tr

author avatar
Okan ALGÜN - Siber Güvenlik Uzmanı

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]