SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı hakkındaki iddialara yetkili şirket cevap verdi

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm A.Ş. çatısı altında hayata geçirilen “Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenleme İşi” hakkında değerli kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

1.Söğütlüçeşme’ye bir alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı konusundaki ısrarlı iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Viyadüklerin altları yeme-içme ve kültür-sanat alanlarından oluşacaktır.

“Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenleme İşi” projesinin ilk etabı, ilave bir viyadük yapılması işidir. Aynı zamanda mevcut viyadüklerin iyileştirilmesi, deprem güvenliği açısından güçlendirilmesi ve zeminde temellerinin sağlamlaştırılması çalışmaları yapılacaktır. Mevcut viyadükler Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray sefer sayılarının artırılmasına yetmediği gibi yolcu güvenliği açısından da zaman zaman olumsuzluklara neden olmaktadır. Yüksek Hızlı tren sefer sayılarının ve Marmaray seferlerinin daha sık ve güvenli yapılabilmesi için inşa edilecek olan yeni viyadük projesi ve mevcut viyadüklerin güçlendirilmesi işi yaklaşık olarak 1 yıl içinde tamamlanmak üzere planlanmıştır.  Söğütlüçeşme İstasyonu viyadükleri, Haydarpaşa Garının kullanımı halinde de gerekli olan bir ihtiyaçtır.

Projenin ikinci etabında ise, yıllardır yaya girişinin bulunmadığı, izbe, atıl, denetim dışında kalan bir alan olarak güvenlik riski oluşturan viyadüklerin alt bölümlerinde giriş-çıkışın serbestçe yapılabildiği, tek katlı yiyecek-içecek ve Avrupa’daki benzer kentlerde bulunan sosyal ve kültür alanları kadar kaliteli bir mekân kazandırılacaktır.

Tüm alanlarına sınırsızca ulaşılabilecek Söğütlüçeşme Tren İstasyonu projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye’yi de içine alan 650 bin metrekare büyüklüğündeki Yaşam Vadisi projesinin de içinde yer alacaktır.

2. Söğütlüçeşme projesi kapsamında 250 ağacın kesildiği iddiası doğru değildir. Çalışmalarda Türkiye’de ilk sayılabilecek bir uygulama ile ağaçlar proje alanı içerisinde taşınmaktadır.

“Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenleme İşi” projesi kapsamında inşaat alanı içerisinde yer alan yeşil örtü ve ağaçlar konusunda Çevre Etki Değerleme (ÇED) Başvurusu döneminde 18 Şubat 2022 tarihinde görevli Orman Mühendisleri tarafından “Ağaç Rölöve Planı / Teknik Raporu” hazırlanmıştır.

Rapora göre çalışmaların yapılacağı alanda 415 ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçların bazıları kurumuş, sağlıksız, istilacı ve taşınması mümkün olmayan türler olarak değerlendirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alanda “Aday Anıt Ağaç” veya “Anıt Ağaç” niteliklerine sahip ağaç bulunmadığı görüşü de alınmıştır.

Ağaçların büyük bir bölümünün yerinde korunacağı çalışmalar kapsamında, tüm ilgili makamlardan gerekli izinler alınarak, Türkiye’de ilk sayılabilecek bir uygulama ile yeni yapılacak viyadük ayaklarına denk gelen yaklaşık 100 ağaç modern taşıma koşullarıyla, özenli bir şekilde proje alanı içerisinde belirlenen kısımlara taşınmıştır. Taşınan bu ağaçların, görevli peyzaj mimarları gözetiminde bakımları günlük olarak yapılmaktadır.

Gelecek günlerde de sağlıklı ağaçların bir taraftan taşınmasına aynı şekilde devam edilirken, projenin bitirilme aşamasında İstanbul’un kent ve bölge dokusuna uygun olarak her biri en az 3-4 metre boyunda Akçaağaç, Dişbudak, Sakız, Erguvan, Akasya, Fıstıkçamı, Sedir, Servi türlerinden en az 350 ağaç daha dikilecektir.

3.Projenin ruhsatının ve gerekli izinlerinin bulunmadığı söylemleri tamamen gerçek dışıdır. 10 Şubat 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projenin ruhsatları alınmıştır.

Söğütlüçeşme’de planlanan proje kapsamında, ÇED Yönetmeliği’ne uygun, proje detaylarını, arazi yapısını, ulaşım faktörlerini, bölge florasını detaylı çalışma ve raporlarla analiz eden ve çözüm önerileri getiren bir proje tanıtım dosyası Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmuştur. Aynı zamanda bu dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elektronik ortamda paylaşımı ile tüm kamuoyunun erişimine açıktır. Söz konusu dosya Bakanlık tarafından incelenerek, 06.07.2022 tarihinde 71280893 220-02 E-20221490 sayılı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alınmıştır.

Yine planlanan proje arazisi için yapılan imar planı düzenlemelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmasını takip eden süreçte, mimari projeler oluşturularak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 10.02.2021 tarihinde 2021/43, 2021/44, 2021/45, 2021/46, 2021/47, 2021/48, 2021/49 numaralı yapı ruhsatları alınmıştır.

İlgili Haberler

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Genel
12 Mart 2024
Ramazan ayında egzersiz yapılır mı?

Ramazan ayında egzersiz yapılır mı? Ramazan ayının, soğuk havalara denk gelmesi ve viral enfeksiyonlardaki artış hepimizin kapalı ortamlarda vakit geçirmesine neden oluyor. Bu durum ise düzenli egzersiz yapan vatandaşlarımızı düşündürüyor. Spor eğitmeni ve milli sporcu Yavuz Aktunç, ramazan ayında bilinçli beslenerek ve doğru egzersizler yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo artışı veya kilo kaybının önüne geçerek […]

Belediye
08 Mart 2024
Çekmeköy CHP Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, Seccade Dağıtmak çok dikkat çekti

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun başlattığı ‘ADAYLAR KONUŞUYOR’ kampanyasının bu seferki durağı Çekmeköy oldu. Federasyon üyesi haberciler CHP İstanbul Çekmeköy Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez ile kahvaltıda bir araya geldi. Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, başkan seçildiği taktirde uygulayacağı ve hayata geçireceği proje ve yatırımlar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Çerkez, ‘Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla […]