Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Mesleki eğitim neden bu kadar önemli?

Yayınlanma:
ABONE OL
Mesleki eğitim neden bu kadar önemli?

İnşaat sektörü, sadece inşaatın yapılması anlamında önemli olmayıp, aynı zamanda inşaat yapım sürecinde ve sonrasında hem ekonomi hem de insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.

Yıllarca başıboş olan inşaat sektörü, belli standart eksiklikleri ve belirsizlikler nedeniyle çok sayıda mağduriyetler yaratmıştır. Teknik ve mali yeterliliğe sahip olmayan birçok kişi ve firma, inşaat sektörüne hızlı ve kolay para kazanma hırsı ile girmiş, bu süreçte de hem kendileri hem de devletimiz zarar görmüştür.

Bunun yanı sıra, ana işveren altındaki alt yükleniciler ve işçiler de maalesef büyük zararlar görmüş, birçok firmanın batmasına sebep olmuştur. İnşaatlarda çalışan binlerce emekçiler ücretlerini alamamış, hak sahibi olan sade vatandaşlarımız da mağdur olmuşlardır.

Yaşanan bunca ağır bedeller neticesinde devletimiz ve ilgili bakanlıklarımız, meslek gruplarına belirli koşullar ve disiplinler getirmiştir. İnşaat sektöründe de bu disiplinler içerisinde artık yeni bir düzenlemeye gidilmiş ve standartlar oluşturulmuştur. Artık Türkiye’de her meslek grubunda olduğu gibi inşaat sektöründe de mesleki yeterlilik eğitimi ve belgesi zorunluluğu devreye girmiştir. İşçi veya usta, hangi mesleği yapacak ise o işle ilgili eğitimi alıp, sınavlar neticesinde alacağı “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile çalışabileceklerdir.

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Tabii yasayı çıkarmak yetmiyor. Bu yasanın uygulanabilirliğini de işverenlerin yerine getirmesi zorunluluğu vardır. Hangi meslek grubu olursa olsun, mutlaka o meslek ile ilgili eğitimli, deneyimli ve belgesi olanlar çalıştırılmalı ve gerekli kontroller de ona göre yapılmalıdır. Ayrıca eğitimi ve belgeyi veren yetkili firmaların da bir o kadar sorumluluğu vardır.

Eline keser, matkap alan “Ben ustayım” diye çalışmamalıdır, çalıştırılmamalıdır. Yapacağı iş ile ilgili yeterli bilgiye, tecrübeye sahip olup olmadığının ve da mutlaka “Mesleki Yeterlilikleri” araştırılmalıdır. “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanlar özellikle inşaat sektöründe yer almamalıdır. Müteahhit firmaların, şantiye şeflerinin, kontrol mühendislerinin, teknik ofis şeflerinin, iş güvenliği uzmanlarının bu konuya hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir.

Her zaman iş sağlığının ve güvenliğinin önemine vurgu yapıyoruz. İnşaat yapım sürecinde veya sonrasında bu hususun ne kadar önemli olduğunu acı tecrübelerle yaşıyoruz. Esasında her şey yasada ve yönetmeliklerde mevcut olmasına rağmen, uygulayıcılar bu konulara pek dikkat etmiyorlar.

Yıllarca emek verdiğimiz, özenle büyüttüğümüz çocuklarımızı, yetişmiş insanlarımızı tedbirsizlikler ve hatalar yüzünden kaybediyoruz. İşte daha yeni, bir bilim insanımızı, uygulama ve montaj hatası yüzünden kaybettik. Tabii bu yeni olmamakla beraber, devamlı böyle ve benzeri kazaları da yaşamaktayız. En son kaybettiğimiz doktorumuzu, balkon korkuluğunun işçilik ve montaj hatası yüzünden kaybettik. O doktorumuzu çocukluğundan bu yaşına kadar büyük bedeller ödeyerek yetiştirdik ama basit bir hata yüzünden yaşamını yitirdi.

Halbuki yapılan montaj tekniğe uygun olarak yapılmış olsa veya kontrol edilseydi bu tip kazalar olmayacaktı. Güya insan can güvenliği için yapılan bu uygulamalar, maalesef tedbirsizlik ve işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalar ve denetimsizlikler nedeniyle can alıcı bir hale geliyor.

O korkuluğun montajını yapan firmanın ve uygulayan kişinin, o inşaatın şantiye şefinin, kontrol mühendisinin iş güvenliği uzmanının ve müteahhidin hiç mi suçu yok? İnsanların hayatı bu kadar ucuz olamaz. Bizler uygulanması için yapılan yasa ve yönetmelikleri yerine getiremezsek ve uymazsak, yasalar ve yönetmelikler ne işe yarar?

En son yaşanan ve ölümle sonuçlanan bu hatanın sorumluları mutlaka bulunmalı ve gerekli adli işlemler yapılmalıdır. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmamalı, bilhassa insan hayatı söz konusu olan bu durumlarda.

Bu nedenle tüm meslek grupları ile ilgili işverenlere sesleniyorum: Daha fazla üzülmeden, acı çekmeden, çalıştırdığınız tüm elemanların mesleki eğitimlerini yaptırın ve “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanları çalıştırmayın.

İlgili bakanlıklar da gerekli denetimleri yapmalı, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanları tespit etmeli ve gerekli işlemleri yapmalıdır. Mutlaka yapılan her imalatın, uygulama yeterliliğine sahip kişiler tarafından yapılması şarttır.

İnşaat sektöründe çalışan işçilerin ve ustaların, bu eğitimi ve belgeyi almaları gereklidir. Aynı uygulama tüm meslek grupları için özellikle de sağlık ve hizmet sektörleri için geçerlidir.

author avatar
Mimar Nihat ŞEN

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]