SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Küçülen mekânlara otopark yeri tahsis edilmeyecek mi? (1)

Yayınlanma:
ABONE OL
Küçülen mekânlara otopark yeri tahsis edilmeyecek mi? (1)

7 kez ertelenen otopark yönetmeliği, eğer tekrar ertelenmez ise nisan ayı başında yeni şekliyle yürürlüğe girecek. Eski yönetmelik ile karşılaştırdığımızda daire adedine göre düşen park yeri sayısında pek farklılık bulunmuyor. Beklenen her daireye 1 otoparkken yeni şeklinde daire büyüklüğüne göre otopark adedi belirlenecek.

Yeni düzenlenen otopark yönetmeliğinde sanki metrekaresi ufak olan dairelerde araç yokmuş gibi bir algı olmakta. Son zamanlarda yapılan konutları incelediğimizde ise daire alanları küçülen konut sayısı artmakta, bununla birlikte de araç sayısı artıyor.

Artık her ailenin veya bireyin aracı bulunmakta. Bugün neredeyse yayalara ayrılan kaldırımlar otopark olarak kullanılıyor. Doğal olarak trafik sıkışıklığı ve otopark ihtiyacı daha fazla olacaktır. Özellikle ayrık nizam ve bahçeli olan parsellerde, otopark ihtiyacı parsel bünyesinde sağlanmalıdır.

Bir diğer önemli husus da bölge otoparkları konusudur ki, açıkçası bu konu beni biraz endişelendiriyor. Şehirlerimizde çok az bulunan yeşil alanlar, umarım bölgesel otopark yapılarak az olan yeşil alanların kalkmasına neden olmaz.

Vatandaş olarak da hepimize sorumluluk düşüyor. Mümkün olduğunca şehir içi ulaşımlarımızı toplu taşıma araçlarıyla hatta kısa mesafeli yerleri yürüyerek yapmalıyız. Biz istiyoruz ki, gideceğimiz yer mesafe olarak çok kısa da olsa aracımızla gidelim ve istediğimiz yere aracımızı park edelim.

Bunun yerine belirli yerlerde yapılan otopark alanlarına araçlarımızı park edip, kısa mesafeli yürüyüşler veya şehir merkezine toplu taşıma araçları, bisiklet, motosiklet gibi araçlarla gitsek hem trafik sıkışıklığına hem çevre kirliliğine neden olmayız. Hatta ekonomimize katkı bile sunarız.

Bundan önceki yıllarda yapılan projelerde gerekli olan otopark adedi parsel bünyesinde sağlanmadığı takdirde bedelleri büyükşehir belediyelerine yatırılırdı. Bu uygulama yıllarca sürmesine ve ciddi miktarda otopark harcı toplanmasına rağmen maalesef ilgili belediyeler tarafından otopark yapılmamış ve bunu da kimse sorgulamamıştır! Yani düzenlemede de buna benzer uygulamalar olacağı öngörüldüğüne göre il ve ilçe belediyeleri, acaba bu toplanan paralarla nerede, nasıl ve hangi sürede bu ihtiyaçlara cevap verecektir?

Bunun yerine büyükşehir ve il belediyelerinde şehrin ihtiyacını karşılayacak otoparkları, toplanan otopark bedelleri ile yapan birim oluşturulmalıdır. Bu birim denetlenebilir ve hesap sorulabilir bir birim olmalıdır.

Toplanan otopark paraları sadece bu birimde toplanmalı, kimse amacı dışında kullanmamalı, yatırımını, işletmesini de kendi yapmalıdır. Yol kenarlarına araç müsaadesi verilerek ve bu müsaade karşısında toplanan ücretlerle otopark problemi çözülemez.

Önemine binâen bu konuya haftaya devam edelim.

author avatar
Mimar Nihat ŞEN

İlgili Haberler

11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!
Yazarlar
09 Mart 2024
11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!

12 Mart Haftanın En yoğun günü olup bu günde zayıf fay hatlarında şiddetli depremlere dikkat etmek gerekebilir. 12 Martta en çok Kova burcu evimize dikkat etmemiz gerekebilir. Yengeç ve Oğlak burcu evlerimiz ise hafta boyu emin ellerde olabilir. Hafta boyu Mars Transiti düşük katsayıda olacağından Natal Güneşi Koç olanların keyfi kaçabilir. Natal Marsı Koç olanlar […]

YAŞAR KEMAL
Yazarlar
05 Mart 2024
YAŞAR KEMAL

İnsanlık yolculuğunda kimler geldi, kimler geçti. Adları yazılacak olsa kitaplara sığmaz. Kimler, kimler… Hepsi çok büyük insanlar… Her birisi insanlığa büyük hizmetler etmişler… Kimi bir şeyler icat etmiş, kimi bir şeyler bulmuş, kimi sanatla uğraşmış, kimi yazmış, çizmiş… Yaşar Kemal, o büyük insanlardan birisidir. Edebiyatta bir çığır açmıştır. O kadar ki eserleri tüm dünyaya yayılmıştır. […]

04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!
Yazarlar
02 Mart 2024
04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!

05 Mart Ayın en olumsuz ve tehlikeli günü olup Venüs ve Mars hafta boyu ve bilhassa 05 Martta son derece düşük katsayıda olacaktır. Yükselen burçlarına göre Natal Güneşi Koç, Boğa ve Terazi olanların keyfi son derece kaçabilir. Natal Marsı Koç, Boğa, Terazi olanlar ise hırçınlıklarıyla, talepkarlıklarıyla başkalarının keyfini kaçırabilirler.   İşte Hafta boyu en çok […]

Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”
Eğitim
27 Şubat 2024
Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”

Meltem Soğuk Stropoli, Destek Yayınları’ndan çıkan Yeşil Mavi Hayat isimli kitabıyla çiçeği burnunda bir yazar. Şu an İsviçre’de yaşayan Stropoli ile bir Türkiye ziyaretinde Büyükada’da bir araya geldik ve hem kitabını, hem de kişisel edebiyat macerasını konuştuk. Keyifli okumalar! Biraz sizden kendinizi dinleyelim mi? Bugün sizi bulunduğunuz noktaya getiren neler oldu? Şu an burada yazar […]