Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Eski ve riskli olabilecek binalarımızın check-up’ını yaptıralım

Yayınlanma:
ABONE OL
Eski ve riskli olabilecek binalarımızın check-up’ını yaptıralım

Mevcut yapı stokumuzun olası doğal afetlere karşı dayanıklı olmadığını yıllardan beri ifade ediyorum.

Yaklaşık 21 milyon olan yapı stokumuzun 6,5 milyonunun yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerekiyor. Deprem kuşağında olduğumuza göre yıllar önce olduğu gibi bundan sonra da bu depremlerin olacağı aşikârdır. Bu nedenle artık depremin ne zaman olacağını konuşmaktan ziyade binalarımızı çok hızlı bir şekilde sağlıklı hale getirmeliyiz. Depremin ne zaman olacağı konusunda bir sözleşme olmadığına ve deprem gerçeğini bildiğimize göre bu ciddi doğa olayını kulak arkası yapmamızın bize faydası olmayacaktır. Nasıl bilinçli bir insan her yıl doktora gidip check up yaptırıp rahatsızlıklarını kontrol ettiriyor ise hayatımızda bir kez yaşadığımız evin de check up’ını yani herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını da kontrol ettirmemiz gerekir ki bunu yaptırmak çok büyük bedeller de değildir.

Maalesef aradan geçen bunca senede riskli binalarımızın ancak yüzde 12-15’ini yenileyebildik. Bu sayı bunca senede çok daha fazla olmalıydı. Aslında istenilen hızda ilerleyememesinin nedenleri belli olup, bu iş için sadece bakanlık gayreti yeterli değildir. Ayrıca kentsel dönüşüm bir siyasi söylem veya siyasi polemik haline dönüştürülmemesi gereken çok ciddi bir konudur. Hepimiz aynı coğrafyada yaşıyoruz. Bu vatan toprağı üzerinde, bu bayrak altında olabilecek her üzücü olay hepimizi üzmektedir. Kentsel dönüşüm, milli seferberlik ruhu ve toplumsal uzlaşı ile halledilmesi gereken çok ciddi bir olaydır. İktidarı ve muhalefetiyle el ele verilerek, bakanlık, belediyeler ve vatandaşlar bu sürece mutlaka dahil edilmelidir.

Önemli bir konu da bu yasa kapsamında riskli binalarını yenilemek isteyen vatandaşlarımızın süreçte karşılaştıkları sıkıntılardır. Binlerce riskli binada oturan vatandaşlarınız olmakla birlikte boşaltılan da çok sayıda bina mevcuttur. Riskli binaları boşaltmak, riski ortadan kaldırmıyor. Boşaltılan binaların yıkılmaması da ayrı bir çevresel risk taşımaktadır. Süreçlerin hızlanmasında belediyelere de ciddi sorumluluk düşmektedir. Belediyeler bu süreçte sorun çıkaran, süreci uzatan değil, sorunu çözen ve hızlandıran olmalıdır. Vatandaşı bürokratik işlemlerle sıkıntıya sokmaması, aksine bürokratik işlemleri azaltarak, can riski taşıyan binaların daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olma zihniyetinde olmalıdır.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

Riskli bina kararı kesinleşen binalarda belediyeler ikamete müsaade etmemeli, yıkılmadı ise yasanın kendilerine verdiği sorumluluk gereği yıkımı gerçekleştirmelidir. Can ve çevre riski taşıyan bu binalarda, herkesten muvafakatname sorgulaması yapılacağına, buralarda gerekli hizmetler sonlandırılmalı ve yıkım işlemleri hayata geçirilmelidir. Yasa gereği 3/2 çoğunluk kararı ile alınan kararlarda satış işlemini bile beklemeden belediyeler inşaat ruhsatını vermelidir. 3/2 çoğunluk kararı ile yapım usullerine karar verilip ve karara katılmayanlar için satış işlemleri yapılabiliyor ise bu karar doğrultusunda da sağlıklı binalara dönüştürülmesi için de inşaat ruhsatını vermek şarttır. Belediyeler dediğimiz gibi sorun çıkaran değil, sorun çözen ve yardımcı olan bir çalışma içinde olmalıdırlar.

Depremde en fazla etkilenecek olan ilçelerimizden İstanbul-Avcılar’da Avcılar Belediyesi örnek bir çalışma yaparak, ilçe sınırlarındaki riskli binalarını yenilemek isteyen vatandaşlarımıza süreç yönetiminde yardımcı olmaktadır. Avcılar Belediyesi yaptığı bu çalışma ile ufak tefek eksiklikler olmasına rağmen örnek bir çalışma sergileyip, çok kısa sürede önemli sayıda riskli binanın yenilenmesini sağlamıştır. Avcılar Belediyesi’nin vatandaş ile müteahhit arasında ki uzlaştırıcı tavrı sürece olumlu etkisi olup, daha verimli ve daha geliştirici model ile süreç daha da hızlanmalıdır. 

Dediğimiz gibi sürecin hızlanması biraz da mülkiyet sahibi olan vatandaşlarımıza bağlıdır. Vatandaşlarımız riskli binalarını, bakanlık veya müteahhit gelecek ve binalarını bedelsiz yenileyecek gibi çok yanlış bir beklenti içindeler. Kimse kimsenin mülkünü bedelsiz yenilemez. Vatandaşlarımızın bu beklentiden mutlaka vazgeçip, can ve mal riski taşıyan binalarını, yasanın kendilerine sağladığı imkanlarla yenilemeleri gerekmektedir. Bu konuda da mutlaka konusunda tecrübeli ve deneyimli firma veya uzmanlarla süreci yönetmeleri çok önemlidir. Uygulamada yapılabilecek bir hata sürecin uzamasına neden olabilir ve mağduriyetler yaşanabilir. Türkiye’de 6306 sayılı kanunun yeniden günün koşullarına göre yeniden kanun olarak yazılması ve finans sistemine ihtiyaç vardır.

author avatar
Mimar Nihat ŞEN

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]