Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Mültecilere yönelik cinsel şiddet

Yayınlanma:
ABONE OL

ROHİNGYA MÜLTECİLERE YÖNELİK CİNSEL ŞİDDET VAKALARI

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF)

25 Ağustos’ta Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya mültecilere yönelik tıbbi ve insani yardım çalışmalarını sürdüren Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), aynı zamanda cinsel şiddet mağdurlarını da tedavi ediyor. MSF ekipleri, Aralık ayı sonuna kadar cinsel şiddet mağduru 125’ten fazla kadını tedavi etti. Gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. 

Ruh sağlığı desteğini de kapsayan bu tedavi programını hayata geçiren ebe Aerlyn Pfeil, cinsel şiddete maruz kalan kadınların ve kız çocukların yaşadıkları travmayı ve tedavi sürecinde yaşanan zorlukları bu videoda anlatıyor:“Bu kadınları ve kız çocuklarını tedavi etmenin zorluğu yaşadıkları olayın vahşetinden kaynaklanıyor. Toplu tecavüze uğramışlar, başkalarının gözü önünde tecavüze uğramışlar. Bazı kızlar günlerce alıkonmuş ve sık sık saldırıya uğramış. Pek çok kadının tek istediği bedenlerinin sağlam olduğunu öğrenmekti. Birçoğu da hamile olup olmadığını öğrenmek istiyordu.
‘Bilinmeyen sebeplerle’ kanama geçirerek bize başvuran çok sayıda kadın oldu. Sayının yüksekliğine bakarak, kadınların evde kendi başlarına gebeliğe son verdiğini tahmin ediyoruz. Bu kadınlar, üzerlerindeki kıyafetten başka hiçbir şeyleri olmadan kaçtılar ve tıbbi yardım için gelen birçok kadının üstünde hala tecavüze uğradığı günkü kıyafeti vardı.” – MSF ile Bangladeş’te çalışan ebe Aerlyn Pfeil

Öne çıkan rakamlar

  • 25 Ağustos – 3 Aralık 2017 tarihleri arasında toplam cinsel şiddet vaka sayısı: 113
  • Tecavüz vakası sayısı: 91
  • 18 yaşından küçüklerin maruz kaldığı cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vaka sayısı: 37
  • Erkeklerin erkeklere uyguladığı cinsel şiddet vakası sayısı: 0

MSF’nin Kutupalong’daki cinsel sağlık ve üreme sağlığı biriminde 25 Ağustos-3 Aralık tarihleri arasında cinsel şiddet mağduru 113 kişiye tedavi sağlandı (Aralık sonuna kadar 125 kişi). Bu kişilerin yüzde 33’ü 18 yaşın altında, biri ise 10 yaşından küçük bir çocuktu.

Cinsel şiddet mağdurlarının sayısını tahmin etmek ise mümkün değil. Damgalanma ve utanç duygusu, cezalandırılma korkusu ve cinsel şiddetin tıbbi sonuçlarının bilinmemesi nedeniyle pek çok vaka bildirilmiyor. Bunda, cinsel şiddet vakalarında vakit kaybetmeden tıbbi bakım görmenin önemi ve mevcut tıbbi ve psikolojik destek imkanları konusunda insanların yeterince bilgi sahibi olmamasının da etkisi var.

Bu engelleri göz önünde bulundurduğumuzda, MSF’nin bugüne kadar tedavi sunabildiği insanların, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurları arasında sadece küçük bir kesim olduğunu söyleyebiliriz.
Cinsel şiddet mağduru kadınlar ve kız çocuklarından bazıları tecavüz sonucu hamile kaldığından, MSF, içinde bulunduğumuz dönemde yeni başvurular almaya devam ediyor.

MSF’nin Cox Bazar bölgesinde cinsel saldırı ve tecavüz de dahil olmak üzere travma nedeniyle sevk edilen mağdurların tedavisinde uzmanlaşan bir saha ekibi var. Topluluk içinde çalışan bu ekipler, mültecilerin yerleşim alanlarında hane ziyaretlerinde bulunarak halkı MSF’nin sunduğu ücretsiz sağlık hizmetleri ve cinsel şiddet mağdurlarına yönelik tıbbi bakım hizmetleri hakkında bilgilendiriyor.

Bölgedeki diğer çalışmalar
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) 25 Ağustos 2017’den bu yana Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde Rohingya mültecilere yönelik çalışmalarını büyük ölçüde artırdı. Bangladeşli ve uluslararası personelden oluşan 2 bin 258 çalışanı ile Ağustos sonu ile Kasım sonu arasında 142 binden fazla hastayı tedavi eden MSF, Cox’s Bazar’da sekiz farklı noktada 19 sağlık ocağı, üç adet birinci basamak sağlık merkezi ve dört adet yatarak tedavi merkeziyle tıbbi ve insani yardım çalışmalarını sürdürüyor.

Aşı programlarından su ve sanitasyon hizmetlerine kadar Rohingya mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılayan ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlayan MSF ekipleri, cinsel şiddet mağdurlarına yönelik tıbbi bakım ve ruh sağlığı desteği hizmetleriyle Rohingya mültecilerin kendi ülkelerinde veya göç sırasında yaşadıkları travmayı atlatmasına yardımcı olmaya çalışıyor.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]