Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Dondurulmuş Embriyo ile 7 yıl sonra gelen ikiz mutluluğu

Yayınlanma:
ABONE OL

ABD’nin Tennessee eyaletinde yaşayan Tina Gibson’ın, 24 yıl önce dondurulmuş bir embriyoyla hamile kalıp, çocuk doğurmasından sonra gözler Türkiye’de dondurulan embriyolara çevrildi. 2008 yılında kızları Ela Nur’u kucağına alan Yılmaz çifti, o yıllarda dondurdukları embriyo ile 7 yıl sonra ikizleri Ahmet Eymen ve Zeynep Ebrar’ı  dünyaya getirdi. Embriyoların dondurularak saklanması ve istenildiğinde çözülerek bebek sahibi olmak amacı ile kullanılmasının 20 yılı aşkın süredir dünya genelindeki rutin tüp bebek tedavilerinde kullanılan bir yöntem olduğunu, ülkemizde de uygulanan bu yöntem sayesinde doğan çok sayıda sağlıklı bebeğin olduğunu belirten Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci;  özel alanda uyku moduna alınan kaliteli embriyolar çiftlerin istedikleri başka bir zaman diliminde değerlendirilmek üzere saklanabilmektedir ve bu yöntemle sağlıklı gebelikler elde edilmektedir” dedi.

EMBRİYOLARINDA GENETİK TANI YAPILMASI GEREKEN ÇİFTLER İÇİN FAYDALI BİR YÖNTEM

Geçmiş yıllarda teknik imkansızlıklar nedeni ile sadece belirli sayıda ve kalitede embriyosu olan çiftlere önerilen bir imkan iken günümüzde tedavi sonrası arta kalan tek bir embriyoya bile –eğer gelişim düzeyi ve kalitesi uygun ise- embriyo dondurma işlemi yapılabilmektedir. Bu şekilde geçmişte şans tanınmayan pek çok çifte artık bu imkan sunulmaktadır. Diğer taraftan embriyo dondurma seçeneği sadece tedavi sonrası arta kalan embriyoları olan çiftlere uygulanan bir yöntem değildir, tedavi sırasında karşılaşılan ve tedavinin durdurulması veya ertelenmesi gereken durumlarda da tercih edilen etkin bir yöntemdir.

Embriyo dondurma yönteminin faydalı olduğu bir başka yaklaşım embriyolarında genetik tanı yapılması planlanan çiftler. Yüksek genetik bozukluk riski taşıyan fakat tedavide sınırlı sayıda yumurta ve embriyo elde edilebilen çiftlerde gelişen embriyolar dondurulabilmekte, birden fazla kez yumurta geliştirme ve embriyo elde etme işlemlerinden sonra dondurularak biriktirilen embriyolar birlikte genetik inceleme aşamasına alınmakta böylece genetik test maliyeti de ciddi oranda azaltılmaktadır.

BAŞARI İÇİN EN ÖNEMLİ KOŞUL EMBRİYOLARIN ETKİN DONDURULMASI VE ÇÖZÜLMESİ

Embriyoların laboratuarda dondurulması dışarıdan bakıldığında bilim kurgu filmlerini aratmayan bir süreç. Vitrifikasyon adı verilen yöntem sayesinde özel sıvılar ve teknikler kullanılarak her bir embriyo dakikada 10.000 °C’lik bir ısı düşüşü sağlanarak donduruluyor ve kullanım zamanına kadar da -196°C’de muhafaza ediliyor. Bu kadar düşük bir sıcaklıkta maddeyi oluşturan moleküller nerede ise hareketsiz hale geliyor.  Bir anlamda dondurulan embriyolar için hayatı istediğimiz kadar durdurmuş oluyoruz diyen Prof. Dr. Mustafa Bahçeci;  “Gebelik sağlanma zamanı geldiğinde de uygun kit ve protokoller kullanılarak embriyoları çözüyoruz yani hayata kaldıkları yerden devam etme süreçlerini başlatıyoruz. Dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dondurma ve çözme işlemlerinde yüksek başarı sağlanması için işlemlerin son derece özenli şekilde ve bilimsel bilgiler eşliğinde yapılması gerektiği. Aksi halde işlem sırasında embriyo üzerinde yaratılabilecek aşırı stres ortamı bazı hücrelerin veya hatta embriyonun tamamının canlılığının yitirilmesi ile sonuçlanabilir. Böyle bir sonuç halinde rahim dinlenmiş olsa da beklenenden daha düşük bir başarı veya tedavi iptali ile sonuçlanabilir” dedi.

RAHİM DİNLENDİRME” YÖNTEMİYLE DAHA YÜKSEK GEBELİK VE DOĞUM ORANI ELDE ETMEK MÜMKÜN…

Yapılan çalışmalar, özellikle yumurta gelişimi amaçlı alınan yüksek doz hormonların rahmin embriyoyu tutma ve destekleme potansiyelini olumsuz olarak değiştirebildiğini göstermekte. Dolayısıyla elde edilmiş embriyoları aynı dönemde rahme yerleştirmek yerine tümünü dondurarak rahmin bir süre hormonlardan arınmasını sağlayıp, daha doğal bir safhasında yerleştirme yaklaşımına “rahim dinlendirme” adı verilmekte.

Rahim dinlendirme yaklaşımında embriyoların tümünün dondurulması ve belirli bir süre sonra en kaliteli embriyoların çözülerek “daha doğal” bir rahim ortamına nakledilmesi ilk transferde daha yüksek gebelik ve doğum oranları elde edilebilmesini sağlamaktadır.        Prof. Dr. Mustafa Bahçeci;  dünya genelinde elde edilen bilimsel sonuçlar, rahim dinlendirme yaklaşımı ile elde edilen gebelik ve doğumlar sonrasındaki verilerin gebelik, doğum ve doğum sonrası ölçülebilen parametreler ve olası komplikasyonlar bakımından doğal yolla elde edilen spontan gebeliklerde gözlenen oranlara çok yakın olduklarını gösteriyor diyerek “rahim dinlendirme” yaklaşımında daha “doğala yakın” ifadesi kullanmanın yanlış olmadığını dile getirdi.

Rahim dinlendirme yaklaşımı artık sadece tüp bebek tedavisinde yüksek doz hormon kullanımının olumsuz etkilerinin azaltabilmek amaçlı değil, embriyo transferi işleminin ötelenmesinin sonuca olumlu yansıyacağı, ek uygulamalar için zamana ihtiyaç duyulan her durumda ve hatta embriyo transfer günü yaşanabilen ve başarıyı ciddi anlamda etkileyebilen ileri derecedeki endişe ve korkuların azaltılabilmesi amaçlı olarak sosyal nedenlerle de etkin olarak kullanılabilen bir yaklaşım.

KUTU

DONDURDUKLARI EMBRİYOLARI SAYESİNDE 7 YIL ARAYLA ANNE-BABA OLDULAR

2000 yılında evlenen Yeter-Oktay  Yılmaz çifti mutlu giden evliliklerini bir bebekle taçlandırmak istedi ama beklenmeyen sağlık problemleri bu hayallerinin önüne geçti. Giresun’da yaşayan çift tedavi olmak amacıyla yaşadıkları şehirde çok sayıda doktora gitti ve kendilerine sperm sayısının azlığından dolayı çok şansları olmadığı söylendi. 7 yıl boyunca bebek bekleyen çift daha fazla zaman kaybetmeden 2007 yılında İstanbul’a gelerek Prof. Dr. Mustafa Bahçeci ve ekibinin çatısı altında tüp bebek tedavisine başladı. Tedavinin başarısıyla aynı yıl hamilelik haberini alan çift 2008 yılında kızları Ela Nur’u kucağına alarak anne-baba oldular. Embriyolarından bir tanesiyle çocuk sahibi olan çiftin o yıllarda 8 adet daha sağlıklı embriyosu oluştu ve ilerleyen yıllarda değerlendirilmek üzere bu embriyolar için dondurma kararı alındı. Kızları 7 yaşına geldiğinde tekrar çocuk sahibi olmak isteyen Yılmaz çifti dondurulmuş embriyoların transferi için tekrar Prof. Dr. Mustafa Bahçeci’nin kapısını çaldı. 7 yıl boyunca aynı kalite ile saklanan embriyolarından iki tanesi Yeter Hanım’a transfer edildi ve çifte hamilelik haberi verildi. Biri kız biri erkek olmak üzere ikiz bebekleri dünyaya gelen çift üç çocuklu bir aile olmanın mutluluğunu yaşadı. Çocuğumuzun olmadığı yıllarda çok üzülüyorduk, bunun bir problem olduğunu ve çözülmesi gerektiğinin farkındaydık. Çok şükür ki uygulanan tedaviler sayesinde üç çocuğumuz var diyen anne Yeter Yılmaz;  “embriyo dondurmanın çok yararını gördüm, ilk hamileliğime oranla çok az sayıda ilaç aldım. Yalnızca vitamin kullandım. Var olan embriyo transfer edildi ve tekrar çocuğum olur mu, kaliteli embriyo oluşur mu endişesini yaşamadım hiç. Büyük kızım orta eğitime başladı ve çok başarılı bir eğitim hayatı var, iki yaşında olan ikizlerimin de yaşıtlarına oranla görsel hafızaları çok kuvvetli” dedi.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]

Belediye
07 Nisan 2024
ŞİLE’NİN GENÇ BELEDİYE BAŞKANI ÖZGÜR KABADAYI GÖREVE BAŞLADI

31 Mart Yerel Seçimlerinde, Şilelilerin halkının desteğiyle %51.88 oy oranı ile Şile Belediye Başkanı seçilen Cumhuriyet Halk Partisi adayı Özgür Kabadayı, 4 Mart Perşembe günü Şile İlçe Seçim Kurulu’ndan düzenlenen mazbatayı vatandaşlarında yoğun katılımlarıyla birlikte teslim alarak başkanlık görevine resmen başladı. ŞİLE İÇİN YENİ BİR DÖNEM   İLGİLİ HABER Ataşehir’de yeni belediye başkanı Onursal Adıgüzel […]