PG Slot Giriş Siteleri Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Çok kısa sürede yüzünüzü yeniden şekillendirebilirsiniz

Yayınlanma:
ABONE OL

Biyolojik olarak yaşlanmaya karşı durmak mümkün olmasa da estetik dünyasındaki son gelişmeler sayesinde artık fiziki yaşlanma kontrol altına alınabiliyor. Yaşlanmanın yanı sıra kişi beğenmediği burnunu, kulağını ya da dudaklarını yeni yöntemlerle değiştirebiliyor.

 

Memorial Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Cenk Şen, yüz estetiğinde Türkiye’de ve dünyadaki son gelişmeleri anlattı.   

 

Türkiye’de en çok burun estetiği yapılıyor

Türk insanının yüz şekli ile ilgili en büyük kaygısı, burnu. Kemerli burun ve burun ucundaki düşüklük, özellikle kadınları estetik yaptırmaya iten en önemli nedenler. Her ülkenin estetik profili kendine göre farklı. Türkiye’de en sık “rinoplasti” yani estetik burun cerrahisi ameliyatları yapılıyor. Ancak burun ameliyatları her hastaya aynı şekilde uygulanacak işlemler değildir. Hastaların bu anlamda bireysel değerlendirilmesi ve buna göre yapılacak cerrahiye karar verilmesi gerekir.

Kaburganızdan Alınan Kemik Burun Çatınıza Konabilir

Burun operasyonları standart ameliyatlar değildir, her hastaya göre ayrı bir planlama yapılmalıdır. Her hastada en iyi sonucu elde edebilmek için değişik cerrahi uygulamalar yapılır. Bunlar çok küçük ve lokal anestezi ile yapılacak cerrahi girişimlerden, gerekirse vücudun uygun bölgelerinden kıkırdak ya da kemik alınarak yapılan, burnun hemen hemen yeni baştan oluşturulmasına kadar gidebilen geniş bir yelpazededir.

Artık Burunların Estetik Olduğu Anlaşılmıyor

Burun ameliyatlarında başarının anahtarı, doğal burunlar oluşturmak… Çünkü dar, ince, ucu çok kalkık, üstü çok oyulmuş burunlar geçmişte kaldı. Son yıllarda dünyadaki trend de bu yönde. Bizim için ideal olan burun, dışarıdan bakıldığında çok güzel görünmesine rağmen, estetik olduğunun anlaşılmamasıdır. Planlama sonrası problem burnun hangi bölgesindeyse onun düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılıyor. Hastalarımız da dar ve ufak görünen, oyuk burunları istemiyor. Hekimler olarak biz bu tür burunları başarısızlık olarak adlandırıyoruz. Çünkü bu burunlar hem kötü bir görünüme hem de nefes problemlerine neden olabiliyor.

 

Açık cerrahi mi, kapalı yöntem mi?

 

Ameliyatın cerrahi uygulama açısından dünyada kapalı ve açık cerrahi olmak üzere temelde iki yaklaşım bulunmaktadır. Her cerrahın rahat ettiği bir teknik vardır. Bu konuyu kesin sınırlarla ayırmak doğru değildir. Bu anlamda önemli olan, cerrahın hangi yöntemle rahat çalıştığı ve daha iyi sonuçlar elde ettiğidir. Rinoplasti ameliyatı esnasında her cerrahın standart manevraları kendine göre değişikliklerle uyguladığı birtakım teknikler mevcuttur. Bunların “mucize teknikler”, “ameliyatta yeni bir çağ” gibi yorumlarla anlatılmaması ve algılanmaması gereklidir.

Morluk ve Şişlikler Eskiye Nazaran Çok Daha Az Görülüyor

Burun ameliyatı sonrası erken dönemde göz kapağında ve yüzde şişlikler ve morluklar eskiye nazaran daha az olmakla birlikte yine de görülebilir. Bu şişlikler ilk iki gün artabilir ancak 1 hafta içinde ciddi anlamda azalacaktır. Yüz bölgesinde ameliyat sonrası morluklar oluşmuşsa, iyileşme döneminin kısa olması için hastalarımıza o süre zarfında güneşe çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Anestezideki ilerlemeler sonucu, ameliyat öncesinde burna enjekte edilen, kanamayı azaltıcı özel sıvılarla uygulanan cerrahi teknikle birlikte morluk ve şişlikler olabildiğince azaltılmaktadır. Burun ameliyatları her mevsim yapılabilir ancak çok sıcak dönemlerde yapılan burun ameliyatları sonrası hasta bir süre alçı ve bandajla gezeceği için hasta konforunu bir miktar olumsuz etkileyebiliyor. Bunun ameliyatları sonrası burnun son halini alması için 6 ay 1 yıl gibi bir süre geçmesi bekleniyor. Ancak ameliyat sonrası bandajlar açıldıktan sonra kişi normal günlük yaşantısına devam edebilir.

Sırada “izsiz ameliyatlar” var

Yara iyileşmesinde “izsiz yara iyileşmesi” diye bir şey söz konusu değildir. Estetik cerrahide operasyonları sonrasında “iz kalmıyor” denmesinin nedeni izlerin gizlenmesidir. Meme operasyonlarında uygulama meme altından açılarak, yüz germede kulak önü ya da saç diplerinden girilerek yapıldığından iz yokmuş gibi görünür. Tüm cerrahi girişimlerde erken dönemde kesiler kırmızı sert ve kabarık görünür. Zamanla yara iyileşme sürecinde izler yavaş yavaş azalır. Ancak anne karnında yapılan cerrahi girişimlerden sonra iz kalmamaktadır. Bu hayvan deneylerinde sıkça gösterilmiş, kanıtlanmıştır. Anne karnında yapılan ameliyat sonrası iz kalmadığı bilinen bir gerçektir. Dünyada son yıllarda yara izleri ile bilimsel çalışmalar öne çıkmaktadır. Anne karnındaki amniyotik sıvının kendisi ya da içindeki faktörlerin, yara iyileşmesinin problemsiz sürmesinde ya da iz olmamasında etkili faktörler olduğu düşünülmektedir. Bunlar yetişkin yara iyileşmesine uygulanabilirse önümüzdeki yıllarda çok daha az dikkat çeken ve belli olmayan yara izleri ile karşılaşabileceğiz.

Burun ve çene estetiği birbirini tamamlıyor

Burun ve çene yapısının birbiri ile uyumlu olması gerekir. Çenesi geride bir hastada kemerli burun çok daha kötü görünürken, buruna estetik cerrahi uygulandığında bu görüntü azaltılır. Bu tabloda bir de çene estetiği de uygulandığında ciddi düzelme sağlanır, kişinin profil görüntüsü çok daha güzel olur. Alt çenenin büyük olduğu durumlarda dişler de bazen önde olabilir. Öncesinde ortodontik diş tedavisi ile dişler düzeltilir ve büyük çene cerrahi operasyonu ile normal hale getirilir. Böylece hem güzel bir görünüm elde edilir hem de dişlerin birbirine oturması sağlanarak fonksiyonellik kazandırılır.

 

Endoskopik yüz cerrahisi ile 3 boyutlu gençleşme sağlanabiliyor 

Minimal girişimlerle yapılan yüz gençleştirme yöntemlerinin son yıllarda dünya çapında popülaritesi artmaktadır. Teknolojideki ve cerrahi uygulamalardaki ilerlemelerle bu tip yöntemlerin etkinliği de artmaktadır. Plastik cerrahide endoskopi kullanımı özellikle orta yüz bölgesi problemlerine ciddi anlamda çözüm getirmiştir. Endoskopik orta yüz cerrahisinde ince kanüllerle, saçlı deriden kısa kesilerle girilip; alın, kaşlar ve orta yüz bölgesi tamamen serbestleştirilip istenilen pozisyona alınabilmektedir. Endoskopik orta yüz cerrahisinin uygun hastalarda en büyük avantajı, aşağıya doğru olan yaşlanma sürecinde karşılaşılan sorunlara yüzün yukarıya asılmasıyla çözüm bulabilmesidir.

Genellikle hastalarda kaş ve alın düşüklüğü de olduğundan aynı kesilerden alın germe ve kaş kaldırma işlemi de birlikte uygulanmaktadır. Hastalar ameliyattan sonra normal koşullarda bir gün sonra evlerine dönebilmektedir. Yüz ve göz çevresindeki morluk ve şişlikler 7-10 gün içinde ciddi anlamda azalmakta, sonrasında kişi sosyal yaşantısına ve işine dönebilmektedir.

 

Kepçe kulaklara veda

Kepçe kulaklar, vücutta insan psikolojisini en olumsuz etkileyen şekil bozukluklarından biridir. Bu sorunu yaşayan kadınlar hiçbir zaman saçlarını topuz yaptıramaz erkekler de çoğu zaman kulakları alay konusu olur. Halbuki 1- 1.5 saat süren bir operasyonla kepçe kulaklardan kurtulmak mümkün. Operasyonun temeli kıkırdakların şekillendirilmesi ve gerekirse fazla kıkırdağın alınıp kulağın yeniden şekillendirilmesi esasına dayanır.

Ameliyat sonrası baş bölgesi 1 gün bandajlanır, çocuk hastalarda ise 2 gün özel bir bant kullanılması istenir. Şişlikler yaklaşık 1 hafta içinde ciddi anlamda iner. Kepçe kulak ameliyatı için bizlere başvuran erişkin bayanlarda en sık şikayet saçlarının toplayamamaktır. Ameliyat sonrası hastalar kontrollerine genellikle saçlarını toplayarak ya da  topuz yapmış olarak gelirler. Bu da kepçe kulak ameliyatının kişide özgüveni ne kadar artırdığına bir işarettir.

Yüzde donuk ve şaşkın ifade kalmıyor

Yüzde bulunan pek çok mimik kası zamanla kırışıklıklara neden olur. Göz kenarındaki kaz ayakları, alında, kaş ortasında çizgilenme ve dudakta dikey çizgilenmeyi engellemek ya da azaltmak için botoksla bu kırışıklıklara neden olan kaslar geçici bir süre durdurarak kırışıklıkların daha az dikkat çekici hale gelmesi sağlanır. Botoksun yeterli olmadığı durumlarda yüze bazı dolgu maddeleri enjekte edilir. Bu maddelerden bir kısmı cilt altında erken erir, bir kısmının etkisi daha uzun sürer, bazıları yüzeysel bazıları da daha derin dokulara uygulanma özelliğine sahiptir. Son yıllarda teknolojik gelişmeler ve amaca yönelik olarak üretilen yeni maddeler ile doğru uygulamalar yapıldığında başarı oranları hızla yükselmektedir.  Yüz gençleştirmede yağ enjeksiyonu da yoğun olarak kullanılmaktadır.  Vücudun farklı bölgelerinden özel kanüllerle yağ alınarak yüzde belirlenen noktalara enjekte edilir. Bu tür yüz gençleştirme uygulamaları için mevsim seçiminin önemi yoktur.

Dolgun dudaklar için silikon devri sona erdi

Dudak kalınlaştırmada yıllardır kullanılmakta olan sıvı silikon ve silikon yağı içerdiği olumsuzluklar ve uygulanan hastalarda çeşitli komplikasyonlara neden olmasından dolayı artık günümüzde kullanılmıyor yani halk arasında sıkça kullanılan “dudaklarına silikon yaptırmak” ibaresi tarih oldu. Dolgu maddeleri, yağ enjeksiyonları ve birtakım cerrahi müdahalelerle dudakta güzelleşme sağlanabiliyor. Son yıllarda özellikle dudak dolgunluğu için hazır dolgu materyallerinin kullanımı popülarite kazanmış durumda.

Gıdığınızdan şikayet ediyorsanız…

Çene altı ile boyun arasında belirli bir açı vardır. Bu bazen yapısal olarak da orantısız olabilir, kilo ve yağlanma ile de bozulabilir. Uygulanan cerrahi girişimler yine probleme dayalı olarak gerçekleştirilir. Fazla yağlanma varsa yağlar liposuction ile ya da cerrahi ile çıkarılır. Boyun kaslarında bir zayıflık varsa bu kaslar tekrar şekillendirilip, dikilerek çenede doğal estetik görüntü oluşturulabilir. Ya da askı yöntemi ile yağlar kulak arkasına alınarak gıdı konturu düzeltilir. Bu operasyonlarda çene altından kesi yapılması nedeni ile erken dönemde iz görülse de zamanla izler daha az görünme son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Göz çevresine uygulanan estetik müdahalelerle gençleşin

Yorgun ya da yaşlı görünümün en önemli nedenlerinden biri göz çevresindeki deformitelerdir. Yılların etkisi ile göz kapağı düşüklükleri, sarkmalar, göz torbaları yüzde belirebilir. Hastayı daha genç gösterebilmek için bir takım cerrahi girişimler uygulanır. Erken dönemde göz çevresi derisi ince olduğundan şişlik ve morluk olabilir ancak kısa sürede iyileşme sağlanır.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahide dünya ile yarışıyoruz

Türk Plastik Cerrahi Derneği, Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve Estetik Yüz ve Burun Cerrahisi Dernekleri genel estetik cerrahi uygulama eğitimleri yanında düzenli rinoplasti eğitim toplantıları düzenliyor. Asistanların ağırlıkta olduğu toplantılarda rinoplasti eğitimi her seviyede veriliyor. Birçok derneğimiz uluslar arası dernekler ile bağlantılı çalışıyor. Uluslararası bilimsel yayınlara baktığımızda, burun ameliyatları ile ilgili cerrahi tekniklerde ülkemizdeki plastik cerrahi camiasının ciddi katkılarını görüyoruz. Yurtdışından birçok yabancı hasta ameliyat olmak için ülkemize geliyor. Türkiye’de sağlık turizminin ciddi temellere oturması ile estetik cerrahinin de bu alanda büyük yer tutacağını düşünüyorum.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]