Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Zatürre nasıl bulaşır?

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Dr. Fadime Tülücü, zatürrenin öksürük, hapşırık, ağız-burun sekresyonu bulaşmış mendil, bardak, kapı kolu gibi eşyalardan bulaşabileceğini söyledi.

Tülücü, yaptığı açıklamada, kış hastalığı olarak bilinen zatürrenin, sık görülen ve risk gruplarında ölümle sonuçlanabilen bir akciğer enfeksiyonu olduğunu, ağız, boğaz ve sindirim kanalında bulunan, normal koşullarda sorun yaratmayan mikropların, vücut savunma sisteminin zayıflayarak akciğere ulaşmasıyla oluşan zatürreeye yakalanmadan sağlıklı bir yaşam sürmenin de mümkün olduğunu kaydetti.

Tülücü, sıcaklıkların mevsim normallerinin altına düşmesiyle oldukça sık karşılaşılan zatürrenin bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirterek, “Bu enfeksiyon, akciğerlerdeki hava keseciklerinde biriken iltihap ve sıvı, oksijenin kana geçişini zorlaştırır. Kanda oksijen basıncının düşmesi de dokulara yeteri kadar oksijen taşınamamasına ve buna bağlı olarak vücut hücrelerinin tam olarak işlevlerini yerine getirememesine yol açar. Enfeksiyonun akciğer içinde yayılması veya mikropların kana geçmesi ise hastanın yaşamına mal olabilir. Zatürre belirtileri arasında, yüksek ateş, öksürük, balgam, nefes almayla beliren göğüs ağrısı yer alırken, hasta, kas eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma gibi atipik belirtilerle de karşılaşabilir. Bu hastalık, grip kadar yaygın olmasa da hasta kişiden sağlam kişiye, öksürük, hapşırık, ağız-burun sekresyonu bulaşmış mendil, bardak, kapı kolu gibi eşyalarla bulaşabilir” dedi.

Ağır seyirli zatürreeye yakalanma riskleri arasında ise sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, bebek, çocuk ve ileri yaş, kronik akciğer hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, yutma refleksini engelleyen nörolojik hastalık, çene, yutak hastalıkları, AIDS gibi bağışıklık sistemi hastalığı, kemoterapi gibi bağışıklığı baskılayan ilaç kullanımları yer aldığına dikkat çekerek, “Hastanın yaşı, altta yatan hastalıklar, hastalığın yaygınlığı, ortaya çıkaran mikroorganizmanın tespit edilmiş olması, yaşamsal bulguların değerleri gibi faktörler tedavi seçeneklerini belirlerken, erken tedavi oldukça önemlidir. Tedavi sürecinin genellikle iki hafta sürdüğü bu akciğer enfeksiyonunda kişi, kendini bir ay kadar halsiz hisseder” diye konuştu.

NE YAPMALI ?

Kış aylarında, solunum yolu enfeksiyonlarının artması nedeniyle toplumun bu konuya dikkatinin çekilmesi, bilgilendirilmesi amacıyla kasım ayının son haftasının “Zatürree Ölümlerinin Önlenmesi Haftası” olarak belirlendiğini kaydeden Tülücü, bu enfeksiyonla ilgili yılda her bin kişiden 10 veya 15 kişinin zatürreye yakalandığı ve ölümlerin en çok 5 yaş altı özellikle bebeklikte, ileri yaşlarda, ek hastalığı olan kişilerde ve gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek oranda görüldüğünü vurguladı.

Tedavi süresince sıvı tüketiminin mutlaka artırılması gerektiğini belirten Tütücü, hastanın hastaneye yatış kriterleri ve hastalığı ağırlaştırıcı faktörler belirlendikten sonra etki edebilecek en uygun antibiyotiklerle evde veya hastanede tedavi uygulandığını kaydetti.Zatürre olan bir kişinin belirli bir süre dinlenmesi, düzenli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, uykusunu iyi alması ve tedaviye mutlaka uyması gerektiğini belirten Tülücü, sigara, alkol, uyuşturucu kullanımından uzak durulması gerektiğini, çocuklar için kreşlerde hijyenin ön planda olmasının önemli olduğunu, kişisel bakım, ağız ve diş sağlığına dikkat etmek gerektiğini, çocukluk dönemi aşılarının aksatılmamasını, erişkinlerdeki risk gruplarına ise grip ve zatürree aşısının yapılması gerektiğini vurguladı.

 

İlgili Haberler

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]