Memur-Sen, geçen yıl başlattığı ‘kamuda kılık kıyafet özgürlüğü’ için “10 milyon imza kampanyası” ve akabinde 18 Mart’ta başlattığı sivil itaatsizlik eylemiyle gündem oluşturmuştu. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” sonucu ‘Kamuda Başörtüsü Yasağı’ ve ilkokullarda ‘Andımız’ uygulamasının kaldırılmasına dönük Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Sultanbeyli Şube Başkanı Murat ŞİT gazetemize açıklamada bulundu:
Yıllardır devam eden “Kamuda Başörtüsü Yasağı” verdiğimiz mücadele sonucu nihayet sona erdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” sonucu ‘kamuda başörtüsü yasağı’ ve ilkokullarda ‘Andımız’ uygulaması kaldırıldı. Ve ilgili karar Resmi Gazete’de de yayımlandı.
Böylece, Memur Sen ve Eğitim Bir Sen olarak yürüttüğümüz kampanyalar ve eylemler sonucu özgürlüklerin önünü tıkayan, antidemokratik ve darbe kalıntısı yasakların bir bir ortadan kaldırılıyor olması bizi sevindirmiştir.
Türkiye’yi ‘kamuda başörtüsü yasağı’ dolayısı ile devletin kendi eliyle vatandaşına uyguladığı ikinci sınıf muamelesi gibi bir ayıptan sendikamızın verdiği mücadele sonucu kurtarmış olmanın haklı sevincini yaşıyoruz.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak başlattığımız “10 milyon imza kampanyası” sonucunda hedeflediğimiz imzanın çok çok üstünde “12 milyon 300 bin imza” toplayarak dikkatleri bu kanayan yaraya çevirmiştik. Toplanan bu imzaları hükümet yetkililerine sunarak ülkemize yakışmayan darbe döneminin kalıntısı bu kılık kıyafet yönetmeliğinden acilen kurtulmak için kararlılığımızı ortaya koyduk.
Gücümüzü ve kararlılığımızı ortaya koyarak, 18 Mart’ta başlattığımız sivil itaatsizlik eylemiyle fiilen son verdiğimiz yasağın hukuken de kaldırılmasını istedik. Nihayet Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanan “Demokratikleşme Paketi” akabinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile yasak hukuken de sona erdi. verdiğimiz mücadele sonucu yasağın kaldırılmış olması dolayısı ile sevinçliyiz, mutluyuz.
Dr. Reşit Galip: Kim bu adam?
Başbakanın açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” sonucu kaldırılan bir başka yanlış uygulama ise andımızdır. İlkokulda çocuklara okutulan andımızın hem pedagojik hem de demokratik anlamda kaldırılması gerektiğini ifade ediyorduk. Çünkü bu uygulamanın toplumun birleşmesine değil, ayrışmasına neden olduğuna inanıyorduk.
Rahmetli Erbakan Hoca, 25 Şubat 1994 tarihinde Bingöl’de yaptığı, andımızın yanlış olduğuna işaret ettiği o tarihi aynı zamanda vecizli konuşmasında ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Ne demişti hoca:
“Bu ülkenin evlatları asırlar boyu mektebe başlarken, besmeleyle başlardı. Siz geldiniz, bu besmeleyi kaldırdınız. Ne koydunuz yerine, ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım.’ Sen bunu söyleyince, öbür taraftan da Kürt kökenli bir Müslüman evladı, ‘Ya öyle mi, ben de Kürtüm, daha doğruyum, daha çalışkanım’ deme hakkını kazandı. O Meclis yarın inananların eline geçecek. Bütün bu haklar kan dökülmeden verilecek.’’ demişti. Rahmetli Erbakanı’ın 1994 te söylediği o meclisin bugün kan dökmeden hakları verdiğine şahit oluyoruz.
Demokratikleşme paketiyle okullarda okutulan andımızın kaldırılması sonucu başlayan tartışmalar tüm hızıyla devam ederken bu arada toplumun büyük bir ekseriyetinin bilmediği tarihçi Mustafa Armağan’ın dikkatlere sunduğu bir ayrıntıyı öğrenmiş oluyoruz. Andımız ile ilgili ilginç bu bilgileri milletimizin de bilmesinde fayda olacağı kanaatindeyiz.
Nedir bu ilginç bilgi?
İlginç olan bilgi andımızın yazarının kim olduğu ve neler yaptığıdır.
Andımızın Yazarı: Dr. Reşit Galip Kimdir?
Meğer Andımızın yazarı Kimmiş?…
Ezanı Türkçeleştiren adam,
Binlerce alimi asan, İstiklal mahkemesi üyesi bir adam,
İslam’da Reform yapmaya kalkışan adam,
Halk evlerinin kurucularından biri olan bir adam,
CHP Genel Yönetim Kurulu üyesi olan bir adam,
Hz Muhammed (s.a.v) Türk’tür diyen bir adam,
Atatürk’ün kafatasını ölçen adam,
Rodos doğumlu olan bir adam,
Yahudi ilkokuluna giden bir adam,
Veeeeeeeee andımızın mucidi, yazarı olan adam….
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]
İstanbul’un siluetine modern bir dokunuş katan Çamlıca Kulesi, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun organizasyonuyla gazetecilere unutulmaz bir İstanbul deneyimi sundu. Ali Rıza Yıldız’ın başkanlığında gerçekleşen bu anlamlı ziyaret, İstanbul’un her köşesini kuşbakışı izleme fırsatı sunarken, kulenin Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı kampanya da basın aracılığıyla İstanbullulara duyuruldu. Ziyarette basın emekçileri, İstanbul’a 360 derecelik panoramik bir bakış […]